שתף קטע נבחר
 

שיטה חדשה תגלה מחלות גנטיות ע"פ גודל הפין בעובר

גינקולוגים מביה"ח בילינסון פיתחו שיטה חדשה המאבחנת לראשונה האם איבר מינו של העובר קטן מדי. הבדיקה תאפשר בעתיד אבחון מוקדם של מחלות גנטיות המתבטאות, בין היתר, בפין זעיר, שחלקן מהוות סכנה ממשית לחיי התינוק שבדרך

הגודל כן קובע, לפחות אצל העובר: לראשונה פיתחו מומחים ישראלים שיטה למדידת גודל הפין של העובר בעודו ברחם, באמצעות סריקת אולטרסאונד. הבדיקה החדשה שתתבצע כבר בטרימסטר השני להריון ותאפשר לגלות מבעוד מועד חשד למחלות גנטיות מסוכנות. המחקר יתפרסם בקרוב בכתב העת Prenatal Diagnosis.

 

בעיה של איבר מין זכרי זעיר (מיקרופינס) מזוהה לרוב זמן קצר לאחר הלידה והיא מתרחשת בשיעור של כ-5% מכלל הלידות. תופעה זו מתרחשת בדרך כלל בשל פגם בייצור או הפרשת הטסטוסטרון, הורמון המין הגברי. פגם זה אופייני למספר מחלות גנטיות והורמונליות, חלקן מסכנות חיים.

 

מספר עבודות שפורסמו בעבר ניסו לקבוע כללים למדידת הפין בעובר, אולם המדידה הנכונה דורשת את מתיחתו של הפין – מה שלא ניתן לבצע כל עוד העובר ברחם. לפיכך המסקנה היתה שאורך הפין הוא מדד לא מדוייק.

 

לפני כשנתיים ביקשו הגינקולוגים ד"ר גדי בן שטרית וד"ר דוד דנון, מהיחידה לאולטרסאונד בבית החולים לנשים ב"בילינסון", לבדוק האם ניתן בכל זאת לקבוע מדד מדוייק לקביעת גודל הפין בעובר. למחקר החדש גוייסו 100 נשים שברחמן עובר ממין זכר. הן עברו בדיקות אולטרסאונד אחת לשבועיים, מהשבוע ה-22 עד השבוע ה-36 להריונן, במהלכן נבדק אורך הפין ורוחבו. מהמחקר עלה כי רוחב הפין הוא מדד מדוייק המצביע על גודלו האמיתי של פין העובר. כעת יצרו החוקרים טבלאות, ובהן פירוט רוחב הפין הממוצע שנמצא בכל שבוע הריון.

 

"ישנה משמעות נרחבת לגודל הפין של העובר במחלות גנטיות ואנדוקרינולוגיות", אומר ל-ynet החוקר הראשי, ד"ר גדי בן שטרית. "הממצאים שלנו יאפשרו בעתיד למדוד את רוחב הפין, להשוות אותו לטבלאות, ולקבוע האם המדובר בעובר בעל פין קטן מהנורמה. הדבר ייתן מידע נוסף להורים, ובמקרים מסויימים יאפשר גם טיפול מוקדם, שחשוב במיוחד במצבים מסכני חיים של העובר, שבאים לעתםלידי ביטוי בפין קטן".

 



לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מיקרופינס. מתרחש ב-5% מהלידות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים