קולטים? בשקט, צפון קוריאה מתחילה להיפתח
חוקרים אמריקנים ראיינו אזרחים שנמלטו מהמדינה הקומוניסטית וקיבלו תמונת מצב על הנגישות לכלי תקשורת ולמידע מהעולם החיצון. יותר אנשים רואים אופרות סבון מהדרום ומשדרי חדשות זרים. האמצעי המועדף: DVD. עם זאת, ההערכה היא שהשינוי לא יתורגם בטווח הקצר ללחץ על המשטר
המדינה הסגורה בעולם מתחילה להיפתח? כך לפחות טוענים חוקרים אמריקנים שבחנו מה מידת הנגישות של אזרחי צפון קוריאה לתקשורת הזרה. המחקר שמימנה מחלקת המדינה האמריקנית קבע כי התקשורת במדינה הקומוניסטית היא עדיין המסוגרת בעולם, ולכן אין בשינויים הללו כדי להביא ללחץ על המשטר בטווח הקצר.
כותרתו של המחקר היא "היפתחות שקטה: צפון קוריאנים בסביבה תקשורתית משתנה". הכותבים טוענים כי למרות העובדה שהודקו התקנות האוסרות על צפייה באופרות סבון מדרום קוריאה ועל האזנה למשדרי חדשות זרים, ונקבעו עונשי מאסר ועבודות פרך על הפרתן, אכיפתן בשנים האחרונים פחתה. האזרחים עדיין חוששים מהמשטר ואנשיו, אבל פחות מדווחים על מעשי חבריהם לשלטונות.
מהנעשה בצפון קוריאה:
- התפרק באוויר: צפון קוריאה כשלה בשיגור הטיל
עיקר המחקר מבוסס על ראיונות ועדויות של מאות מאזרחי צפון קוריאה שנמלטו מהמשטר הטוטליטרי. כמעט מחצית מהם סיפרו כי יצא להם לראות סרט זר ב-DVD, האמצעי הנפוץ ביותר להעברת מידע מהעולם שבחוץ. כרבע מהמרואיינים האזינו למשדר חדשות זר או צפו בתחנת טלוויזיה מחוץ לארצם.
במחקר נאמר כי כמעט שליש מצופי הטלוויזיה, שמקלטיהם קובעו למשדרים הממלכתיים, שינו אותם כך שיוכלו לקלוט שידורים מתחנות זרות שאפשר לקלוט לאורך הגבולות עם דרום קוריאה ועם סין. יחד עם זאת, החוקרים מתריעים כי האנשים שראיינו אינם מדגם סטטיסטי של האוכלוסייה בצפון קוריאה, שכן רוב הבורחים מהמדינה מתגוררים לאורך הגבול הסיני, חלק גדול בהרבה מחלקם היחסי באוכלוסייה.
הגבול בין צפון קוריאה לדרומה הוא המבוצר בעולם, והמדינה הקומוניסטית מגבילה את הכניסה אליה. אולם, המונופול של המשטר הקומוניסטי על המידע הנכנס והיוצא למדינה החל להישחק בסוף שנות ה-90, כשרעב הכה במדינה. בעקבותיו התקשו השלטונות לאכוף את הסגר שבגבולות, עת שהאוכלוסייה הרעבה חיפשה מזון ממקורות שאינם של המדינה.
"בעוד צפון קוריאה נותרה הסביבה התקשורתית הסגורה בעולם, היא החלה להיפתח באופן בלתי רשמי בסוף העשור ההוא. לצפון קוריאנים בימינו נגישות רבה יותר באופן משמעותי למידע המגיע מהחוץ, מאשר הייתה להם לפני 20 שנה", כתבו במחקר.
"מתחילים לבחון את המשטר באופן ביקורתי"
כיום, אזרחים בצפון קוריאה שיש להם גישה לחדשות או לבידור ממדינות זרות, גם נוטים להחזיק בדעות חיוביות כלפי דרום קוריאה וארצות הברית, אויבותיה המסורתיות של פיונגיאנג, אף שקשה להם מאוד להביא את דעותיהם או לפעול לפיהן. החוקרים קבעו כי גם אם בטווח הקצר לא סביר שתופעות אלה יביאו להפעלת לחץ על השלטונות, הרי "שאזרחים רבים מתחילים לבחון באופן ביקורתי את עקרונות היסוד של מבנה הכוח בארצם ואת המדיניות שהוא נוקט".
החוקרים מצאו עוד כי רמת הקדמה הטכנולוגית במדינה עלה בקצב מהיר בשנים האחרונות, בעיקר בזכות ייבוא זול מסין. ל-74% מהנשאלים במחקר הייתה גישה לטלוויזיה כשגרו בצפון קוריאה, ול-46% הייתה גישה לנגן DVD. בשנים האחרונות נראו במדינה מספרים גדולים של מחשבים, כונני USB ניידים וטלפונים ניידים בלתי חוקיים מסין, שבניגוד למכשירים המקומיים יכולים להתקשר לחו"ל, בעיקר בקרב החוגים המקורבים למשטר.
יחד עם זאת, הגישה לאינטרנט בצפון קוריאה מוגבלת למספר קטן של מחשבים באזורים הנמצאים תחת אבטחה ופיקוח הדוקים. במחקר לא נכללה העובדה כי המשטר הקומוניסטי אפשר לאחרונה גישה חסרת תקדים לכלי תקשורת זרים לדווח על אירועי 100 השנה להולדת מייסד המדינה, קים איל סונג, שכללו בין השאר את השיגור הכושל של הטיל הבליסטי ארוך הטווח.