שתף קטע נבחר
 

בחוכמה ייבנה בית: טיפים לבנייה עצמאית

כיצד תדעו אם בחרתם באיש המקצוע הנכון? מהם הנושאים שכדאי לקחת בחשבון בזמן תכנון הבית? ובכלל, חשבתם על הצרכים העתידיים שלכם? 8 טיפים לבניית הבית באופן עצמאי

"בחוכמה ייבנה בית ובתבונה יתוכנן" (משלי, כ"ד, ג'). חלום הדיור הישראלי עדיין כולל בית קרקע עם גינה. על אף מחירי הנדל"ן, ואולי בשל כך, ישראלים רבים מבקשים לבנות את ביתם באמצעות קבלן באופן עצמאי (שיטת "בנה ביתך"), או לשפץ מן היסוד נכס קיים.

 

עוד על עיצוב הבית בערוץ הנדל"ן :

 

כדי להבטיח את הצלחת התהליך, תוך עמידה בלוחות זמנים, יעדים ואיכות הבנייה - יש לבחור באנשי מקצוע מתאימים. הנה שמונה טיפים לבנייה עצמאית.

 

1. קבלו המלצות על האדריכל

בבואכם לבחור אדריכל שיתכנן את ביתנו, עליכם לערוך סקר שוק הכולל קבלת המלצות והתייעצות עם משפצים ובעלי ניסיון בתחום השיפוץ. עליכם לבחור אדריכל שבאמתחתו המלצות טובות, ומאחוריו פרויקטים גמורים ומוצלחים אשר על טיבם יכולים להעיד בעלי הפרויקט.

 

זכרו: טוב מראה עיניים. בקשו לראות בעיניים את עבודותיו וכן לשוחח עם בעלי הפרויקט. בכל שלבי הדרך חשוב כי תרגישו בנוח עם האדריכל. במהלך שלב התכנון תמצאו את עצמכם עם שאלות רבות ולבטים. כימיה טובה עם בעל המקצוע תסייע לכם להבין אם תוכלו לפנות את האדריכל באופן חופשי בכל שלבי התהליך - ללא תחושת אי נוחות.

 

2. חשבו גם על העתיד

בראשית התכנון עליכם לקחת בחשבון צרכי תכנון עכשוויים, כמו גם צרכי משפחה עתידיים. טרם הכנת תוכנית הבנייה עליכם לחשוב מראש על מספר חדרי השינה הנדרשים בנכס עכשיו ובעתיד; האם נדרש משרד או חדר משחקים; מהו גודל חדר הארונות הנדרש עבורכם; האם תרצו פינת טלוויזיה, חנייה או מרתף; והיכן אתם רואים את משפחתכם בעוד כמה שנים.

 

המטרה שלכם בתהליך הנוכחי היא לענות על כמה שיותר צרכים עבור דיירי הבית - דבר שיחסוך לכם שיפוצים ושינויים בהמשך. נקודה נוספת עליה כדאי לתת את הדעת, כחלק משלב התכנון, היא נושא התשתיות. עוד בשלב התכנון כדאי לחשוב היכן למקם את שקעי החשמל, מפסקי האורות, כבלי התקשורת, מצלמות האבטחה, חשמל סולארי, מערכות בית חכם, מערכת טיהור מי שפכים וכדומה. תכנון מיטבי מראש יאפשר להימנע מחציבות ולכלוך בשלב מאוחר של הבנייה.

 

3. תכננו היטב את התקציב

מומלץ לתכנן מסגרת תקציב ראשונית בטרם הפנייה לאדריכל, או במהלך ביצוע הסקיצות הראשוניות. אומדן ראשוני של תקציב ימנע פערים גדולים בין החלום התכנוני להיתכנות התקציבית - ולכן גם ימנע תיקון תוכניות לצורך ביצוע שינויים מהותיים, כדוגמת הורדת מרתף, ביטול חניה מקורה, ביטול מרפסת, ביטול מחסן ועוד.

 

4. אל תשכחו מהוצאות בלתי צפויות

בעת עריכת תקציב הפרויקט יש לקחת בחשבון הוצאות צפויות ובלתי צפויות. הוצאות קבועות כוללות: עו"ד, מסים, אגרות והיטלים. הוצאות בלתי צפויות עומדות על פי רוב על 10%-20% מהתקציב. בנוסף, מומלץ לתכנן מראש באופן מסודר את פריסת התשלומים, ולעולם לא לשלם את כל הסכום מראש לבעל המקצוע.

 

5. המתינו למודל הבנייה הסופי

כל שינוי שייערך לפני הגשת תוכניות הבנייה לוועדת האישורים אינו בעייתי, שכן שרק אתם והאדריכל מעורבים בתהליך. אולם לאחר שלב האישורים, אם יתבצעו שינויים בתוכנית, עליה לעבור שוב את שלב האישורים וההיתרים – דבר הגורר עיקובים בלוח הזמנים ותשלומים נוספים. הגישו את התוכניות רק כאשר אתם בטוחים כי זהו המודל הבנייה הסופי.

 

6. בצעו אומדן כספי נוסף

לאחר הגשת התוכניות לוועדה מומלץ לבצע אומדן כספי נוסף. פעמים רבות מתווספים לתחשיב הכלכלי אלמנטים נוספים בלתי צפויים, שעשויים להשפיע מבחינה תקציבית על רמת הגימור החיצוני של הבית, ואף לדרוש מכם לעתים ויתורים.

 

קיימים פרויקטים בהם תגלו כי הצלחתם לחסוך לעומת התוכנית הכלכלית הראשונית, ואז תתאפשר לכם תוספת לתקציב כדוגמת פרקט, דלת כניסה מיוחדת וכדומה.

 

7. תכננו היטב את לוח הזמנים

בכל פרויקט בנייה קיימת חשיבות רבה לתכנון נזילות הכסף אל מול הזמן. לדוגמה: שלב גמר בניית השלד והעבודות הנדרשות לפני ביצוע טיח (חשמל, אינסטלציה וכו') מוערכים בכ-50% מהתקציב בפרק זמן של 4-5 החודשים הראשונים.

 

שאר ההוצאות מתפזרות באופן שווה יחסית במשך 7-8 חודשים נוספים. לכן, יש לתכנן היטב את לוח הזמנים ולנסות לעמוד בו ככל הניתן כדי להימנע מבזבוז זמן וכסף.

 

8. העסיקו מפקח בנייה

על אף התחושה המתלווה לעתים להליך הבנייה, לפיה אנו שולטים במצב, מומלץ מאוד להעסיק מפקח בנייה. איש מקצוע בעל ניסיון, המלווה את הפרויקט מיומו הראשון ועד תום הגימורים בבנייה, יחסוך לכיסכם כסף רב.

 

אמנם עלות המפקח גבוהה - אך באמצעותו ניתן לקבוע מפרט טכני שיצליח לצמצם אי-ודאות וטעויות, לערוך מכרזים מול קבלנים ולקבל תנאים מועדפים בעת סגירת חוזים. בנוסף, המפקח עורך עבורכם את התקציב ואת תזרים המזומנים, וכן עוקב אחר כל התהליך שיתנהל על פי כל התקנים הנדרשים.

 

זכרו: לאורך כל הדרך מומלץ להתייעץ עם כמה שיותר אנשים וללמוד מניסיונם. כמו כן, בכל נושא יש לפנות לבעל מקצוע מומחה בתחום ולא לערבב בין התחומים - לכל בעל מקצוע המומחיות שלו.

 

הליך הבנייה או השיפוץ מעמיד זוגות רבים בפני אתגרים ומבחנים לא פשוטים. תכנון נכון מראש, התייעצות, סבלנות ואורך רוח יסייעו לכם להגיע לתוצאה נפלאה ומספקת שכולה שלכם.

 

הכותבת היא מרצה בכירה לאדריכלות במכללה הטכנולוגית רופין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עשו זאת בעצמכם
צילום: index open
מומלצים