תיירות, חשמל וריבית: מה מציעה גיאורגיה?
כלכלת גיאורגיה מציעה שפע של הזדמנויות השקעה בתיירות ובאנרגיה. אך גם מגזר הבנקאות מציע הזדמנויות ליזמים ישראלים. הריביות המקומיות הגבוהות מאפשרות לבנקים הגיאורגים להציע לתושבי חו"ל ריבית גבוהה על הפקדונות
שבל, אזרח ישראלי יליד דרום אפריקה, הקים לפני כשנה את השלוחה הראשונה של TBC מחוץ לגיאורגיה. לא לחינם הייתה השלוחה החיצונית הראשונה בישראל. כמחצית מההון הזר שמושקע בחשבונות של הבנק הגיאורגי מגיעה מישראל. זאת, מבלי להביא בחשבון את כמות הכסף הישראלי שזורמת בעורקי הבנק כתוצאה מהפעילות העסקית של יזמים ישראלים בתוך גיאורגיה.
השפה העברית נשמעת היטב ברחובות ובקומות הלובי של בתי המלון, פרויקטים רבים בתחום הנדל"ן והתשתיות ממומנים או מבוצעים על ידי משקיעים ישראלים. ספקית הדלק השנייה בגודלה נמצאת בבעלות ישראלית, הכביש הראשי מטביליסי להרי הקווקז נסלל על ידי חברה ישראלית ואפילו חברת בינלאומיות לשיווק מוצרי צריכה מעדיפות לפעמים להפקיד את ההפצה בידי בעלי הזיכיון מישראל.
הנוכחות הישראלית החזקה בכלכלה הגיאורגית נובעת מהמהירות והנחישות שבה נכנסים היזמים ממדינת היהודים לכל משק בעולם ששמש הצמיחה המהירה זורחת עליו לרגע. "הישראלים גמישים ומקבלים החלטות מהר", אומר סמנכ"ל TBC, פאטה גדזאדזה (Paata Gadzadze). "לכן גיאורגיה הפכה לשוק שישראלים מעורבים בו – בפיננסים, בנדל"ן, בחקלאות ובהפקדת מזומנים".
למכור חשמל לטורקים וכסף לישראלים
ענפי ההשקעה החזקים ביותר בגיאורגיה היום הם התיירות והאנרגיה. התיירות צומחת בקצב בלתי נתפש, מ-106 אלף כניסות תיירים ב-2003 עד ל-1.5 מיליון כניסות ב-2010. הממשלה המקומית משקיעה הרבה בעידוד הפיתוח של תשתיות לקליטת תיירים ובגיאורגיה מקווים כי בקרוב מספר התיירים המבקרים במדינה בשנה יעבור את מספר תושבי המדינה – כ-4.3 מיליון.
בתחום האנרגיה נשענת גיאורגיה על הנחלים והנהרות הרבים שבהם התברכה – מעל ל-2,500 בחרבי הארץ. הגיאורגים מייצרים חשמל הידראולי, והרבה ממנו. 95% מתצרוכת החשמל של המדינה מיוצרת באנרגיית מים ועל פי נתוני משרד הכלכלה, גיאורגיה מנצלת רק 18% מהפוטנציאל שלה בתחום זה.
בימים אלה הולכת ומושלמת מערכת להובלת חשמל, מתחנות הכוח ההידראוליות של גיאורגיה לטורקיה. בעתיד מתכוונים הגיאורגים לייצא חשמל גם למדינות מזרח ומרכז אירופה.
אך לגיאורגים יש משאב נוסף שהם מעוניינים להציע למשקיעים הזרים – והוא הריביות הגבוהות בענף הבנקאות. עלות הכסף בגיאורגיה גבוהה, כמו בשאר מדינות מרכז אסיה. הבנקים במדינה אינם מעניקים אשראי ארוך טווח. הריבית על המשכנתאות, המהוות 25% מהיקף ההלוואות של הבנקים, עומדת על שיעור ממוצע של 14% והאשראי לעסקים ניתן תמורת שעבוד נכסים ובריבית ממוצעת של 15%.
הריביות הגבוהות על ההלוואות שמעניקים הבנקים, מתורגמת לריביות גבוהות שאותם בנקים מציעים על הפקדות. TBC מציע ללקוחותיו הישראלים תשואה שנתית של 6%-8% על פיקדונות דולר ואירו, בהתאם למשך תקופת הפיקדון.
"הריבית שאנחנו מציעים למשקיעים מחו"ל על פיקדונותיהם גבוהה ב-5%-6% מהריבית שהם יקבלו בכל ארץ אחרת", אומר הסמנכ"ל גדזאדזה.
המרכזיות והעוצמה של ענף הבנקאות בגיאורגיה זועקת אל המבקר מכל פינה. המבנים המהודרים ביותר בעיר שייכים לבנקים וכל שלט חוצות שני מעוטר בפרסומת של בנק כזה או אחר. מגזר הבנקאות הוא גם המעסיק העיקרי במדינה, שסובלת עדיין משיעור אבטלה גבוה (16.3% נכון לתחילת 2012).
מנכ"ל TBC, וכטאנג בוטשכריקידזה (Vakhtang Butskhrikidze), מאמין כי מגזר הבנקאות במדינה יצמח ב-20% בעשור הקרוב. לדבריו, בדומה לבנקים הישראלים, גם הבנקים בגיאורגיה יצאו מחוזקים מהמשבר הפיננסי של שנת 2008, דווקא בשל המצב הביטחוני הרגיש במדינה, שבאותה שנה ניהלה מלחמה מול המעצמה הרוסית.
"הבדיחה הקבועה במגזר הבנקים המקומי, היא שהבנקים בגיאורגיה לא צריכים מבחני לחץ – שנת 2008 סיפקה להם את כל המבחנים האפשריים וכל הבנקים עמדו בהם בהצלחה". בדומה לישראל, גם בגיאורגיה אף בנק לא פשט את הרגל ב-2008 בעיקר בזכות הפיקוח השמרני וההדוק על הבנקים.
הבנקים נדרשים לעמוד ביחס הון ראשוני של יותר מ-8% וביחס הון כולל של יותר מ-12%. כמו כן נדרש יחס נזילות של יותר מ-30% וחשיפה למטבע חוץ של פחות מ-20%.
על פי סוכנות הדירוג פיטצ', ההפרשה לחובות מסופקים של בנקים הגדולים מדינה עמדה שעל שיעור ממוצע של 168% ב-2010, אשר היקף החובות שלא כובדו עמד על 6% מכלל ההלוואות. היקף האחזקות של הבנקים בגיאורגיה עמד ב-2010 על שיעור ממוצע של 16% מהנכסים.
היציבות של הבנקים במדינה, כמו גם הריבית האטרקטיבית שהם מציעים על הפיקדונות, נגזרות מהריביות הגבוהות על האשראי למשקי הבית ולעסקים. אורח מבחוץ אינו יכול שלא לתהות כיצד משפיעות הריביות הגבוהות מאוד שגובה הבנק מהאוכלוסייה המקומית על הניידות החברתית בגיאורגיה, וכמה זמן עוד תוכל הכלכלה המקומית לסבול עלות גבוהה כל כך של הכסף מבלי שהצמיחה תיפגע.
אמנם, הריביות הגבוהות בגיאורגיה מתחייבות כיום מהרגישות העצומה של כלכלתה לאינפלציה, בשל קצב הצמיחה הגבוה והמהיר. בשנה שעברה סבלה גיאורגיה מאינפלציה של 8% ורק תכנית התערבות של הבנק העולמי הצליחה לרסן את ההתייקרויות.
עם זאת, גם גדזאדזה מודה כי בעתיד הקרוב צפויה הריבית במדינה לרדת, כדי לפנות אשראי לעסקים קטנים ולהגביר את הצריכה המקומית. עם זאת, הוא מאמין כי גם אז יוכלו הבנקים המקומיים להציע למשקיעים מחו"ל ריבית של 3% יותר מבכל מדינה אחרת.
הכותב שהה בגיאורגיה כאורח של בנק TBC