שתף קטע נבחר

רגעים של אומץ וחופש כנגד כל הנסיבות

שני אחים ישראלים פרסמו בפייסבוק "מצאו מישהו בחייכם שיש לו מוגבלות פיזית או מנטלית, ומצליח להתגבר עליה כדי להגשים את עצמו ולמצות את חייו במלואם". התוצאה - תערוכת צילומים הנוגעת באומץ התמודדותם של בעלי מוגבלויות. וגם: תערוכה משותפת לבעלי מוגבלות מישראל ובריטניה

תומר הוא בחור צעיר שרצה יותר מכל להפוך לאשה. אבל תומר לא יכול היה להגשים את חלומו. לא בגלל התנגדות הסביבה, ביישנות או מחסור פיננסי - תומר חלה בסרטן. טיפולי הכימותרפיה והתרופות הרבות שנטל שינו את מראהו החיצוני והפכו את חלומו לכמעט בלתי אפשרי.

 

תומר הוא אחת הדמויות שחשפו את סיפורן לעולם בתערוכת תמונות "אגם הברבורים", תערוכת צילומים אמנותיים, מקוריים ומרגשים, המתעדים רגעים של אומץ וחופש כנגד כל הנסיבות.

 

האחים אביעד ורייצ'ל הרמן, אוצרי התערוכה, שאבו את הרעיון ליצירת התערוכה מחברותם עם תומר. דרך האומץ של תומר לחשוף את עצמו בתמונות שממחישות לעולם מה שוכן בנפשו ומהם חלומותיו, הבינו האחים שישנם אנשים רבים בעולם הזקוקים ל"זריקת השראה" מעין זו כדי למצוא את האומץ לקום ולרדוף אחר חלומותיהם.


תומר/יקה. צילום: רייצ'ל הרמן

 

השניים שלחו קריאה בפייסבוק שהופצה ברחבי העולם,  צלמים מכל העולם הוזמנו לשלוח צילומים שיוצגו בתערוכה, השואבת את שמה מעולם המחול ורואה ב"ברבורים" השראה מלאת אומץ, חופש ואהבת החיים. ההנחיה לצלמים הייתה פשוטה - "מצאו מישהו בחייכם שיש לו מוגבלות פיזית או מנטלית, ומצליח להתגבר עליה כדי להגשים את עצמו ולמצות את חייו במלואם". 

 

מהר מאוד התחילה להגיע היענות. מבול של רצון טוב לשנות ולהשפיע. צלמים מכל העולם נענו להזמנה, ובשימוש מלא יצירתיות ודמיון בחופש האומנותי המוחלט שניתן להם, יצרו רצף תמונות ששולבו על ידי האחים לתערוכה שלמה. כל המעורבים בפרוייקט , כמו גם הצלמים, עשו זאת בהתנדבות מלאה ולא כדי לקבל תמורה כספית, ולכולם חלום אחד - לגעת בכמה שיותר לבבות, ולהעניק לכל אדם שיבקר בתערוכה את ההבנה שלא הגוף ולא המוח יכולים להוות מכשול בפני הנפש, אם רק נעיז להאמין שאנחנו מסוגלים.

 


הרקדנית אורין יוחנן, בחינת הגוף הגדום מול המחול. צילום: נאטישה שפנר

 

"כשאחי סיפר לי לראשונה על הרעיון, ראיתי את הפוטנציאל שבכזה פרויקט, לגעת באנשים, ולהביא להבדל בחייהם. זה ריגש אותי מאוד, ונרתמתי כולי להגשמת הרעיון", מספרת רייצ'ל הרמן, הצלמת של תומר/יקה. "ביני לבין תומר נוצר חיבור מיידי. כשדיברנו על מה נצלם, ומה הוא חולם להיות, הוא התחיל מיד להתרגש מהמחשבה על שיגשים בתמונה את חלומו. ביום הצילומים עצמו תומריקה נחשפה והיתה חזקה מאי פעם. גם אני התרגשתי מאוד. זה לא היה סט צילומים רגיל - בשיתוף עם המאפר רפאל עידו, היתה שם אוירה קסומה. והרגשנו כולנו איך הכל אפשרי".

 

בתמונות שצילם ליאור אלדד מופיעה קבוצת דיירים של עמותת עמיח"י, קבוצה מאוחדת שלמרות המגבלות הפיזיות השונות שלהם, מתפקדים כקבוצה חמה ואוהבת, ומגשימים חלומות יחד. ליאור התלווה אליהם כמדריך ורכז הדירה, והיה נוכח לרגעים אמיצים וחופשיים שלכד במצלמה. הצלם נמרוד קפלוטו בחר להתמקד באיתן עובד, שאיבד את רגלו בגיל 20 בתאונת דרכים ולמרות המגבלה צולח בכל שישי ושבת צולח את הכנרת עם הקייק.

 


דיירי עמיח"י בפינוק קייצי ליד הבריכה. צילום: ליאור אלדד

 

בין המצולמים בתערוכה ניתן למצוא גם ילדה הלוקה בשכלה, שמצאה את העוצמה שבחיוך רק כשניתן לה לעלות על קיר טיפוס, קבוצת נשים המתמודדת עם סרטן השד באופן מלא אהבה וקבלה, נשא איידס בשוודיה, מדינה המטילה אחריות חמורה על נשאים בכל הנוגע להדבקת אחרים ומחייבת אותם על מחלתם כל אדם שבא איתם במגע.

 

"יחד החלטנו ליצור תערוכת צילום אמנותי עם ערך מיוחד, ולתת השראה ועוצמה לאומץ, חופש, ביטוי עצמי מלא ואהבת החיים, כולם מוזמנים לבוא ולראות את התוצאה", מסכמים האחים אביעד ורייצ'ל הרמן.

 

  • התערוכה "אגם הברבורים" מוצגת בקומת הגלריה בקניון עזריאלי עד ה-29.5.

 


 

תערוכה - מהחוץ פנימה: מפנים החוצה

התערוכה מציגה את עבודותיהם של דניאל ריינולד ופלויד צ'אנס, שני אמנים בעלי מוגבלויות שכליות שחברו יחד לעבודה משותפת במסגרת פרויקט ייחודי של שנה וחצי. שני היוצרים, שכל אחד מהם הציג בעבר בתערוכות קבוצתיות, זכו להזדמנות לעבוד יחד עם אמן אחר, החי ויוצר בארץ אחרת. במשך תקופה זו הם פיתחו מערכת יחסים כשהם מתקשרים בעיקר ויזואלית.

 

דניאל הוא יליד 1967 ובמשך חמש עשרה שנה הוא חי ויוצר בכפר עידוד, נתניה. דניאל עובד באופן עצמאי כגנן. לפני  כ-13 שנה הוא החל לקחת חלק באופן קבוע בחוג לאמנות בכפר עידוד ובארבע שנים האחרונות זכה ללמוד תחת הנחייתה של האמנית אוסנת בן שלום. התכונה הבולטת אצלו היא הזיכרון הוויזואלי וההשראה לעבודותיו הן הסביבה הקרובה או מקומות בהן ביקר כמו הכפרים בדרום צרפת ובבריטניה ולאחרונה תאילנד ויאטנאם וקמבודיה. הוא הציג במספר תערוכות קבוצתיות יחד עם יוצרים מכפר עידוד ויוצרים מחוץ לכפר וחלק מעבודותיו נמכרו.


יצירה של דניאל ריינולד המופיעה בתערוכה

 

פלויד צ'אנס יליד 1962 חי ויוצר בלונדון, בריטניה. מעל 10 שנים הוא יוצר בסטודיו ועובד עם מגוון רחב של מדיות כולל הדפס וציור ובשנים האחרונות בחר להתרכז בפיסול. עבודתו מאוד מבוקרת, הוא מטפל ובודק את התכונות הפיזיות של חומרים אורגניים איתם הוא עובד כמו עץ או שעווה והגישה שלו בעשיית האמנות היא ריטואליסטית - רפטיטיבית.

 

"האני המאמין שלי הוא לקדם אפליה מתקנת של דעות קדומות, לעודד למודעות והבנה בין אנשים עם יכולות שונות תרבות ורקעים שונים ולתת תמיכה ועידוד בכדי לאפשר לכל אחד בקהילה לבחור ולקחת חלק מלא ביצירה", מסבירה אביגיל הירש אוצרת התערוכה.

 

התערוכה תוצג בין התאריכים 17.5.2012 ועד 10.6.2012 בבית האמנים אלחריזי 9, תל אביב, ותהיה פתוחה לקהל הרחב.

שעות הפתיחה: ימים ב'-ה': 10:00 - 13:00 ו- 17:00 - 19:00 , ימי ו': 10:00 - 13:00 , שבתות: 14:00 - 11:00.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נמרוד קפלוטו
גם ללא רגל - צולח את הכנרת עם קייק
צילום: נמרוד קפלוטו
צילום: ליאור אלדד
קבוצה מאוחדת שלמרות המגבלות הפיזיות השונות שלהם, מתפקדים כקבוצה חמה ואוהבת
צילום: ליאור אלדד
צילום: דניאל ריינולד
מתוך התערוכה מהחוץ פנימה: מפנים החוצה
צילום: דניאל ריינולד
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים