חוק מופז 2: כך ייכלאו הח"כים בקדימה
רק לפני שנתיים וחצי אישרה הכנסת חוק שהקל על קבוצת ח"כים להתפלג מסיעה. החוק, שזכה לכינוי "חוק מופז", קבע ששבעה ח"כים, ולא רק שליש סיעה, יוכלו לפרוש. כעת, מחשש לפרישה של מתנגדי מופז, מתנהלים מגעים להחזיר את הגלגל לאחור כדי להקשות עליהם
האם עוד תרגיל מסריח הולך ונרקם, והפעם בדמות "חוק הריתוק"? יומיים לאחר הקמת ממשלת האחדות וכניסתה של קדימה לקואליציה הענקית שמונה 94 חברי כנסת, בסביבתו של יושב ראש המפלגה, שאול מופז, כבר פועלים לבצע מהלך שירסן את הנסיונות להביא לפילוג בתוך סיעת קדימה. גורמים בכירים בסיעה קיימו בימים האחרונים שיחות עם בכירים בליכוד בניסיון לבדוק אם ניתן לבטל - באופן אירוני משהו - את חוק מופז, שלפיו די בשבעה חברי כנסת המעוניינים לפרוש מסיעה מסוימת כדי לאפשר את פילוגה.
יש לזכור: רק בתחילת כהונתה של הכנסת הנוכחית חוקק חוק מופז. עד לחקיקתו, כדי לאפשר את פילוגה של סיעה מסוימת היה צורך בכך ששליש מחברי הסיעה ירצו לפרוש. בתחילת כהונתה של הכנסת הזו, כשבראש קדימה עמדה ציפי לבני, דובר על כך שבליכוד רוצים לאפשר לקבוצה של חברי כנסת מקדימה בראשות מופז לפרוש מסיעתם ולעבור לליכוד, וכיוון שמספרם של הפורשים האפשריים לא הגיע לשליש מסיעת קדימה, חוקק "חוק מופז" לפיו אם שיעורם של הרוצים לפרוש אינו מגיע לשליש, די בכך שמספרם יעמוד על שבעה.
כעת, כשבקדימה שוב יש דיבורים על פילוג - הפעם דווקא בעקבות כניסת מופז לקואליציה - יש במפלגה מי שרוצים להקשות על מהלך כזה, ולשנות בחזרה את החוק כך שרק אם שליש מחברי סיעה מסוימת רוצים להתפלג ולפרוש - הם יוכלו לעשות זאת. לפי הרעיון הזה - לא יהיה די עוד בשבעה ח"כים המעוניינים לפרוש.
בימים האחרונים גברה המתיחות בתוך סיעת קדימה וקבוצה של חברי כנסת הנמנים עם תומכי לבני החלו בשיחות ובמגעים לגבי האפשרות של פילוג עתידי בסיעה, כדי להקים פלטפורמה פרלמנטרית למפלגה עתידית אפשרית בראשות לבני. יושבת ראש קדימה לשעבר מתעתדת להקים מפלגת מרכז חדשה, ובקדימה מבקשים לנוכח כך לבטל את חוק מופז ולהחזיר אותו לקדמותו כך שפילוג יתאפשר רק אם שליש מחברי הסיעה רוצים לפרוש.
יצוין כי מופז עצמו, הביע בעת חקיקת חוק מופז בשעתו מחאה קולנית נגד החוק, ותקף בחריפות את ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ואת הליכוד. מופז לא אהב אז את העובדה שהחוק נקרא על שמו, ואינו אוהב זאת גם כיום. אבל כעת בודקים אנשים במפלגתו את האפשרות לתפוס שתי ציפורים במכה אחת: גם לבטל את חוק מופז, וגם לפגוע בניסיונות של אנשי לבני להתפלג ולהקים סיעה חדשה.
בכירים בקדימה אישרו כי הנושא נבחן וכי מתקיימות שיחות בעניינו, אולם ציינו כי עוד לא ברור כיצד יתבצע המהלך ומתי. בכירים בליכוד לעומת זאת אישרו את קיום המגעים, ואף אמרו כי יש סיכוי גבוה שהמהלך ייצא לפועל, וכי לא מן הנמנע שהוא יבוצע בעתיד הלא רחוק. "יש
מעט הזדמנויות שבהן גם הרצון וגם האינטרס הפוליטי מצטלבים וזה יוצא טוב", אמר בכיר בליכוד. "יש למהלך הזה היתכנות גבוהה".
בתוך כך, שרים בכירים בליכוד העריכו היום כי לא מן הנמנע שהקואליציה הרחבה עם קדימה לא תחזיק מעמד יותר מדי זמן, ובסופו של דבר ראש הממשלה נתניהו יוביל לבחירות כלליות לאחר שגירסה חדשה של חוק טל תועבר בכנסת באמצעות אנשי קדימה. "נתניהו נהיה שועל פוליטי", אומר בכיר בליכוד, "לא צריך להתפלא אם נהיה עדים לתרגיל של 'השתמש וזרוק', ושבסופו של דבר נתניהו יילך לבחירות לאחר שיעביר את חוק טל, יזכה לאהדה ציבורית ויפוצץ את הקואליציה בגלל התקציב של השנה הבאה".
Read this article in English