שתף קטע נבחר

רופאי 'הדסה' הצילו חיי זריצ'קו בן 4.5 מאוקראינה

במשך שנתיים לא הצליחו רופאים באוקראינה לאבחן את מחלתו של ולדיסלב זריצ'קו, וכשגילו אמרו כי אין כל טיפול עבורו. כעת עבר השתלת מח עצם בהדסה עין כרם, ובכך ניצל ממוות ודאי בייסורים. "כולם עוזרים בארץ, זה מדהים", אומרת אמו

בעוד שבישראל מתגייסים להצלת חייה של תמר שטטר הקטנה, יש מי שעושה את הכיוון ההפוך: חייו של ולדיסלב זריצ'קו, בן ארבע וחצי מאוקראינה, ניצלו בבית החולים הדסה עין כרם, לאחר שלקה במחלה נדירה של העצמות.

 

זריצ'קו חלה באוסטיאופטרוזיס (Osteopetrosis, להבדיל מאוסטיאופורוזיס), מחלה שבה העצמות אינן חלולות אלא מלאות בחומר העצם עצמו, דבר הגורם לעצמות להפוך לקשיחות ודחוסות יותר, לפגיעה בעצבים ולמוות ודאי.

  

קראו עוד על מחלות עצם :

 

לא מסוגל לפגוש ילדים בגן

במשך שנתיים לא הצליחו הרופאים באוקראינה לאבחן נכון את המחלה. כשרגליו כבר החלו להתעקם, ראייתו נפגעה והוא התקשה מאוד ללכת, הם אבחנו את המצב אך הסבירו למשפחה שאין להם מה להציע לילד, ושום טיפול לא יעזור. הוריו של זריצ'קו לא הרימו ידיים, וגילו בחיפושים באינטרנט שהטיפול האפשרי היחיד הוא השתלת מח עצם.

 

"אמרו לנו שאפשר לעשות השתלה", מספרת לנה, אמו של זריצ'קו, "אבל הבנו מהר מאוד שאוקראינה זה לא המקום לעשות זאת. מצאנו באינטרנט ילד עם מחלה זהה בסנט פטרבורג, טסנו לשם והרופאים אמרו שאכן רק השתלה תציל אותו. חשבנו להישאר שם, כי סיכויי ההחלמה טובים יותר, אבל התחלנו לברר בקליניקות נוספות".

 

ההורים פנו לאיטליה, שם סירבו בתי החולים לקבל אותם, ולגרמניה, שם הטיפולים התבררו כיקרים מעבר להישג ידם. מומחים בינלאומיים הפנו את המשפחה אל המרכז הרפואי הדסה כמרכז ידע למחלות לא ממאירות של מח עצם וכשל חיסוני.

 

במקביל, נרתמה הטלוויזיה האוקראינית להצלת חייו של הילד וערכה עבורו מבצע ארצי שבו נאספו כ-180,000 אירו.

 

כאשר זריצ'קו הגיע לבית החולים הדסה עין כרם, הוא עבר טיפול הכנה בעזרת תרופה חדשנית, ועבר לפני כחודשיים וחצי בהצלחה את הניתוח. הוא ומשפחתו עתידים להישאר בארץ בחודשים הקרובים, למעקב אחר קצב ההחלמה.

 

"עד עכשיו הוא היה כל הזמן על הידיים כי התקשה ללכת", מספרת לנה, "הוא לא יכול היה ללכת לגן ילדים ולשחק משום שהמערכת החיסונית שלו חלשה מאוד. הקשר עם ילדים אחרים בצורה הזאת מוגבל מאוד, ובעיקר נעשה עם בני משפחה ולא עם אנשים זרים, בגלל הפחד שיידבק בווירוס כלשהו".

 

כעת מסוגל זריצ'קו לצאת עם הוריו לטיולים רגליים ולשיקום בבית החולים אלי"ן, והוא אף קיבל משקפיים שמקלים על ראייתו שנפגעה.

  

נשארים שנה בארץ. ולדיסלב זריצ'קו והוריו (צילום: אבי חיון) (צילום: אבי חיון)
נשארים שנה בארץ. ולדיסלב זריצ'קו והוריו(צילום: אבי חיון)

 

יזכה לחיים של ילד נורמלי

"כל הדם של זריצ'קו הוחלף בדם של התורם וכך גם מערכת החיסון שלו", מספרת ד"ר פולינה סטפנסקי, רופאה בכירה במחלקת המטואונקולוגית ואחראית תחום השתלות בילדים בהדסה. "הוא מקבל טיפול תרופתי, אבל שוהה בביתו ומגיע לכאן פעם בשבוע.

 

"התנאי שלנו היה שהוא יישאר בארץ במשך שנה. אנחנו לא רוצים להשתיל מח עצם בהצלחה ושהמטופל ימות בחום הראשון. גם בשקלול השהות כאן, זה עדיין זול יותר מכל מדינה באירופה, וכך הוא זוכה גם לשיקום.

 

- מדוע לקח זמן רב כל כך לאבחן את המחלה?

"לא קשה לאבחן את המחלה אם מודעים לעניין. הסימנים מתחילים בגיל מוקדם, עם הזמן הכבד והטחול גדלים, ספירות הדם יורדות - אפשר לאבחן זאת בצילומים פשוטים, רק צריך להיות מודע".

 

- ומה צפוי לילד כמו זריצ'קו ללא טיפול? 

"לא לעשות כלום זה גזר דין מוות, מוות בייסורים. מדובר על שנים, אבל זה מוות בטוח. ילדים מתעוורים, לא שומעים, ומתים בייסורים.

 

"זריצ'קו אינטליגנטי וחכם, ואמנם יהיו לו בעיות הקשורות בעצמות בעתיד, כמו בעיות שיניים, אבל אלה בעיות שאפשר להתמודד איתן ולא שאלה של חיים ומוות. עכשיו בסך הכל יהיו לו חיים של ילד נורמלי". 

 

זריצ'קו הוא הילד הגדול ביותר שהושתל בהדסה, ובדרך כלל מבצעים את התהליך עד גיל שנתיים. בהדסה, כך מספרת ד"ר סטפנסקי, מנוסים בתהליך בשל נישואי קרובים הנפוצים ברשות הפלסטינית.

 

"הילד הוא פשוט ביש מזל, משום שבמשפחתו אין נישואי קרובים, אלא לכל הורה יש מוטציה אחרת וזה מה שיצא", היא מסבירה.

 

לאור חששה של לנה מהבאת ילדים נוספים לעולם, נערך בירור ונמצא הגן הפגום אצלה, דבר שיאפשר לדעת בהריונות עתידיים אם העובר נושא את הגן או לא.

 

"אנחנו רוצים להגיד לצוות הרופאים ולכל מי שעוזר לנו המון תודה על הטיפול, היחס החם וטוב הלב", היא אומרת. "יש לנו הרבה תמיכה ואמונה שהכל יהיה בסדר, וזה מאוד מחזק אותנו. כולם מציעים עזרה, זה מדהים, טוב לנו בארץ".

  


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי חיון
מחלה נדירה. ולדיסלב זריצ'קו
צילום: אבי חיון
צילום: אבי חיון
במקום גזר דין מוות. ד"ר פולינה סטפנסקי
צילום: אבי חיון
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים