שתף קטע נבחר

 

70 שנה אחרי, בר מצווה ל-13 ניצולי שואה בכותל

כשלצדם ברחבת הכותל המערבי נערים בני מצווה, 13 הניצולים הניחו תפילין ועלו לתורה. "עוד מיליון וחצי ילדים - בהם חברים שלי - לא זכו אפילו לחגיגה הזו", הזכיר אחד מהחוגגים

הם היו צריכים לחגוג את בר המצווה לפני כ-70 שנה, אך תלאות השואה מנעו מהם לעלות לתורה בגיל 13. היום (ה') סוף סוף הם חגגו את הטקס של המעבר לבגרות - ועוד בכותל המערבי בירושלים. 

 

עוד בחדשות:

אשל מונה למפקד חיל האוויר: "מוכן לכל משימה"

מופז: "לא אדיש לביקורת, היתה הזדמנות"

קיקה: "צוחקים עלינו כמו שצחקו על הלקוחות"

 

ניצולי השואה, כולם בני מעל ל-80, שהו בזמן השואה במדינות שונות באירופה. בגיל שילדי ישראל חוגגים בר-מצווה, הם עסקו בהישרדות. מרדכי זמל שהה בגיל 13 באושוויץ', יהודה איזנברג ויעקב ריכרד היו בגטו לודג', יוסף זוננשיין שרד באוקראינה, דוד רפס היה בלבוב ובקרקוב, פיני רוזנברג ברח לאוזבקיסטן, אהרון טרסר היה במחנה ברומניה, דוד הירשפלד שרד את מחנה פלשוב, ישעיהו פרישקולינק ברח מאוקראינה לסיביר, נחמיה הוכמן היה במחנה בוז'ין, אברהם ורטמן ברח מפולין לצד הרוסים לגבול אוקראינה ואילו גרשון פרושיצקי הסתתר ביערות פולין.

 

בטקס מרגש נחגג ליד הכותל בר מצווה ל-13 ניצולי שואה תושבי העיר גבעתיים, שהיו במחנות ההשמדה ובגטאות או ברחו מהנאצים באותה תקופה. הניצולים, החברים במועדון אירופה לניצולי שואה המופעל על ידי עיריית גבעתיים, ביקשו לציין את המאורע "מאוחר" מאשר לעולם לא.

 

אומרים "שמע ישראל" ברחבת הכותל ()
אומרים "שמע ישראל" ברחבת הכותל

 

הניצולים עם רב הכותל ()
הניצולים עם רב הכותל

 

הניצולים, שהספיקו לחגוג בעבר בר מצווה לילדיהם ואפילו לנכדיהם, חגגו בעוד לצדם עשרות נערים בני 13 שעלו לתורה ברחבת הכותל. הקשישים הניחו תפילין, חלקם סמוך למספרים שנותרו עדות לתקופה הנוראה. לאחר מכן הם עלו לתורה, כמו בכל בר מצווה.

 

פיני רוזנברג (81), אחד הניצולים שעלה לארץ ב-1948, משמש עד היום כמדריך טיולים. הוא סיפר מה הייתה ירושלים עבורו ועבור משפחתו בתקופת השואה ובתקופה שקדמה לה, ומהי בשבילו עיר הבירה כיום. הוא הזכיר את הילדים שנרצחו בשואה. "עוד מיליון וחצי ילדים - בהם חברים שלי - לא זכו אפילו לחגיגה הזו. הם מצטרפים אלינו מעולם האמת", הוא אמר.

 

בסעודת המצווה, שנערכה לאחר מכן, שמעו הנוכחים את סיפוריהם

 של הניצולים ודברים מפי רב הכותל, הרב שמואל רבינוביץ'. הוא אמר שזהו אחד מהאירועים המרגשים בתפקידו, ו"אחד מהאירועים המיוחדים שיחקקו בתולדות הכותל המערבי. האור והחושך כאן בערבובייה, אך התקווה היא מוחלטת. ופה יש עדות מוחשית לנצחיות העם היהודי".

 

לצורך ארגון המאורע, נרתמו אנשי הקרן למורשת הכותל המערבי, עיריית גבעתיים, קצינים וחיילים, בית הספר אורט בגבעתיים וישיבת אש התורה. בטקס השתתפו 87 ניצולים נוספים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים