שתף קטע נבחר

 

עימות בחירות בקהיר: ישראל אויבת או תוקפנית?

נושא כיבוד הסכם השלום עם ישראל עלה במהלך העימות הטלוויזיוני הראשון במצרים. עמרו מוסא כינה את ישראל "תוקפנית" ואילו עבד אל-מונעם אבו אל-פתוח כינה את ישראל אויבת. "העם המצרי, או רובו, רואה בישות הזאת כעוינת"

עימות לתוך הלילה במצרים : העימות הטלוויזיוני הראשון בתולדות מצרים נערך הלילה (יום ו') בין שני המועמדים המובילים במירוץ לנשיאות: מזכ"ל הליגה הערבית לשעבר עמרו מוסא והמועמד העצמאי עבד אל-מונעם אבו אל-פתוח. במרכז העימות עמדה סוגיית החלת החוק האיסלאמי במדינה (שריעה), אבל גם הנושא הישראלי עלה במהלך העימות, שנמשך יותר מארבע שעות.

 

עוד בחדשות ynet:

 

מוסא ואבו אל-פתוח התחייבו לבחון מחדש את הסכם השלום עם ישראל. אבו אל-פתוח תיאר את ישראל כאויבת. "ישראל היא אויבת. ישות שכבשה את השטח, אשר איימה על ביטחוננו וישות אשר מחזיקה ב-200 ראשי נפץ גרעיניים", אמר אבו אל-פתוח. "היא ישות שעומדת נגד ההחלטות הבינ"ל ומסרבת להחזיר את הזכויות לעם הפלסטיני. מדובר בישות אשר מחללת את המקומות הקדושים של המוסלמים והנוצרים בירושלים. העם המצרי, או רובו, רואה בישות הזאת כעוינת".

 

כאשר נשאל מוסא "האם אתה מחשיב את ישראל אויבת?", הוא השיב: "אני מתכוון לבחון מחדש את היחסים מכיוון שהם מצריכים קודם כל הבנה על פתרון צודק לסוגיה הפלסטינית כשירושלים המזרחית תהיה בירתה. כל עוד ישראל תכשיל זאת, תמיד תהיה מחלוקת ומתיחות בין ישראל למצרים". 

 

התעמתו בטלוויזיה גם על הסכם השלום עם ישראל. מוסא ואבו אל-פתוח (צילום: EPA) (צילום: EPA)
התעמתו בטלוויזיה גם על הסכם השלום עם ישראל. מוסא ואבו אל-פתוח(צילום: EPA)

 

אבו אל-פתוח ניסה להתקיל את מוסא, אשר לא ענה לגופה של השאלה האם ישראל נחשבת לאויבת מבחינתו. "עניתי על השאלה הזאת", ציין מוסא, "ישראל היא מדינה שנוקטת מדיניות תוקפנית. אני לא רוצה להיגרר לדיבורים סנטימנטליים. היא מדינה שיש לנו חילוקי דעות גדולים עמה. זה נכון שהעם המצרי לא מסכים עמה, ורואה אותה כאויבת ולא מאמין בשלום עמה, אך האחריות של הנשיא היא לנהל את הדברים בחוכמה ולא להיגרר לעימות אשר איננו מוכנים אליו".

 

באשר להסכם השלום, אמר אבו אל-פתוח כי "בסעיפי ההסכם בינינו נקבע שהפרלמנט יבחן אותו כל חמש שנים, וזה מה שצריך להיות. מה שיש בהסכם שמשרת את האינטרס של מצרים יישאר. מה שלא משרת את האינטרס של מצרים, יבוטל ובאופן מיידי. בלתי אפשרי שנקבל הסכמים של כניעה".

 

באשר להסכם השלום, אמר מוסא כי הסכם השלום עם ישראל בר תוקף כל עוד ישראל מכבדת אותו. עם זאת, הוא הוסיף, "יש לבחון מחדש את הנספחים הביטחוניים של ההסכם, בייחוד כשסיני נמצאת במצב שבו נשקף לה איום ביטחוני מחוצה לה".

 

במהלך העימות תקף מוסא את יריבו וטען כי הוא מייצג את האיסלאמיסטים הקיצוניים. "לנגד עיניי עומדת המדינה, ולנגד עינייך עומדים האחים המוסלמים", הוא אמר.

 

איראן? "אחות ערבית, ולא אויב"

בשעות הבוקר המוקדמות, כאשר עלה נושא מדיניות החוץ, לדיפלומט הוותיק מוסא הייתה פליטת פה, כשכינה את איראן "מדינה ערבית". הוא אמר כי הוא נגד מלחמה עם איראן וכי המצרים לא יסכימו לתקיפה באיראן, שהיא "אחות ערבית, ולא אויב".

 

הבחירות לנשיאות במצרים יתקיימו ב-23 וב-24 במאי. אם אף מועמד מ-13 המועמדים לנשיאות לא ישיג רוב, יתקיים סיבוב שני בין שני המועמדים שיקבלו את מירב הקולות בתחילת חודש יוני.

 

מסקר שנערך בסוף החודש שעבר עולה כי עמרו מוסא, שהיה גם שר החוץ במשטרו של חוסני מובארק, מוביל במרוץ לנשיאות מצרים על פני 12 המועמדים האחרים. על פי סקר של

 המכון המצרי, מוסא מגיע למקום הראשון עם 41.1 אחוזים ואילו עבד אל-מונעם אבו אל-פתוח, המועמד העצמאי המתון וחבר תנועת "האחים המוסלמים" לשעבר, במקום השני עם 27.3 אחוזים.

 

במקום השלישי, באופן מפתיע, נמצא ראש הממשלה לשעבר אחמד שפיק, שמקבל 11.9 אחוזים. שפיק היה עד לא מזמן עם רגל וחצי מחוץ למרוץ לנשיאות אחרי שהמועצה הצבאית אישרה את "חוק הצינון" - שכוון בין היתר נגדו - שאוסר על בעלי תפקידים במשטרו של מובארק להתמודד לנשיאות או לממשלה למשך עשר שנים מנפילת הנשיא בחודש פברואר אשתקד. שפיק ערער על פסילתו וערעורו התקבל על ידי ועדת הבחירות.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עבד אל-מונעם אבו אל-פתוח
צילום: AFP PHOTO / HO / AL-MASRI AL-YOM
איראן "אחות ערבית". עמרו מוסא
צילום: AFP
מומלצים