למרות הסנקציות: החיים הטובים באיראן נמשכים
עבור רוב האיראנים תנאי המחיה הולכים ומתדרדרים נוכח לחץ הסנקציות הגובר על המדינה. עם זאת, ישנה שכבה קטנה שברובה מקושרת למשטר, המוציאה 360 אלף דולר על רכב ואלפי דולרים על מוצרי יוקרה מערביים
ברשימות השנתיות שמפרסם מגזין פורבס לגבי עשירי העולם אין נוכחות לתושבים מאיראן. שתי סיבות יכולות להיות לכך: הראשונה והפחות סבירה היא כי אין כאלה באיראן. השנייה, וההגיונית יותר, היא שבידודה של איראן מהמערכת הכלכלית העולמית מקשה על חשיפתם של המיליונרים האיראנים.
מוניטין של אנשי עסקים ממולחים
יש לזכור כי המוניטין של אנשי העסקים האיראנים יצא למרחוק כסוחרים ממולחים, דבר המחזק את ההערכה כי באיראן ישנה שכבה לא קטנה של מיליונרים הנהנים מחיי עושר חרף התנאים הכלכליים. שניים מעשירי העולם המופיעים ברשימת פורבס בשנים האחרונות הם ממוצא איראני - פייר אומידיאר, מייסד ebay וכן נאסר חלילי, איל נדל"ן המתגורר כיום בלונדון והידוע בחיבתו הרבה לאומנות איסלמית.
בעבר כבר פרסמו גופי אופוזיציה באיראן רשימות עצמאיות לגבי המיליונרים במדינה, ושם, באופן לא מפתיע, כיכבו אנשי משטר בהווה ובעבר וכן בכירי דת ומשמרות המהפכה (פורבס אינו כולל ברשימותיו מנהיגים פוליטיים). כך למשל, נכתב כי למנהיג העליון עלי חמינאי הון של מאות מיליונים, מקצתו (100 מיליון דולר) מופקדים בבנקים בשווייץ. אייתולה אבולרסם חזאלי, השולט בענף ההובלה הימי האיראני, נהנה אף הוא מהון של כמה מאות מיליונים, וזאת עוד לפני שהזכרנו מיליונר איראני אחר – הנשיא לשעבר האשמי רפסנג'אני שעשה את הונו בעסקי הפיסטוק. אלה רק מקצת השמות ברשימת האופוזיציה.
שוק של 3 מיליארד דולר
עבור רוב תושבי איראן, המהפכה של ח'ומייני בשנת 1979 הובילה לירידה בהכנסות וברמת החיים בוודאי בשנים האחרונות עת התהדק המצור הכלכלי העולמי. האינפלציה מרקיעה שחקים וכך גם האבטלה. השכר הממוצע עומד על 700 דולר בחודש אבל יחד עם זאת, עבור שכבה מצומצמת באיראן, החיים הטובים נמשכים כמעט ללא הפרעה גם כיום.
במהלך השנה הפרסית האחרונה (הסתיימה ב-19 במרס 2012) נרכשו באיראן 563 מכוניות פורשה בסכום כולל של כ-50 מיליון דולר. מחיר פורשה באיראן יכול להגיע ל-360 אלף דולר ועל זה יש עוד להוסיף מכס בשווי של 100% אותו הטילו השלטונות. החברה הגרמנית, המעודדת מהצלחתה המפתיעה בשוק האיראני, צופה כי בשנה הנוכחית היא תצליח למכור 800 רכבים במדינה.
אבל לא רק פורשה. גם יצרנית הרכב האיטלקית מזראטי מתכננת לפתוח בקרוב אולם תצוגה ראשון בטהרן. מחירי הרכב שם ינועו סביב 250 אלף דולר ליחידה ונראה כי יש מי שישלם את המחיר הזה.
שוק של מוצרי יוקרה מערביים
אבל התאווה למוצרי יוקרה אינה נעצרת רק במכוניות. עשירי איראן נמשכים בעיקר למוצרי היוקרה המערביים (שעונים, בגדים, נעליים וכד') שהברחתם לאיראן נמשכת כל העת בשנים האחרונות. גם האיסור שהטילו השלטונות לפני כשנתיים על ייבוא והפשיטות הסמליות על חנויות המציעות מוצרים אלה, לא עוצרים את הזרם. ההערכות הן כי שוק מוצרי היוקרה באיראן מוערך בכ-3 מיליארד דולר בשנה.הסנקציות המתהדקות הביאו את עשירי איראן לחפש דרכים נוספות להבטחת הונם. מדובאי השכנה מגיעים דיווחים על עלייה חדה ברכישת בתי פאר על ידי איראנים. מארק טאוורס מסוכנות נדל"ן בדובאי, המתמקדת במכירת נכסים בשווי של 4 מיליון דולר ומעלה, טען לפני כמה שבועות כי הסנקציות המחריפות הגבירו את העניין מצד עשירי איראן. "בשלושת החודשים האחרונים (של 2011) אנו רואים יותר ויותר איראנים. לא ראינו דבר כזה בתחילת 2011", הוא אמר.
דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il