נערכים לפריימריז: "לעבור מהר למאבק האמיתי"
במפלגות מתכוננים לקרב על הרשימות לכנסת הבאה, כשהבחירות המקדימות ייערכו בליכוד, בקדימה ובעבודה בחודש יוני. על רקע המתיחות הגוברת בליכוד, רוב חברי הכנסת והשרים החלו בשיחות עם פעילי השטח. רבים צפויים להגיע לחתונת בנו של משה פייגלין. ואילו בישראל ביתנו מחפשים סלוגן קליט
אחרי שהתאריך של הבחירות הכלליות כבר ידוע - 4 בספטמבר, מתכוננים במפלגות השונות לקרבות הצפויים על המקומות ברשימות לכנסת הבאה. בליכוד מעריכים כי הפריימריז לרשימה ייערכו ככל הנראה בשבועיים הראשונים של חודש יוני, בקדימה מתכוננים לפריימריז דווקא לקראת סוף החודש, ואילו בעבודה צופים בכירים במפלגה כי הבחירות הפנימיות יתקיימו בין סוף מאי לאמצע יוני, אולי כמה ימים אחרי.
בחירות 2012 - דיווחים נוספים ב-ynet:
- אלי ישי: יאיר לפיד? כמו הזאב בכיפה אדומה
- בגלל האבל על אביו: דרעי משהה את ההכרזה
- ברשימת מפלגת לפיד: רוני סומק וג'ודוקא אולימפי
בשאר המפלגות הבולטות, בהן ש"ס, ישראל ביתנו ויש עתיד, לא צפויות להתקיים בחירות פנימיות. עם זאת, הרכב הרשימה של יאיר לפיד מעורר סקרנות רבה, וכך גם הרשימה שצפוי להציג אביגדור ליברמן. בישראל ביתנו מעריכים כי הרשימה הקיימת תתרענן ותעבור שינויים, וחלק מן הח"כים המכהנים יוחלפו במועמדים חדשים. גם שאלת התמודדותו של אריה דרעי מעוררת עדיין סימני שאלה, לאחר שדרעי דחה את ההכרעה בעניינו בכמה שבועות.
בליכוד מציינים כי נתניהו מעוניין לסיים את מערכת הבחירות הפנימית עוד לפני אמצע חודש יוני. בשיחות סגורות אמר ראש הממשלה כי "צריך לעבור כמה שיותר מהר מהבחירות הפנימיות למאבק האמיתי מול המפלגות האחרות". בליכוד גוברת המתיחות בין הח"כים המכהנים ובין אנשי השטח, על רקע הרצון להבטיח לחברי הכנסת והשרים המכהנים מקומות ברשימה. השר יוסי פלד לא יתמודד,
וההערכה לגבי השר בני בגין היא כי ייתכן שיחליט לפרוש ולא להתמודד שוב.
במסגרת המאמצים לשמור על רוב הח"כים המכהנים ברשימה, נבחנת האפשרות להרחיב את הרשימה הארצית בשלושה מקומות, ולדחוק את נציגי המחוזות בליכוד למקומות 24 או 25 ומעלה. כמו כן, נבחנת האפשרות לאפשר לסגן השר איוב קרא להתמודד על המשבצת המובטחת ללא יהודים.
מהלך נוסף שנבחן בליכוד: לאפשר ליו"ר הקואליציה, ח"כ זאב אלקין, להתמודד על משבצת העולים, למרות שעל פי חוקת הליכוד - המהלך לא מתאפשר. מבחינה טכנית, נתניהו יוכל להעביר את השינויים הנחוצים בחוקת הליכוד החל מיום ראשון, עת תחל הוועידה הפתוחה של הליכוד - שמועד נעילתה לא ברור לפי שעה.
"לראש הממשלה יש מגוון רחב של אפשרויות לשינויים בתוך החוקה", אומרים בליכוד. "הוא יכול לעשות גם שינויים ברשימת המועמדים". בתוך כך, רוב חברי הכנסת והשרים של הליכוד החלו כבר בשיחות עם פעילים שטח וראשי סניפים לקראת הפריימריז, אך אף אחד מהם עוד לא הקים מטה רשמי, וכולם ממתינים לפיזור הרשמי של הכנסת.
אותות הפריימריז ניכרים כבר בהתנהגותם של השרים ושל חברי הכנסת. בעוד כשבוע וחצי יערוך יו"ר חטיבת מנהיגות יהודית בליכוד, משה פייגלין, חתונה לבנו. פייגלין, שתומכיו יכולים להשפיע על הרכב הרשימה, הזמין את כל חברי הסיעה, ובשיחה עם ynet אמר כי "קיבלתי אישור מרוב חברי הסיעה שהם מגיעים". שר בכיר בליכוד אמר כי "אני לא רואה שום בעיה להגיע לחתונה. צריך להבין ולהפנים: פייגלין הוא חלק מהליכוד, יש לו קבוצה מאורגנת של אנשים, ואין שום בעיה להגיע לאירוע הזה".
המתח בקדימה: "עוד נקרא ללבני לעמוד בראש המפלגה"
באותו הזמן, במפלגת האופוזיציה הגדולה, קדימה, המתח בשיאו. חברי כנסת רבים חוששים כי לא יכהנו בכנסת הבאה, זאת לנוכח הנתונים הלא מחמיאים להם זוכה המפלגה בסקרים. חלק מחברי הכנסת בקדימה בוחנים אפשרויות לרוץ במפלגות אחרות, ובראשן העבודה, שהפכה למפתה מאוד בשל הסקרים המחמיאים, ואילו אחרים מנסים להוביל מהלך שיקרא לציפי לבני, שפרשה מהכנסת לפני יומיים, לשוב לשורות המפלגה, ולקבל שיריון במקום השני.
מקורביה של לבני דחו את הרעיון, ופסלו אותו על הסף. "השיריון הוא לא הבעיה, והוא לא היה הבעיה אף פעם", אמרו מקורביה של יו"ר קדימה לשעבר. "לא בגלל השיריון היא פרשה. קדימה בחרה את מי שהיא בחרה, וזו זכותם". ח"כים החוששים לעתידם הפוליטי התלוצצו, בתסכול רב, ואמרו כי "אם המצב לא ישתפר, עוד נקרא לה לעמוד בראש המפלגה".
באשר ללבני עצמה, עדיין לא ברור מה יהיה עתידה הפוליטי, אולם חברי כנסת בקדימה העריכו כי "לפי שעה, לא עושה רושם שהיא רוצה להקים מפלגה עם חברי כנסת שמאיימים לפרוש מקדימה. לא בשביל זה היא פרשה מהכנסת, כדי לרוץ עם אותם אנשים". כאמור, בקדימה עדיין לא יודעים מתי יתקיימו הפריימריז, אולם ההערכה היא כי הבחירות הפנימיות ייערכו באמצע השני של חודש יוני - אולי ב-26 בחודש.
מפלגת העבודה מחפשת "ביטחוניסטים"
ומה במפלגה העבודה? שם מתמודדים עם צרות של עשירים, לאחר שהסקרים מבטיחים למפלגה מספר מנדטים הגדול פי שניים מן המספר הקיים כיום. יו"ר המפלגה, שלי יחימוביץ', ממשיכה לקיים מגעים עם גורמים שונים, כדי לבחון אפשרות שיתמודדו ברשימת המפלגה. בעבודה מחפשים אחר מועמדים "ביטחוניים", אולם לפי שעה, מלבד ניצב משה מזרחי, אף ביטחוניסט לא הכריז על מועמדותו. מגעים נעשים גם עם דמויות חברתיות,
בהם יו"ר התאחדות הסטודנטים, איציק שמולי, ואחרים.
אחת השאלות המעניינות במערכת הפוליטית היא שאלת הרכב הרשימה של ישראל ביתנו. במפלגה לא יתקיימו פריימריז, אולם ישנה מעין ועדה מסדרת, שתפקידה לקבוע את הרכב הרשימה - ברוח היושב ראש, אביגדור ליברמן. במפלגה מעריכים כי כמה מן הח"כים המכהנים יוחלפו, אולם זהותם עדיין לא ברורה. כמו כן, מחפשים במפלגה סלוגן קליט חדש, דוגמת הסלוגנים שליוו את המפלגה במערכות הבחירות האחרונות.