מגדלים בלב המדבר: תנופת הבנייה מגיעה לב"ש
קניון חדש, פארקים ירוקים, מזרקות מים, פרויקטים למגורים ותוכניות לבניית מגדלי יוקרה. למרות הקיפאון היחסי בתחום הנדל"ן, באר שבע לא מתכננת להישאר מאחור: אמנם לא כל הקבלנים התחילו לבנות, אבל תוכניות פיתוח - ויש ויש
מחפשים דירה ולא יכולים להרשות לעצמכם? שוקלים לעבור לפריפריה? אולי כדאי לכם לקחת בחשבון את באר שבע. אמנם תחום הנדל"ן בבירת הנגב, שידע עליות רבות בשנים האחרונות, מצוי בזמן האחרון בקיפאון - אבל למרות הקיפאון היחסי, העיר ממשיכה להתפתח וישנם מספר פרויקטים למגורים המעוררים עניין.
עוד על באר שבע בערוץ הנדל"ן :
- באר שבע משתדרגת – ואיתה מחירי הדיור
- חזון אקדמי: סטודנטים עיצבו מחדש את באר שבע
- קונספציה ביטחונית: המעבר לנגב יפריח השממה
בנוסף, בעיר נרשמה בתקופה האחרונה תנופת פיתוח עירונית, ששמה דגש על פיתוח סביבתי, בניית פארקים ירוקים במספר שכונות, נטיעת ריאות ירוקות ובניית אלמנטים עיצוביים אורבניים, דוגמת מזרקות מים, גשרים ועוד.
מי שמעוניין לקנות דירה להשקעה ולא למגורים, ישמח לשמוע שיש צפי לעליות מחירים בעיר בשנים הקרובות, בין היתר בעקבות מעבר בסיסי צה"ל לנגב וההקמה הצפויה של עיר הבה"דים. על פי נתוני משרד הביטחון, קיים צפי לעלייה של לא פחות מ-30% במחירי הדירות.
צפו בסרטון של פרויקט "צמרת שדרות רגר" בבאר שבע
"רוב רכישות הנכסים נעשות ע"י משקיעים - וזה חמור"
אבל למרות הכול, לפני שהתחזיות האופטימיות הללו יתממשו, נראה כי המחירים יירדו תחילה. על רקע הישיבה על הגדר של צרכני דירות במרכז, החלטנו לבדוק האם קיימים קשיים במכירת דירות במחירי השוק כיום בעיר הדרומית. משיחה עם בעלי משרדי תיווך ונדל"ן מקומיים עולה כי אכן ישנם קשיים במכירה.
"ישנו פער בין הצורך או הרצון לממש נכס לבין היכולת לרכוש את אותו נכס", אומר ל-ynet דוד גרין, בעל משרד תיווך וייעוץ הנדל"ן "גרין השקעות ונכסים". גרין משרטט תמונת מצב עגומה למדי של מצב הנדל"ן בדרום. "כל זמן שהמוכר לא הרגיש בלחץ למכור - הוא לא ויתר. הקונה, לאור השמועות והנתונים של משרד האוצר והשיכון על ירידת מחירים, ישב על הגדר והמתין שהמוכר ימצמץ", הוא מסביר.
לדבריו, מציאות זו יצרה מצב, שלפיו עסקאות נדל"ן התבצעו רק בכורח: "גם היום המצב הוא כזה. אנשים נאלצים להוריד מעל 10%-15% ממחיר הדרישה שלהם כדי להתחיל לממש את מחיר הנכס ולמכור אותו". באשר לעתיד מציין גרין כי הוא צופה שהקונים יתקשו יותר ויותר לרכוש נכסים, "בין היתר בגלל הדרישה של בנקים למשכנתאות ליכולת כספית גבוהה יותר. משפרי דיור נמצאים אף הם באותו מעגל רשע".
גרין מתייחס לסוגיית המשקיעים. "לאחרונה ישנה התגברות של קנייה מצד משקיעים", הוא אומר. "גם הם די מודעים לעובדה שמחירי הנכסים גבוהים ולוחצים כלפי מטה. כשזה מצליח הם קונים. להערכתי, למעלה מ-50% מרכישות הנכסים בעיר נעשית על ידי משקיעים הנמצאים מחוץ לבאר שבע. וזה חמור".
דירות יוקרה דווקא מצליחים למכור
למרות המצב הקשה בשוק הנדל"ן המקומי, ניכר כי חברות נדל"ן הבונות פרוייקטי יוקרה בעיר אינן מתקשות למכור את הנכס. בתוך שלושה חודשים שווקו כ-30 דירות בשלב ב' בפרויקט מגדלים יוקרתי על שדרות רגר, הרחוב המרכזי בעיר. מאז פתיחת הפרויקט לפני כשנה שווקו למעלה מ-75% ממספר יחידות דיור בשלב א' של פרויקט "מגדלי אביסרור" של חברת אביסרור ובניו. מהחברה נמסר כי כ-30 דירות בשלב ב' נמכרו.
מרבית הדירות נמכרו לרופאים מבית החולים סורוקה בעיר ולחברי הסגל האקדמי והמנהלי באוניברסיטת בן גוריון. זאת בנוסף לבעלי מקצועות חופשיים ולמספר משקיעים ממרכז הארץ שנחשפו לפרויקט. בפרויקט 312 יחידות דיור בארבעה מגדלי יוקרה בני 21 קומות וכן ארבעה בנייני "בוטיק".
מדובר במיזם נדל"ני המצוי בלב העיר, סמוך להיכל לאמנויות הבמה, לבית החולים, לבית העירייה ולבית המשפט - אזור אטרקטיבי לבעלי מקצועות חופשיים. המחירים עבור דירת ארבעה חדרים בפרויקט זה עומד על כ-1.1 מיליון שקל ועבור דירת חמישה חדרים 1.25 מיליון מיליון שקל. למעשה, כך נראה, האוכלוסיה החזקה בבאר שבע אינה נתקלת בבעיות בבואה לשפר דיור או לרכוש נכסים - אך עבור מרבית התושבים בעיר המצב אינו כך.
"יש בבאר שבע תנופת פיתוח אדירה"
בבאר שבע, אם כך, המצב קצת מוזר - תנופת בנייה לצד קיפאון. ברחבי העיר ישנם פרויקטים ציבוריים, עירוניים, מסחריים ופרטיים בהיקף של כשלושה מיליארד שקל - לא כולל פרויקטים למגורים. ברחבי העיר ניתן להבחין בעשרות מנופים ומאות טרקטורים. "העיר נמצאת בתנופת בנייה שלא ידעה כמותה כבר הרבה מאוד שנים", אומר ראש העיר, רוביק דנילוביץ'.
לדבריו, יש בבאר שבע תנופת פיתוח אדירה אבל בכל הקשור למגורים, אף שהוועדה המקומית לתכנון ולבנייה אישרה בשנה האחרונה בנייה של כ-2,500 יחידות דיור בעיר - לא כולם בונים.
רק חלק מאותן יחידות דיור נמצאות כיום בבנייה, ובהן פרויקט "מגדלי סוקולוב" של חברת י.ח דמרי, הפרוייקט של חברת אביסרור בשדרות רגר, פרויקט צמרת שדרות רגר, פרויקטים בשכונת רמות והתחלה של פרויקט בשכונת נחל עשן. יש גם תוכנית לשכונה חדשה בת 1,100 יחידות דיור בסמוך לשכונת נווה נוי, אך היא טרם קיבלה את ההיתרים הנדרשים לבנייתה.
"למרות קבלת היתרי הבנייה, לא כל היזמים והקבלנים החלו לבנות - כי הם רוצים לראות כיצד השוק יתנהג", מסביר דנילוביץ'. לדבריו, "זה בסך הכל עניין של היצע וביקוש". לגבי הקשיים של זוגות צעירים לרכישת דירות בעיר, הוא אומר כי "במקומות מסוימים בנגב המדינה נותנת מענק של 100 אלף שקל. אבל את באר שבע מחריגים כי אומרים שהיא מטרופולין. לא נותנים לנו את ההטבות - וחבל".
בינתיים מנסים לפחות חלק מהקבלנים למשוך קונים פוטנציאליים בדרום, ולא כולם חושבים שהעיר בקיפאון. יורם אבסירור, סמנכ"ל השיווק בחברת אביסרור משה ובניו, מספר כי החברה החלה במכירה מוקדמת לפרויקט נוסף שלה - "נופי אביסרור" בשכונת רמות, במהלכה תשווק 44 יחידות במחיר המתחיל ב-850 אלף שקל.
"אני לא רואה קיפאון בשטח. אמנם נוצר תיקון בתחום המחירים אחרי גל המחאה בקיץ וכיום הרוכשים יותר חששניים ויותר בודקים, אבל גם אם פעם הייתי מוכר בפגישה שנייה - היום אני עדיין מוכר בפגישה רביעית", הוא מסכם.