בדמשק מפחדים, אבל מרחמים על המצרים
"מרגישים את זה מתקרב", מעידים תושבי הבירה הסורית שסביבם מתהדקת טבעת ההתקוממות. בלילה נשמעים קולות נפץ ומתרחשות התנקשויות. אלמונים גונבים מכוניות - ולפעמים מחזירים. ועדיין, בבתי הקפה המתרוקנים, יש מי שמסתכל בחמלה על מצרים
כשהחשיכה נופלת, רחובות דמשק מתרוקנים מאדם. התושבים בבירה שעד לאחרונה הייתה רחוקה מאזורי ההתקוממות והלחימה נגד צבאו של בשאר אסד מכינים עצמם לקולות נפץ וירי של מתנקשים ולעוד לילה של שינה טרופה. תושבים מספרים גם על התנקשויות בקציני צבא, במורים ובגורמים נוספים הנחשדים בקשר הדוק מדי עם הרשויות.
ניתן לחוש את המתח בבירה הסורית. פיצוצים תכופים מחרידים את העיר. חלק מקולות הנפץ שנשמעים מדי לילה נותרים מסתוריים. לעתים מדובר בפיגועים כמו זה שבו נהרגו תשעה בני אדם באזור מידן לפני עשרה ימים.
פעילי אופוזיציה מאשימים את כוחות אסד בפיגועים וטוענים כי בכך הם מבקשים לצייר את ההתקוממות כמסע הרג אלים שנתמך בידי ארצות זרות. לדבריהם, כוחות הביטחון מבצעים מעצרים בעיר בניסיון לדכא הפגנות, יורים על מפגינים ומפגיזים את פרברי הבירה המזרחיים כדי לסלק מהם מורדים.
בעיר עצמה נבנו קירות מגן סביב חלק מבנייני הממשלה וחלק מהרחובות נחסמים ביום שישי, בעת היציאה מהמסגדים.
"מבחינת הביטחון אנחנו עדיין בסדר כאן בדמשק, אך לכמה זמן עוד? אנחנו מרגישים את זה מתקרב ומתקרב", אמרה מרבט, אם בת 33. "כל היריות האלה בלילה מפחידות את הילדים. לפני שלושה ימים היו עימותים ברחוב שלנו".
"זה מתקרב, אני מרגיש שלילה אחד אתעורר ואמצא את החמושים בפתח הבית שלי", אמר בעל חנות בדמשק על היריות התכופות. "לא אכפת לי מי האשם, זה לא משנה כרגע. החיים שלנו נהרסו. אנחנו רוצים לשים לזה סוף ולחיות בשלום".
אך עומר, פעיל אופוזיציה בדמשק, יודע בדיוק מי עומד מאחורי הפיצוצים – הממשלה. "קולות הנפץ בלילה מגיעים מפצצות שנועדו לעשות רעש. המשטר רוצה שאנשים יפחדו, כך הוא שולט".
למה שימשה המכונית הגנובה?
תושבים אחרים מספרים על עלייה בגניבת כלי רכב בעיר שבה רמת הפשע הייתה זניחה לפני שנה. הם מאמינים כי הן אנשי המשטר והן מורדים גונבים מכוניות אזרחיות כדי לתקוף אלה את אלה. נהג מונית סיפר שחמושים עצרו את אחיו ולקחו את מכוניתו. לאחר מספר ימים התקשרו אלמונים ואמרו לו לאסוף את המכונית בעיר דומה, מחוץ לדמשק. שם מסרו אותה לידיו רעולי פנים. "הם החזירו אותה אבל לא אמרו למה היא שימשה".
בנוסף לפחד ולפשיעה, משבר כלכלי מחריף גובה מחיר מהתושבים. "בחודשים האחרונים העסק של בעלי הידרדר", סיפרה מרבט. "אנחנו משתמשים בחסכונות. אני רוצה לעזוב את המדינה עד יעבור זעם אבל בעלי אומר שזה ביתו והוא לא מוכן לעזוב".
סוריה הפסיקה לפרסם נתונים כספיים לפני שנה והקשתה בכך על הערכות בנוגע להשפעת ההתקוממות על המשק. אבל ידוע שייצוא הנפט לאירופה הופסק והדבר עולה למדינה שלושה מיליארד דולרים, ההכנסה מתיירות כמעט ונעלמה וחלה ירידה ניכרת במסחר ובייצור.
"הכלכלה בשפל והחברה מפוררת", אמר פעיל האופוזיציה לואיי חוסיין. "אין עבודה, אין עסקים, שום דבר לא מתפקד. לחלק מהאנשים אין כסף לקנות את המוצרים הבסיסיים והם נתמכים בידי אחרים". מחירי המוצרים הבסיסיים עלו ביותר מפי שניים. חלק מהתושבים התחילו לאגור מזון. "אם מצב הביטחון יחמיר אני עלול להיתקע עם משפחתי בבית בלי יכולת לעזוב במשך שבועיים, אז אני תמיד מקפיד שיהיה לי די מזון משומר", העיד ג'מיל, בן 35.
בעיר העתיקה בדמשק היו המסעדות, המאפיות ובתי הקפה פתוחים כרגיל השבוע. חלקם היו מלאים ואחרים כמעט ריקים לחלוטין. בבית קפה ישבו נשים ושוחחו על הבחירות הקרבות במצרים. "המצרים המסכנים, העתיד של ארצם לוט בערפל, האיסלאמיסטים האלה יהפכו את חייהם לגיהנום", אמרה אשה מטופחת בחולצה ללא שרוולים.
"הם בדרך אלינו גם כן", ענתה חברתה ותיארה את הנטיות האיסלאמיסטיות של האופוזיציה, "חכי עד שהם ישלטו בנו".