מחקר: הנפיחות של הדינוזאורים חיממו את העולם
בדומה לפרות וכבשים כיום, שוטטו הדינוזאורים הצמחוניים הענקיים ולעסו להנאתם צמחים. בתהליך העיכול פלטו כמויות עצומות של גז מתאן, שחוקרים מאמינים שהשפיעו על התחממות כדור הארץ לפני 150 מיליון שנים
דינוזאורים ענקיים ששוטטו על פני כדור הארץ לפני מיליוני שנים תרמו להתחממות האקלים באמצעות גזים שהופקו מאכילת צמחים. כך עולה ממחקר שפרסמו היום (יום ב') מדענים בריטים בכתב העת האמריקני Current Biology.
הזאורופודה, דינוזאורים צמחוניים ששקלו כ-20 אלף ק"ג, פעלו כמו פרות ענק בעלות צווארים ארוכים. הם הילכו על פני האדמה לפני 150 מיליון שנים, בזמן עידן המזוזואיקון, ולעסו להנאתם צמחים ועשבים. בדומה לפרות, המשחררות כמות משמעותית של גז מתאן בזמן תהליך העיכול שלהן, גם הם נעזרו במיקרובים שייצרו מתאן.
"מודל מתמטי פשוט מעלה את האפשרות שהמיקרובים שחיו בזאורופודה ייצרו די מתאן כדי להשפיע באופן ניכר על האקלים באותו עידן", טוען החוקר דייב וילקינסון מאוניברסיטת ג'ון מורס בליברפול. "על פי החישובים שלנו, ייתכן שהדינוזאורים האלה ייצרו יותר מתאן מכל המקורות המודרניים הטבעיים והמלאכותיים גם יחד".
מתאן הוא גז חממה בעל עוצמה. הוא מרכזי מאוד בהבנת תהליכי ההתחממות כיום, ומדענים מנסים להבין כמה ממנו פולטות פרות, כבשים ועוד חיות שניזונות מעשבים ומצמחים. החוקרים ביקשו לבדוק אם גם בעבר הרחוק התרחש תהליך התחממות דומה.
וילקינסון ועמיתיו, גראם רקסטון מאוניברסיטת סנט אנדרוז וחוקר המתאן יואן ניסבט מאוניברסיטת לונדון, ביקשו להבין עד כמה נפיחות הדינוזאורים היו עשויות לחמם את האטמוספרה. על פי השערתם, באותו עידן קדום היו עשרות זאורופודה בכל קילומטר רבוע.
החוקרים הסיקו כי הדינוזאורים פלטו כ-520 מיליון טון של גז מתאן בכל שנה. כיום, פולטות חיות אוכלות עשב בין 50 מיליון ל-100 מיליון טון מתאן בכל שנה.
"ייתכן שהדינוזאורים האלה ייצרו יותר מתאן מכל המקורות המודרניים"
צילום: רויטרס
מומלצים