שתף קטע נבחר
 

מבוא לפירוק גוש האירו: בדרך לעוד התמוטטות?

תוצאות הבחירות בצרפת וביוון הן פעמוני אזעקה לאירופה ולגוש האירו: סופו של הגוש כבר קרוב, והמדיניות הכלכלית שמכתיבה גרמניה נועדה לכישלון ועלולה ליצור קרע פוליטי עם שאר היבשת

תוצאות הבחירות בצרפת וביוון הן פעמוני אזעקה לאירופה ולגוש האירו . השאלה שעומדת על הפרק היא לא אם יוון תעזוב את גוש האירו - אלא מתי היא תחליט לעזוב, או מתי המדינות האחרות יחליטו להעזיב אותה.

 

 

 

מדובר במצב כלכלי שהביא לעליית הנאצים לשלטון ולמלחמת העולם השנייה. סבורני שגרמניה תעדיף לפרק את גוש האירו מאשר לקבל מדיניות של הדפסת כסף. הקנצלרית אנגלה מרקל הזדרזה אתמול (ב') להבהיר שהגוש מחויב לאמנתו הכלכלית - איתות ברור להולנד להירגע.

 

נשיא צרפת, פרנסואה הולנד, מתנוסס על שכר מגזין צרפתי לאחר בחירתו לנשיאות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נשיא צרפת, פרנסואה הולנד, מתנוסס על שכר מגזין צרפתי לאחר בחירתו לנשיאות(צילום: AFP)

 

אין איזונים פיסקליים

ביוון עלה כוחן של מפלגות השמאל הרדיקלי והימין הקיצוני, כאשר המכנה המשותף ביניהן היה ההתנגדות למדיניות הצנע והאמנה הפיסקאלית, שבאה לנהל את גוש האירו על ידי הטלת מגבלות תקציביות על המדינות החברות. עכשיו גם הולנד הסוציאליסט, כמצופה, מערער על הלגיטימציה של איזונים פיסקאליים - כל מה שהוסכם בין מרקל לסרקוזי מתנדנד.

 

כמו כל סוציאליסט, הולנד לא שואל מאיפה יבוא הכסף לממן את הגירעון של צרפת. בינתיים גם בלי גידול בהוצאות של הולנד, הגירעון בצרפת מתקרב ל-3.9% תמ"ג - הרבה מעל היעד של 3.0% שהוסכם עליו עם האיחוד האירופי.

 

הכל מעיד על כך שספינת גוש האירו שטה לכיוון התנגשות נוספת שתערער את יציבותה. תוצאות הבחירות בצרפת וביון מקשות מאוד על גוש האירו להגיע להסדר של משבר החובות. גם הפעם גרמניה ומרקל לא יוותרו - וידרשו לדבוק בהסכמות הקודמות שבסיסן צמצום כלכלי וייעול.

 

מנהיג המפלגה הניאו נאצית, ניקולאוס מיכלוליאקוס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מנהיג המפלגה הניאו נאצית, ניקולאוס מיכלוליאקוס(צילום: רויטרס)

 

מדיניות הצנע לא תביא צמיחה

המדיניות הכלכלית-מוניטרית של הגוש בנויה כיום על צנע כלכלי-מוניטרי הדוק בניצוח גרמניה ובהסכמת צרפת של סרקוזי. מבלי להיכנס להשפעות הפוליטיות של הצנע, בגינן סרקוזי איבד את הנשיאות ומרקל ספגה תבוסה במחוז גרמני חשוב, מדיניות הצנע לא יכולה להוציא את אירופה לצמיחה.

 

אין שיטה כלכלית לפיה אבטלה מוגברת (23% בספרד) והידוק מוניטרי יוצרים צמיחה כלכלית. לא תמצאו בעולם כולו כלכלן שינבא צמיחה, כאשר מסביב נמצאת מדיניות צנע משולבת בפגיעה בשכר עם שפע מסים ישירים ועקיפים. אין חיה כזו.

עד שהולנד יסתגל למצב, או עד שתאומץ מדיניות הרחבה מוניטרית, כפוף להסכמת גרמניה המובילה את גוש האירו, שקיעת אירופה תמשך ותתחזק. נס לא יהיה בגוש האירו.

 

כמובן שרמת הסיכונים בשווקים הפיננסיים עולה - וזו רק ההתחלה. למעשה, אין פתרון למשבר החובות, שכולל בין השאר את אירלנד, יון, פורטוגל ובעוד מספר חודשים גם איטליה את וספרד. התגובה הראשונית עד כה היא שוב בריחה לדולר האמריקאי והיחלשות של הבורסות באירופה.

 

בינתיים הסיכונים בהשקעה באירו גבוהים מאוד. נראה שלאחר תקופה של רגיעה זמנית בחודשים האחרונים, המגמה הדובית תחזור לאירופה במלוא עוזה. חילוקי דעות בין מרקל להולנד ולאירופים השרויים בצנע רק יחריפו.

 

הכותב הוא מרצה לכלכלה במרכז ללימודים אקדמיים אור יהודה, לשעבר יועץ למטבעות לבנק העולמי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הבחירות בצרפת. הולנד תמים וחסר ניסיון
צילום: רויטרס
ד"ר ארי אוליאל
צילום: באדיבות המרכז ללימודים אקדמאיים אור יהודה
מומלצים