האקדח שבקיר: פוענח רצח מנהל חברה קדישא
חקירת הרצח של בני הסה בחיפה מלפני שנה וחצי העלתה חרס, עד שנמצא במקרה אקדח סמוך למקווה בבית שמש, שהוביל לאיתור החשוד בהתנקשות: יצחק חזן, תושב העיר. המשטרה: הרקע לרצח הוא סכסוך בין החברה קדישא האשכנזית לכורדית
אקדח שנמצא במקרה בבית שמש הביא לפענוח רצח בחיפה: הבוקר (יום ד') הותר לפרסום כי יצחק חזן (49) מבית שמש חשוד כי ירה למוות באיש החברה קדישא בני הסה, שנרצח בחיפה ב-16 בינואר 2011 לעיני אשתו. מעצרו התאפשר לאחר שאקדח ששימש אותו בהתנקשות נמצא בבית שמש, ובדיקה בליסטית הובילה את המשטרה אל חזן. על פי החשד, הוא ארב להסה בפתח ביתו וירה בו מספר פעמים, אך נראה כי לא פעל לבד והרצח היה מוזמן, עדיין לא הוכח בידי מי, על רקע סכסוך בין החברה קדישא האשכנזית לזו הכורדית.
דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:
הטביעה את בנה ורוצה כלא ברוסיה: "מתנכלים לי"
בכירים בקריית מלאכי נעצרו בחשד לאונס ושוחד
סקר: אובמה מגדיל את הפער, מוביל ב-7 אחוז
חקירת הרצח שארכה חודשים ארוכים לא העלתה דבר, עד שבנובמבר 2011 אירעה פרצת דרך כשבמקרה מצא תושב בית שמש אקדח חבוי בסדק בקיר, סמוך למקווה טהרה בעיר. האקדח שהיה עטוף בגרב הועבר למשטרה ובבדיקה בליסטית נמצא כי זהו האקדח שבו ירו בהסה. על הגרב נמצא גם DNA של החשוד. חקירה סמויה הובילה את החוקרים אל חזן ובת זוגו, ובמהלכה התגלה כי השניים סיירו לפני הרצח סביב בית המשפחה בחיפה. בדיעבד התברר שבידי המשטרה היה מידע על כך שחזן נמצא בזירת הרצח גם זמן קצר לאחר שהתבצע.
בתחילת החקירה חשדו החוקרים כי הרקע לרצח הוא סכסוך על חלוקת הקרקעות לקבורה בבית העלמין הישן של חיפה, שדה יהושע, שכבר מוגדר בית עלמין סגור ועלות חלקות הקבורה שנותרו בו מגיעה לעשרות אלפי שקלים לחלקה. הוויכוח שהתגלע בין החברה קדישא האשכנזית לכורדית היווה על פי הסברה המשטרתית רקע לרצח, אולם לא הצליחו להוכיח זאת.
חוקרי המשטרה גילו כי בן דודו של חזן, קובי חזן, תושב הקריות בשנות ה-30 לחייו, מקורב למנכ"ל החברה קדישא הכורדית, אלי סלמן מחיפה. השניים נעצרו אף הם לאחרונה אולם שוחררו לאחר שהמשטרה לא הצליחה להוכיח כי הם קשורים לפרשה. עם זאת, קובי העביר ליצחק חזן 40-50 אלף שקל יומיים לאחר הרצח במפגש שנערך ביניהם בתחנת הדלק בחבצלת השרון.
יצחק חזן מכחיש את המיוחס לו. כשהובא להארכת מעצר בפני שופטת בית משפט השלום בחיפה, אורית קנטור, טען כי הוא חף מפשע וכי אינו מכיר את הסה. לטענתו, הוא שמע עליו לראשונה עם מעצרו. גם סנגוריו, עו"ד רועי קרן ושחר חצרוני, טוענים כי הוא חף מפשע וכי נקלע לפרשה ללא סיבה אמיתית. למרות זאת צפויה המשטרה להגיש נגדו כתב אישום.
ניצב חגי דותן, מפקד מחוז חוף, סיפר כי הסה נפגע מחמישה קליעים, מטווח של כארבעה מטרים. "בכוונת ימ"ר חוף להמשיך ולחקור את הנושא עד שנגיע למזמיני הרצח". המשטרה הודיעה כי האחים אלי ושבתאי סלמן עדיין בגדר חשודים. עו"ד טומי נדשי, המייצג את אלי סלמן אמר: המשטרה בנתה תרחיש שבו יש יורה, מתווך ומזמין - מה שהתברר הוא שכל התיאוריה הזו לא מבוססת והמזמין אינו מזמין, המתווך אינו מתווך וגם מי שטוענים שירה - מכחיש". לדבריו, פענוח הרצח רחוק מסיומו.
סיפור כיסוי למשטרה ולבת זוגו
ניצב-משנה אלי אסייג, מפקד ימ"ר חוף, אמר כי האקדח שנגנב בחיפה בשנת 2001 נמצא ב-23 בנובמבר 2011. ב-17 באפריל השנה נעצרה חשודה ראשונה בתיק, תושבת בית שמש שנחקרה וחיזקה את הראיות, אולם בדיעבד התברר כי אינה מעורבת בעבירה עצמה.
החשודה הייתה חברתו לחיים של חזן בתקופת הרצח. היא הייתה עמו בזירה בתקופת ההכנה, וכן כאשר בן דודו, קובי חזן העביר לו את הכסף לאחר הרצח.
ראש צוות החקירה, רפ"ק שי פלג, סיפר כי יצחק חזן אישר שקיבל כסף, אולם טען שמדובר בתמורה לעבודות שיפוצים שביצע. "ככל שהוצגו בפניו ראיות שונות שקושרות אותו לעבירה, הוא אישר אותן בדיעבד אולם סיפק גרסאות שונות. לדוגמה, בחקירה הוא נשאל על נסיעותיו בחיפה במהלך סוף השבוע שקדם לרצח. הוא אישר שהיה במקומות הללו כולל בסביבה הקרובה לבית המנוח. אבל היה לו סיפור כיסוי, שלפיו באותו סוף שבוע הוא חיפש בחיפה אחרי אדם שכביכול היה חייב לו כסף ממכירת רכב. עם זאת, הוא לא ידע לומר מה שמו. את אותו סיפור הוא סיפר לבת הזוג שלו, שאיתה הסתובב שם".
ירש את התפקיד מאביו
הסה, בן 67, ניהל את חברה קדישא האשכנזית בחיפה ב-20 השנים האחרונות, מאז שאביו שמילא את התפקיד לפניו הלך לעולמו. מכר של המשפחה סיפר כי אף שהסה היה מזוהה עם הזרם "המזרחי" וחבש כיפה סרוגה, הוא היה מקובל גם על הציבור החרדי והחסידי בעיר. הוא שירת כסגן-אלוף במילואים, ובעבר פיקד על יחידת הקבורה של פיקוד הצפון. הסה הותיר אחריו אשה, חנה, ארבעה ילדים, וכן נכדים.
"נעים הליכות, זה מה שאפשר לומר על בני. גם בנושאי העבודה וגם כחבר", אמר היום הרב אנשיל פרידמן, אחד מידידיו. לדבריו, ההלם מהירצחו של הסה לא פג, והידיעה כי נרצח על רקע מאבקים בין חברות קדישא מזעזע אף יותר. "קשה להאמין עד כמה אפשר לרדת לשפלות".
הרב פרידמן, המשמש כרב משטרתי, הכיר את הסה במשך שנים. "הוא היה אדם משכמו ומעלה, אדם מכובד, איכותי וישר. בעל דרך ארץ לסובבים אותו ולבני שיחו. כחבר, הוא היה אדם שאפשר לפנות אליו בכל".
הוא סיפר כי בני משפחתו של הסה - שסירבו היום להתייחס בעצמם למעצר החשוד ברצח -
מרוצים מהתפתחות החקירה, "אם כי זה לא מנחם ולא מפסיק את הכאב", אמר. אחד מבני המשפחה ציין רק ש"אנחנו שותפים לתקווה שגם האנשים שהזמינו את הרצח הזה יועמדו לדין".
מפורום המנכ"לים של חברות קדישא נמסר כי הסה "נפל במילוי תפקידו, משום שסירב להיכנע לגורמים מושחתים ואלימים". הם התריעו: "מצוקת הקרקעות לקבורה בישראל היא כר פורה לספסרי קרקעות ולגורמים אלימים. עובדי חברה קדישא נתקלים יום יום באיומים ובהטרדות ומצויים בסכנה ממשית". לפיכך הפורום קורא לרשויות אכיפת החוק לטפל ביד קשה כלפי כל מי שנוהג באלימות "ולא לחכות לרצח הבא".