תבוסה ביתית: "מתנחלי הליכוד בלמו את נתניהו"
יריבי רה"מ שינו דעתם והחליטו להתמודד מולו על הנשיאות, באי הוועידה דרשו וקיבלו הצבעה חשאית: בליכוד אומרים שחובשי הכיפות מההתנחלויות אחראים למבוכה שנגרמה לנתניהו בוועידה. "הם השתלטו על המפלגה. הגולם קם על יוצרו"
"מבוכה", "ביזיון", "מפלה", "ברקס בתוך הבית", "אמרו לו די". בכירי הליכוד התחרו אמש בינם ובין עצמם בניסיון להגדיר את שאירע לראש הממשלה, בנימין נתניהו, במגרש הביתי שלו - ועידת הליכוד. ראש הממשלה הובך אמש (יום א') קשות על ידי באי ועידת הליכוד, בחלקם הגדול חובשי כיפות מן המחנה הדתי-לאומי המתגוררים ביהודה ושומרון. הם קראו לעברו לקיים בחירות חשאיות לנשיאות הוועידה, והתנגדו להצעה להצביע עבורו בהצבעה גלויה. בנוסף, יריביו - שכבר הודיעו כי לא יתמודדו מולו על הנשיאות - שינו את דעתם.
בחירות 2012 - דיווחים אחרונים ב-ynet:
מבוכה לנתניהו בליכוד: לא נבחר לראשות הוועידה
נפתלי בנט מקים מפלגה חדשה: "מכה לנתניהו"
ישראל ביתנו: לדחות פיזור הכנסת בשל חוק טל
בצל הקדמת הבחירות: ועידת הליכוד מתכנסת
"נתניהו הלך צעד אחד רחוק מדי", הסביר בכיר בליכוד את שקרה בוועידה. "כל הרצון הזה להיבחר לנשיאות הליכוד היה ניסיון מיותר לחלוטין, והוא נולד רק מתוך תחושת הרצון האינסופי שיש לראש הממשלה לשלוט בכל דבר. הוא לא סומך על אף אחד וחושד בכולם, ולכן החליט להתמודד על התפקיד הזה. ממצב שהוא שולט בכל המהלכים שליטה מוחלטת, ממצב שבו הוא מנווט את כל המערכת הפוליטית ומושך בחוטים - פתאום אירע הביזיון הזה. זה היה מיותר לחלוטין, ואפשר היה למנוע את זה".
השר מיכאל איתן, שהודיע בעבר כי בכוונתו להתמודד על התפקיד מול נתניהו, הסכים ביממה האחרונה להגיע להבנות עם ראש הממשלה, ולתמוך במהלך שימליך את נתניהו כנשיא זמני עד לאחר הבחירות הכלליות. בסביבתו של נתניהו טוענים כי גם ח"כ דני דנון הסכים להסיר את מועמדותו ולתמוך בנתניהו, אלא שבמהלך היום משהו השתבש - וההבנות התאיידו.
גם דנון וגם איתן הודיעו כי יתמודדו, ולאיתן הייתה גם הפתעה שהכין מראש - כ-700 חתימות של צירי ועידה אותן אסף בשבועות האחרונים במהלך כנסים שקיים ברחבי הארץ. גם נציגי האגף הימני בליכוד, שחלקם נבחר למרכז בבחירות האחרונות שנערכו בתוך התנועה יחד עם הבחירות לראשות הליכוד, הובילו מהלך נוסף של החתמה יחד עם דנון. אלא שמי שהגיש את החתימות ליו"ר ועדת הבחירות של הליכוד היה השר איתן.
"כל כוונתי הייתה לתת כבוד לצירי הוועידה", אמר איתן ל-ynet. "אני לא רוצה שנהיה כמו ליברמן או כמו המפלגה שלו. אספתי את החתימות במשך תקופה ארוכה, ובטווח הארוך אני מאמין כי הדמוקרטיה תרוויח ממה שקרה. הוכח שלאנשים יש כוח להשפיע, וצריך להתייחס אליו". איתן הסביר כי קריאות "חשאי, חשאי" שהשמיעו מאות צירי הוועידה מול נתניהו הם "עדות לתסכול שלהם ממנו. אלה אנשים שמרגישים שלא סופרים אותם, שמזלזלים בהם. יש אלפי אנשים נהדרים שנמצאים בתוך הליכוד, שבאים לעזור ומרגישים שמצפצפים עליהם, והם כמו חותמת גומי. הם נבחרו כדין, והם רוצים שיתחשבו בהם".
התמונה שהתגלתה בוועידת הליכוד היא עדות לשינויים שעוברת מפלגת השלטון הגדולה - מספרם של חובשי הכיפות הסרוגות המתגוררים ביהודה ושומרון, והנחשבים למיליטנטים ולימניים יותר - גדל והולך. "אין ספק שהכיפות שולטות ושהליכוד עובר שינוי", ציין שר בכיר בליכוד. "בעבר, המסורתיים שלטו, לצד חילונים ודתיים לאומיים. הדתיים הלאומיים עלו חזק, ובראשם הדתיים מההתנחלויות. אלה אנשים יותר ימניים ויותר דתיים, והם בולטים יותר".
הצירים מיו"ש נערכו מבעוד מועד להפגנת הכוח מול נתניהו, שלא הצליח להשתלט עליהם - לפחות לערב אחד. הם הגיעו מוקדם יותר, השתלטו על הכיסאות באולם הקטן ששכר מנגנון הליכוד, הביאו עמם שלטים, ערכו החתמות ותכננו להביך את נתניהו. מספרם במוסדות המרכזיים של הליכוד, אגב, עומד על כ-20% בלבד. על פי ההערכות, מתוך 3,705 חברי מרכז (צירי ועידה בימים אלה), בין 15 ל-20 אחוזים משתייכים למחנה הימני. ואולם, התגייסותם למשימות פוליטיות פנים-מפלגתיות עולה משמעותית על הנכונות של קבוצות אחרות בתוך הליכוד לעשות זאת. "אם זה יימשך כך", התלונן חבר ליכוד ותיק המכהן בתפקיד ציבורי בכיר, "אין לנו מה לעשות בליכוד. הם משתלטים על המפלגה. הגולם קם על יוצרו".
ביקורת רבה נמתחה גם על מנגנון הליכוד בראשות המנכ"ל, גדי אריאלי. הליכוד שכר אולם קטן יחסית בגני התערוכה, ובאולם עצמו הוצבו רק כמה מאות כסאות. כמו כן, בליכוד לא נערכו כראוי לאפשרות כי יצטרכו לקיים הצבעה חשאית, למרות שמהתנועה נמסר לפני כן כי תהיה אשר תהיה ההחלטה בנוגע להצבעה - ההיערכות הושלמה. "לא נערכנו לכמות כזו של אנשים", הודתה דוברת הליכוד, נגה רפפורט-כץ. "עד השעה 6 בערב לא הוגשו החתימות, וכשהוגשו, היה כבר מאוחר מדי להיערך ולקיים את ההצבעה. אין שום בעיה לקיים הצבעה חשאית, ואנחנו נתאם מועד הגיוני יותר שיאפשר להתארגן". באשר לאולם קטן המידות שנבחר אמרה רפפורט כי "זה אולם קטן בגלל טווח הזמנים שבו נאלצנו להיערך לישיבה הזו. לא כל אולם השב"כ מאשר לנו, ועם כל זה יחד קרתה התקלה הטכנית שקרתה".
היה גם מי שניסה לצאת להגנתו של נתניהו אמש. אחד השרים הבכירים המקורב לראש הממשלה ציין כי "לא היה גיוס של אנשי נתניהו, לעומת המתנחלים שהגיעו בהמוניהם. רוב האנשים חשבו שאין מה להגיע, כי אין הצבעה. מהצבעה פשוטה על נשיאות הוועידה זה הפך לחשדנות גדולה כלפי נתניהו במגוון נושאים. אנשים חששו שאם נתניהו ייבחר לנשיא זמני של הוועידה הוא יוכל לעשות הכול, כולל ברשימה לכנסת, כולל לשריין או להוסיף או להסיר. דני דנון רכב על זה, המתנחלים רצו להראות מי שולט במפלגה, וככה זה נראה. התמונה לא נראית טוב, אבל היה יותר גרוע אם הייתה הצבעה גלויה".
שר אחר תהה: "השאלה הגדולה היא האם נתניהו יאבד את הביטחון העצמי שלו כעת. אחרי סדרה מרשימה של הצלחות, פתאום הוא נבלם, ועוד בבית, ועוד בגלל האופי שלו, שלא יודע שובע ורוצה לשלוט בכל דבר. השאלה הגדולה היא האם זה ישפיע על מערכת הבחירות".
בתוך כך, הממשלה צפויה לאשר היום הצעת החלטה להקדים את הבחירות הכלליות ל-4 בספטמבר. ראש הממשלה צפוי לתמוך בהצעה זו, למרות שבמהלך נאומו נמנע מלנקוב במועד הבחירות, ובמערכת הפוליטית מיהרו לתהות האם מדובר ברמז למהלך פוליטי נסתר שמטרתו לדחות את המועד או לשנותו. בסביבתו של נתניהו אמרו כי "ראש הממשלה צפוי לתמוך בתאריך שנקבע, ולא נראה שיש סיפור מאחורי העובדה שהוא לא הזכיר בנאום את התאריך עצמו".