אוכל, עבודה: מסעדות פועלים
לא בטוח שנשארו בישראל פועלים עבריים, אבל מסעדות הפועלים זה כבר סיפור אחר, הנה כמה מהמקומות הכי מוצלחים בארץ, שבהם יניחו לכם על השולחן נייר בתור מפה, ירשו לכם בהחלט לאכול בידיים, ואפילו יאיצו בכם לנגב את הרוטב בלי בושה
אבו ראמי | נהריה
אבו ראמי היא מסעדת פועלים פשוטה באזור המוסכים של נהריה. המצטיין בתפריט הוא החומוס - משחה עדינה, אוורירית ולא מכבידה, המשכשכת בשמן זית סורי עוקצני - שמן שהפיקו בעלי הבית, המגיעים מחורפייש. חומוסולוגים שימו לב: יש חומוס רגיל, משאוושה (עם גרגירים ופטרוזיליה) ומחלוטה (עם פול,( ואפשר גם ללכת על קומבינציות משולבות. יש גם בשר ודגים על האש, ואליהם מצרפים ערכה מרובת סלטים. בצהריים יגישו לכם עם הסלטים חצאי פיתות קלויות, שנמשחו בשמן, זעתר ושום. כמקובל במסעדות פועלים, המחירים צנועים במיוחד. הבעלים הם שלושה אחים, נחמדים ונכונים לכל גחמה, והשירות שתקבלו פה מהיר וסופר-יעיל.
אבו ראמי, לוחמי הגטאות 5 נהריה, טל' 04-9929530
עוד בערוץ האוכל:
מיס ג'וסי: רפי אהרונוביץ' מכין נקניקיות במחבת
שוב ריוחה כאן: קאמבק צפון-ספרדי ויינות על רמה ב-30 וקצת שקלים
אהבה בימי טורטיה: מיכל וקסמן עם מתכונים מקסיקנים
נדימה | חיפה
באמצע שוק ואדי ניסנס בחיפה חבוי הדוכן של נדימה סביתי. השכם בבוקר, בכל בוקר, מתייצבת נדימה הקשישה בכוך שלה, ומעמידה על פתיליות סירים עם אוכל ערבי. אפשר כמובן לבקש ממנה הסברים על הבישולים של היום, אבל הכי טוב להציץ לתוך הסירים: תרד, עולש וחוביזה בחורף, עלי גפן, ירקות ממולאים, אורז עם בשר וצנוברים, במיה, מג'דרה, חצילים בעגבניות, וגם חומוס עם בשר. יושבים על שולחנות תחת כיפת השמיים.
נדימה, יוחנן הקדוש 37 ואדי ניסנס חיפה
מטעמי נסים | קדימה
במטעמי ניסים, מסעדת הפועלים הכי חמודה באזור השרון, המצויה במרכז המסחרי של קדימה, תמצאו את מיטב הלהיטים הטריפוליטאים, כאלה שבישלה הסבתא הטריפוליטאית שמעולם לא הייתה לכם. יש פה עסבנה- מעי ממולא בחלקי פנים ברוטב אפונה; יש גם קוסקוס, מפרום, מרק שעועית ובשר, אסידה- דייסת סולת עם פלפל צ'ומה, והכי הכי - השקשוקה. נסים נעים מכין שקשוקה חריפה להפליא, עם שום, פלפל ירוק חריף ופפריקה חריפה, ומה שיכבה לכם פה את הבעירה אינו, חלילה, כוס מים, אלא הרבה הרבה לחם שחור, המוגש ליד. לא כאן המקום לספור קלוריות.
מטעמי נסים, שדרות בן צבי 77 מרכז מסחרי קדימה, טל: .09-8995536 שלישי-שישי בלבד
אדון כהן | ירושלים
ללבנה כהן הייתה בעבר מסעדה בירושלים, שבה בישלה מטעמים ביתיים. המסעדה נסגרה, אבל האהבה היוקדת לבישול לא כבתה. לפני מספר חודשים פתחה במרכז מסחרי קטן מסעדת פועלים חדשה, אדון כהן שמה, בדיוק במקום שבו פעלה בעבר חנות המכולת של אביה. המדובר במסעדת פועלים קלאסית: צנועה, נעדרת קישוטים ופינפונים מיותרים, חפה מגינונים ובעיקר, מספקת תבשילים שהייתם רוצים לאכול על בסיס יומי. לבנה מכינה מדי יום שפע של סלטים, שינחתו על שולחנכם בצלוחיות קטנות, ומנות משתנות כמו מפרום ברוטב צהבהב שתובלו בקינמון, תבשיל בשר ראש עם פול ירוק, דג חריף ברוטב עגבניות ושום, קוסקוס עם עוף וירקות, קציצות במנגולד, קציצות בחצילים, כדורי בשר עם כרובית, ועוד.
אדון כהן, דרך חברון פינת רחוב התנופה, ירושלים
המסעדה הסודנית הראשונה | ת"א
לפני 4 שנים, לצד שווארמת ראש העיר בתחנה המרכזית הישנה, נפתחה המסעדה הסודנית הראשונה. ואם יש מסעדת פועלים אמיתית בארץ, זו המסעדה. פה אוכלים כל העובדים הזרים, הפליטים מסודן ומאריתריאה. החלל גדול ופשוט מאוד, הכסאות עשויים פלסטיק ועל השולחנות שעווניות פרחוניות. הסועדים - גברים בלבד. הנשים היחידות הן המלצריות, כולן מאריתריאה. המנה הפופולרית ביותר היא עסידה: צלחת גדולה שבמרכזה גוש גדול, עגול ולבן של בצק מבושל, ומשני צידיו תבשילים בשני צבעים. הירקרק, תבשיל המבוסס על במיה מרוסקת. האדמדם, תבשיל חלבי ובו עגבניות מרוסקות. העסידה עצמה תפלה לחלוטין: קמח, מים חמים ושמן, שעורבבו לכדי בצק ובושלו בסיר על האש. צובטים חתיכה מהגוש, טובלים ברסק הירוק או האדום, ואוכלים. יש גם פול חם: במטבח יוצקים תלולית מהתבשיל, עליו מפזרים מעט סלט ירקות, ומעל הכל מגרדים בפומפייה גבינה מלוחה וביצה קשה. מי שרוצה יכול לבחור מנה של בשר מטוגן, שנקרא פה קבב טאווה: קוביות של בשר בקר, שהומלחו וטוגנו בשמן עמוק, או מושקל, שמשמעותו תערובת: עוף וירקות ברוטב. יחד עם כל מנה מגישים לכם סלסלת פיתות וצלחת עם ירקות פרוסים. המחירים נעים בין 15 ל20- שקל.
המסעדה הסודנית הראשונה, סלומון ,6 התחנה המרכזית הישנה, תל-אביב
סנדר | תל-אביב
מסעדות פועלים הן כמעט תמיד שם נרדף למקומות עם אוכל מזרחי, נכון? למה בעצם? הנה דוגמה ומופת למסעדת פועלים אשכנזית, שהיא מעוז הכבדקצוץ והמכה של חובבי הגפילטע. בסנדר הוותיקה, מסעדה שהזמן קפא בה מלכת מאז ימי קום המדינה, יושבים ליד שולחנות פשוטים ונהנים מדקורציה מינימלית, אבל מקבלים רגל קרושה רוטטת כדבעי, מרק עוף עם קניידלך כמו שצריך, קישקע ברוטב צלי, טחול, לשון, תוספות כמו צימעס ואפילו, רחמנא, קאשה, הלא היא כוסמת. כן, אנחנו מודעים לעובדה שיש אנשים הסבורים שלקאשה יש טעם של כלב רטוב. אבל אם כבר הגעתם לארוחת פועלים בסנדר, תנו לה צ'אנס נוסף. פה יודעים בדיוק איך להכין אותה.
סנדר, לוינסקי 54 תל-אביב, טל' 03-5371872
סברין | תל-אביב
עוד מסעדת פועלים סודנית, שנפתחה לפני כ3- שנים בתחנה המרכזית הישנה ומציעה ארוחות צהריים במחירים משעשעים של 20-15 שקל. על מגש מתכת עגול וגדול המוגש לשולחן מקבלים הסועדים קומבינציות שונות. תבשיל שעועית או עדשים צהובות, יחד עם מרק, סלטים ופיתות עולה פה 15 שקל בלבד. המחיר מאמיר ל25- שקלים תמימים כשהמגש עשיר יותר, ובו בשר מטוגן, עוף מטוגן, שעועית, סלט ועדשים. יש פה לא מעט סלטים של ירקות מבושלים: תפוחי אדמה, בטטות, גזר וקישואים. צלוחית קטנה, ובה רסק של פלפל סודני חריף מהגיהנום, מונחת אף היא על המגש. הרסק מעורבב במעט חמאת בוטנים, חומר גלם פופולרי בקרב סודנים. נוסף לחוויה האנתרופולוגית, מדובר במסעדה עם אוכל בסיסי אך טעים במיוחד.
סברין, ראש פינה ,2 התחנה המרכזית הישנה, תל-אביב
עצמון | פרדס כץ
אל תחפשו צניעות אצל עצמון מפרדס כץ. מה לעשות, האיש מכיר היטב במעלותיה של מסעדת הפועלים שלו, ואף ישבח אותה נמרצות כל הדרך מהמטבח אל השולחן ולהפך. כן, זה מקום נטול גינונים ואבק כוכבים, גם לא הכל פה מבריק ומצוחצח, אבל בזה בדיוק חינו וקסמו. מנת הדגל של עצמון היא מרק הרגל והשעועית, שבו תמצאו קוביות בשר שריר ופרוסות רגל של עגל. הצלחות החוזרות מבריקות למטבח מעידות יותר מכל על כך שהמרק הזה הוא כוכב תפריט הפועלים. יש גם מעיים ממולאים עם קציצה ואפונה ברוטב, חריימה מפלמידה לבנה או מלוקוס, מפרום, קוסקוס, ועל כל שולחן חמוצים טובים תוצרת בית וצ'רשי דלעת מתובל כהלכה. לקינוח, יש סיכוי סביר מאוד שתמצאו את עצמכם מכרסמים עוגיות טחינה.
עצמון, המכבים ,43 פרדס כ"ץ בני ברק, טל' 03-5785750
ברטה | אור יהודה
הרבה חן והדר אינם מפארים את אזור התעשייה של אור יהודה, אבל אוכל טוב אפשר למצוא פה למכביר. ברטה היא עסק משפחתי חביב ולא יומרני: האב והבן במטבח, האם והבת מנהלות את המסעדה. בצהריים היא מתפקדת כמסעדת פועלים, שבה אפשר למצוא מנות כמו קוסקוס, מפרום, עלי מנגולד ממולאים, והגדול מכולם - קבב עיראקי. עצה ידידותית שלנו: אל תתעלמו מהקבב הארוך והריחני הזה. הוא אלוהי, לא פחות. בשנה האחרונה הלכו פה על קונספט מהפכני בקנה מידה של מסעדות פועלים, והאריכו את שעות הפעילות, שבאופן מסורתי מסתיימות בצהריים. כאן מפעילים את המסעדה גם בלילה, ולהפתעתנו מצאנו בתפריט הלילי המבורגר מעולה, עסיסי, שמנמן ומלא טעם. למען האמת, מדובר בהמבורגר שאינו נופל באיכותו מזה שמגישים במיטב המסעדות של תל-אביב.
ברטה, יהדות קנדה 1 פינת החרושת אור יהודה, טל' 03-6320128
אצל יוחנן | נס ציונה
יוחנן שלמה החל את דרכו הקולינרית דווקא מאחורי דוכן פלאפל ברוקפלר סנטר בניו-יורק. אחרי כמה שנים בארה"ב הבין שישראל היא הבית, ולפני עשור וחצי נחת בעיר ילדותו, נס ציונה. הוא פתח מסעדה עממית עם אוכל ביתי באוריינטציה תימנית: מרק רגל עם הרבה חילבה, קובנה, לחוח, סאלוף, שוויה (גולש עוף או גולש בשר,( ומאכל מיוחד בשם אידם, המבוסס על רביכת דגים. גם ילדים מגיעים לא פעם למסעדות פועלים, והם מחבבים פה במיוחד את הקציצות בטעם של בית. פועלים צמחונים יכולים למצוא אצל יוחנן לא מעט מנות שידברו אל ליבם, המבוססות על ירקות מבושלים וקטניות.
יוחנן, הפטיש 6 נס ציונה, טל' 08-9300599
ללו | אילת
בסלוגן שלה היא מוגדרת מרוקאית עצבנית, אבל כשאנחנו סעדנו בללו האווירה דווקא הייתה שלווה להפליא. נהגי המוניות האילתים רגילים לעצור פה לצהריים, וגם תיירים יודעי סוד, שרוצים לברוח הרחק מן ההמון המתהולל בחופים, ולאכול טוב בשקט ובצנעה. על ההתחלה מקבלים פרוסות עבות של לחם לבן ומגש עם סלטים און דה האוס. שימו לב לרסק הפלפלים הירוקים, שנראה תמים אבל עלול להבעיר לכם את הפה. בתפריט: כמה סוגי קציצות, קוסקוס עדין ואוורירי עם מרק ירקות מתובל במתינות, בשר מבושל במנגולד, בשר עם זיתים ומנה מצוינת של בשר ראש רך, שהתבשל שעות עם גרגירי חומוס. רוב המנות משתנות מדי יום וכתובות על לוח שחור, אבל יש כמה מנות קלאסיות שאינן מתחלפות. אם תהיתם פעם איפה אוכלים הפועלים באילת – זה בדיוק המקום.
ללו, החורב ,259 טל' 08-6330578