המבחן של הקואליציה: גבעת האולפנה תפונה?
מופז ונתניהו סיכמו על תחליף לחוק טל ושינוי שיטת הממשל, אבל המחלוקת הראשונה בין קדימה לליכוד עשויה לצוף על רקע פינוי גבעת האולפנה, שחייב להתבצע עד 1 ביולי. שטייניץ: "הרס יהיה לא הגיוני". פלסנר מקדימה: "לא ניישר קו עם הפייגלינים"
אחרי החגיגות של בנימין נתניהו, שאול מופז וסיעותיהם, יצטרכו כעת חברי הכנסת של קדימה והליכוד לעבוד יחד, אף שלפחות מן הפנים לחוץ - לגבי סוגיות מסוימות פעורה ביניהם תהום אידיאולוגית. המחלוקת הגדולה הראשונה בברית של השותפות בממשלת האחדות עשויה להגיע מהר למדי - בדמות שכונת גבעת האולפנה בבית-אל שבג"ץ קבע כי יש להרוס חמישה בניינים בה עד 1 ביולי. נתניהו טרם נתן הנחיה בנושא, ורק השבוע יבחן את הסוגיה.
הדרמה הפוליטית - סיקור מיוחד ב-ynet:
- לבני הפגינה נגד מופז: "צריך פוליטיקה אחרת"
- ממשלה בלי יריבים: 26 ח"כים נותרו באופוזיציה
- לפיד: האחרון עם קואליציה כזו היה צ'אושסקו
- מופז לא יישאר לבד: בקרוב - עוד שרים מקדימה
מדובר בחמישה בניינים בשכונה בבית-אל שנבנו כנראה על קרקע פלסטינית פרטית, ושהממשלה התחייבה בפני בג"ץ כבר לפני יותר משנה לפנותם, התחייבות שקיבלה תוקף של פסק דין. לאחרונה התעוררה סערה פוליטית אחרי שבימין לחצו על נתניהו להימנע מפינוי 30 המשפחות המתגוררות בבתים, והממשלה ביקשה מבג"ץ לבחון אפשרות לדחות שוב את הפינוי - אך זה הודיע שלשום כי לא יאפשר זאת, ונשיא העליון אשר גרוניס מתח ביקורת קשה על הממשלה: "דווקא בהליכים בפני בית המשפט הגבוה לצדק יש חשיבות מיוחדת לקיום ההתחייבות של המדינה ולשמירה על עקרון סופיות הדיון", אמר.
אמנם הגיעו קדימה והליכוד לסיכומים בקווים כלליים סביב כמה נושאים כמו העברת תחליף לחוק טל, אישור תקציב ושינוי שיטת הממשל, אולם בעוד בליכוד - ברוח ועידת המפלגה השבוע שבה ניתן היה לחוש בדומיננטיות של האגף הימני הנצי - יצאו שרים וח"כים בקריאות נחרצות להימנע מהפינוי בשכונת האולפנה, בסיעת קדימה הצהירו ח"כים כי הם סבורים שאין לדחות את הפינוי ובוודאי שלא לקדם חקיקה שתסכל אותו.
חבר הכנסת יוחנן פלסנר מקדימה אמר אמש כי סיעתו "נכנסה לקואליציה כדי למרכז אותה ולא כדי ליישר קו עם הפייגלינים", וכוונתו לאגף הנצי בליכוד בהובלת משה פייגלין. "נתנגד לכל יוזמת חקיקה עוקפת בג"ץ או לכל דבר שדומה לכך", אמר ח"כ פלסנר.
במסיבת העיתונאים המשותפת שלהם, התייחסו גם מופז ונתניהו לסוגיית גבעת האולפנה. "אני מאמין בשלטון החוק בישראל, ונשב ונחשוב על כל פתרון במסגרת החוק", אמר מופז. נתניהו סיפר: "אתמול פנו אליי כמה שרים וח"כים. הם שאלו אותי מה עושים - אנחנו עושים דבר אחד, וזה חושבים. זה דבר רציני ומצב חדש, וצריך לדעת איך לטפל בזה. אחד הדברים שמאפיינים אנשים כמוני, שהתבגרו והזדקנו, הוא שאנחנו חושבים, בהתאם לשלטון החוק. אנחנו אנשים שקולים שחושבים ושוקלים לפני שהם פועלים".
השבוע צפוי נתניהו לכנס ישיבה בנושא, בהשתתפות שרים וגורמים מקצועיים, בהם אנשי משרד הביטחון ומשרד המשפטים. היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין הביע בעבר התנגדות לחקיקה עוקפת בג"ץ, אך ההערכה היא שראש הממשלה יבקש בכל זאת לבחון שוב את האפשרות הזו.
שטייניץ: הרס השכונה לא מוסרי
אמש הגיע שר האוצר מהליכוד יובל שטייניץ לשכונת האולפנה בבית אל, שם ערכו התושבים ואנשי מועצת יש"ע כינוס חירום כדי להפעיל לחץ על הממשלה להעביר את חוק הסדרת המאחזים ולמנוע את ההרס של בתים בשכונה ושל כמה מאחזים המיועדים לפינוי.
במהלך הכנס אמר שטייניץ לתושבים: "התוצאה המשפטית היא אולי תוצאה של טעות של הממשלה והצהרותיה בבג"ץ, אבל מדובר באבסורד ולכן חובת הכנסת והממשלה היא לפתור את הבעיה החוקית שנוצרה, אם הרס השכונה יהיה בלתי מוסרי ובלתי הגיוני".
שטייניץ אמר כי מדיניות הממשלה היא שלא לבנות על קרקע פרטית, אך הדגיש: "ההריסה הזו היא בלתי הגיונית בעליל. אם היה בא אדם וטוען כי בית בתל-אביב או בכפר-סבא יושב על קרקע שלו, אני לא רואה מצב שאותו בית היה נהרס". הוא
אמר: "כמי שעמד בראש ועדת החקירה לאירועי עמונה, אני חושב שצריך להימנע מטרגדיה כמו זו שהתרחשה שם ומהרס כמעט ללא מטרה, שבו גם הערבי הטוען לבעלות אינו יכול לעשות שימוש בקרקע".
באירוע בבית אל דיבר גם יושב ראש מועצת יש"ע דני דיין, ותקף את שופטי בג"ץ: "זו הייתה החלטה פוליטית, ולא רק במובן של בעד או נגד ההתיישבות. בג"ץ רצה להראות לממשלה מי הבוס, והממשלה חייבת לעמוד על דעתה. לדעתי מדובר גם בהחלטה שניתנה בכוונה ערב בחירות. השופטים רצו להראות לממשלה שהם חזקים ממנה בהורדת ידיים. הממשלה חייבת לפעול למען סדרי הדין במדינת ישראל".
במערכת הביטחון העריכו השבוע כי ההתבטאויות החריפות של שרי הליכוד נגד הפינוי ובעד חקיקת חוק עוקף נועדו ל"צורכי פריימריז בלבד". כעת, משהוסר איום הבחירות מעל סדר היום הציבורי, ייתכן כי נתניהו יעדיף להימנע מעימות עם מערכת המשפט ועם היועץ המשפטי לממשלה. בסביבתו ציינו כי "ראש הממשלה יקבל את ההחלטה שלו בסוגיה לאחר שיקיים דיון ויבחן את כל האלטרנטיבות".
Read this article in English