אילו תרופות ותוספים אסור או רצוי לקחת יחד?
איזה ויטמין עוזר לסידן להיספג טוב יותר? למה מי שלוקח תרופות להורדת כולסטרול צריך להימנע משתיית מיץ אשכוליות? ואיזו תרופה עלולה לגרום למחסור בוויטמין B12? מדריך לשילובים המומלצים של תרופות וויטמינים - ואלו שלא
אתם לא מרגישים טוב, עשיתם בדיקות וקיבלתם את המרשם או ההמלצה, אבל לפעמים לקחת את התוסף או התרופה פשוט לא מספיק. יש לא מעט תרופות מרשם וויטמינים שלקיחתם יחד עם תוסף או תרופה אחרת עלולות לבטל את השפעתם. מצד שני, יש כאלו שלקיחת תוסף מסוים יוכל דווקא לסייע לספיגתם בגוף ולפעילותם המיטיבה.
רוצים עוד עצות בריאות? היכנסו לעמוד פארם נט שלנו
שומרים על הבריאות: כתבות נוספות על תוספי תזונה :
- מסידן עד ויטמין C: מתי צריך ליטול תוספי תזונה?
- אומגה 3: למה חשוב לקחת תוסף כשאת בהריון
ויטמין C: למה חשוב למעשנים לקחת תוסף?
גם אם אתם נסמכים על רפואה משלימה וגם אם נזקקתם לתרופות קונבנציונאלית במרשם רופא, הימנעות או לקיחה של סוגי מזון ותוספים יחד איתם יכולה להשפיע על הצלחת הטיפול כולו. רוקחת סופר-פארם, שירלי קטרון, מסבירה מה הולך עם מה, ומאיזה שילוב להימנע:
סיבים תזונתיים
תוספים שמכילים סיבים תזונתיים משמשים לטיפול בעצירות ולהסדרת פעולת המעיים, חשוב לא לקחת אותם יחד עם תרופות אחרות או תוספים, אלא להפרידם, ולקחת אותם בארוחה נפרדת. "הסיבים מטבעם לא מתעכלים ויוצאים מהגוף" מסבירה קטרון. "הפעולה הזו שעשויה להיות חיובית, במקרה של לקיחת תרופה נוספת במקביל עלולה להזיק, כי הסיבים יספחו את התרופה או התוסף הנוסף וימנעו מהגוף לספוג גם אותם".
תרופות לאוסטיאופורוזיס
מדובר בתרופות שניתנות בעיקר לנשים, כמו פוסלן, אלנדרונאט, מקסיבון ואקטומל. "בגוף מתחוללים כל העת תהליכי הרס ובנייה של העצמות. כשאנחנו צעירים קיים איזון בין תהליכי הבנייה וההרס, וכשמבוגרים יותר תהליכי ההרס מתגברים. התרופות מעכבים את תהליכי הריסת העצם" אומרת קטרון, "לנשים שלוקחות אותן מומלץ לקחת תוספת של ויטמין D וגם סידן. ההמלצה מיועדת גם לגברים, אך נשים נוטות לסבול מהתופעה יותר, לאחר גיל המעבר". סידן הוא אבן הבנייה לעצם עליה אנחנו רוצים לשמור, וויטמין D מסייע להטמעת הסידן בעצם.
תוספי סידן
"אם ניתן לקחת את הכמות בשני כדורים ביום, רצוי לפצל אותם ולקחת בהפרשי שעות, להגברת הספיגה, ואחרי הארוחות", אומרת קטרון. הכמות המומלצת היא בין 800-1000 מיליגרם ליום, ולרוב האנשים קשה להגיע לכמות הזו מתזונה רגילה. "עדיף שזו תהיה ארוחה ללא מוצרי חלב דווקא" היא מוסיפה, "כך שהגוף "יתרכז" בספיגת הסידן מהתוסף, ואם אוכלים מוצרי חלב, שזה יהיה בארוחה אחרת, בה זה יהיה הסידן היחיד שיתקבל. וכאמור, מומלץ לקחת אותם עם ויטמין D".
ברזל ואבץ
ברזל מיועד למי שסובל מחוסר בו וכתוצאה מכך מאנמיה ואבץ מיועד לרוב לאנשים שסובלים מנשירת שיער וזקוקים לחיזוק המערכת החיסונית. לעיתים רושמים את שניהם לאותו אדם, במקרה כזה, חשוב לא לקחת אותם יחד, אלא להפריד, כל אחד עם ארוחה אחרת. "הם נספגים על ידי אותו מנגנון, ואם לוקחים את שניהם יחד, הם "מתחרים" זה בזה כך שהגוף סופג פחות משניהם".
תרופות להורדת כולסטרול
"מי שלוקח תרופות להורדת כולסטרול המבוססות על החומר סימבסטטין או על החומר המקביל, אטוברסטטין, רצוי שיימנע משתיית מיץ אשכוליות, שכן הן מכילות חומר שעלול לפגוע באנזים בכבד שמפרק את התרופה". בין התרופות ברשימה מצויות בין היתר סימבסטטין הקרויה על שם החומר הפעיל בתרופות, סימבקור, ליפיטור, ליטורבה וסימבקסון.
אנטיביוטיקה
אנטיביוטיקה פוגעת בחיידקים הלא טובים שמחוללים את המחלה, אך בו זמנית פוגעת גם בפלורה, הרכב החיידקים "הטובים" שמצויים במערכת העיכול, לרוב במעי הגס. "כדי לשקם את
האוכלוסייה של החיידקים החיוניים שעוזרים לפעילות סדירה של המעיים ומגנים מפני חיידקים אחרים ועוזרים לספיגה של חומרים טובים בגוף, מומלץ לקחת מוצרי פרוביוטיקה, שמסייעים לגידול האוכלוסייה הזו מחדש". גם במקרה זה חשוב לא לקחת את הפרוביוטיקה עם האנטיביוטיקה, כי היא תמנע מהם להיקלט, אלא להפריד לפחות בשעתיים.
תרופות שעלולות לגרום למחסור ב-B12
"יש כמה תרופות שנטילה רצופה שלהן לאורך כמה חודשים עלולה לגרום למחסור בוויטמין B12.
לא מומלץ לקחת את התוסף למפרע על דעת עצמכם, אלא להיבדק ולוודא אם הוא חסר בגופכם. בכלל, חשוב מאוד לפני נטילת כל תרופה או תוסף להיוועץ ברופא או רוקח". התרופות המצריכות בדיקה למחסור ב-B12 הן תרופות לסוכרת - מטפורמין, גלוקופאז' וגלוקומין ותרופות לצרבת - לוסק, אומפרדקס, לנטון וקונטרלוקס.