מומחים: עוצמת הרעידה רוככה בשל מרחק המוקד
הרעידה שהורגשה אמש בישראל נובעת מאזור "הקשת הקפריסאית", שגרם לכמה רעידות חזקות ובינוניות בשנים האחרונות. "ב-1996 אירעה שם רעידה בעוצמה של 6.9", אמר אחד המומחים. מומחה אחר אמר שישראל לא מוכנה לרעש חזק
מרבית רעידות האדמה החזקות יותר שמורגשות ברוב חלקי הארץ, כמו זו שפקדה אמש (יום ו') את ישראל נובעת מ"הקשת הקפריסאית". פרופ׳ אמוץ עגנון, גיאולוג וגיאופיזיקאי מהאוניברסיטה העברית, אמר כי האזור הסמוך לקפריסין נחשב לפחות יציב מהשבר הסורי אפריקני.
תיעדתם את הרעידה? שלחו לנו באימייל האדום או למספר 5335
הרעש הורגש אמש בסביבות השעה 21:50, ומיד לאחר מכן הוצף האימייל האדום של ynet בהודעות של אלפי גולשים מיישובי הצפון ועד לדרום. מנהל המכון הגאופיזי, אורי פריזלנדר, מסר כי רעש האדמה שהורגש בישראל היה בעוצמה 5.3 דרגות בסולם ריכטר.
ישראל רעדה - כתבות אחרונות:
רעש אדמה בדרגה 5.3 הורגש ברחבי הארץ
כשישראל רועדת. רעשי האדמה הקודמים
פרופ' עגנון, שאמר כי לא הרגיש את הרעידה בביתו בירושלים, התייחס למוקד הרעידה בים: ״האזור שמדרום לקפריסין ידוע כפעיל, רוב הרעידות החזקות בהיסטוריה שלנו באות בעיקר משם. ב-1996 אירעה שם רעידה בעוצמה של 6.9. מדובר באזור המתחיל באנטליה ויורד לאזור דרום קפריסין". את צפון הארץ פקדו לאחרונה רעידות חלשות, בעוצמה של 3-4. פרופ' עגנון אמר כי מקורן של אותן רעידות חלשות אינו בים התיכון, אלא בלבנון, אזור עמק החולה ועמק הירדן. "אלו גלים שמוצאים להם נתיב מתחת לקרקע״, הוא אמר.
על עוצמת הרעידה, שהפחידה לא מעט ישראלים, הוא אמר: ״5.5 זו לא רעידה חזקה. יכול להיות שמרגישים משהו, אבל כבר הייתה רעידה בעוצמה כזו בחיפה ב-1984, בעומק חמישה קילומטר, והיא לא עשתה נזק. לעומת זאת, עוצמה של 6.2 ומעלה זה כבר מפחיד. ב-1927 הייתה בירושלים רעידה בעוצמה 6.2 והיא גרמה לנזק בעיר וגם ברמאללה ובעמאן״.
פרופ' עגנון אמר כי לא ניתן להסיק מכך כי רעידות נוספות צפויות בקרוב. ״נניח שיש לי עץ בגינה ויש סופה בחוץ. העץ מתנדנד בחוזקה ברוח ומשמיע רעש של חריקה. אם יום אחד העץ ייפול, אוכל לשאול אם יש קשר בין החריקה ששמעתי לבין זה שהוא נפל? מהרעידה הזו אי אפשר להסיק שום דבר״, הוא הסביר.
ד"ר עמוס סלומון, חוקר ומנהל אגף סיכונים גיאולוגים במכון הגיאולוגי, אמר כי ב-2,000 השנים האחרונות יש רעידת אדמה חזקה בכל 80-100 שנה בישראל. הרעידה האחרונה הייתה בשנת 1927. "עם זאת, ייתכן מצב שבו במשך 200 שנה לא תהיה רעידת אדמה כלל או שלחילופין בחודש אחד יהיו שתי רעידות הרסניות, כפי שקרה בשנת 1759", הוא אמר. "לכן לאור נתונים אלו אנו מעריכים שרעידת אדמה גדולה נוספת תתרחש בעתיד, אך לא ניתן לחזות מתי. בכל מקרה ברגע שיש רעידת אדמה מומלץ לציבור לצאת מהבתים לרחוב, ואם לא ניתן אז להיכנס לחדרים הביטחון או לצאת לחדר המדרגות".
אנחנו לא מוכנים
ד"ר אפרים לאור, שעמד בעבר בראש ועדת ההיגוי הממלכתית להיערכות לקראת רעידות אדמה, הסביר כי עוצמת הרעידה שהורגשה אמש בישראל "רוככה" בשל המרחק מחופי הארץ, ועומק מוקד הרעידה מתחת לפני האדמה. "הרעד מתפשט לכל הכיוונים כמו כדור, ואלומה ממנו מגיעה גם לישראל. צריך לזכור גם שמלבד הרעידה עצמה, רעידות בעצמה מעט יותר גבוהה, 6.5, מייצרות גם צונאמי, וב-2,000 השנים האחרונות היו במזרח הים התיכון 23 מקרי צונאמי, כאשר 11 מהם פגעו גם באזור בו נמצאת מדינת ישראל".
לדברי ד"ר לאור, היערכות המדינה לרעידות אדמה חזקות לא קיימת למעשה. "מי שלא מתאמן ולא נערך, לא יוכל לתפקד כראוי במקרה של רעידה. זה לא עניין של מודעות, או ידע מתוך כתבה בעיתון. זו צריכה להיות מיומנות. מי שרוצה להיות מיומן ולתפקד בצורה שתציל אותו ואת משפחתו, צריך להקדיש זמן לאימון, אפילו לעבור קורס".
הוא סיפר כי מקורסים שעוברים כוחות ההצלה עולה כי לעתים האינטואיציה והאינסטינקט אינם תואמים את המציאות בשטח: "כבאי לדוגמה רגיל לרוץ לרכב הכיבוי כאשר נשמע הצלצול. אבל אם רכב הכיבוי עומד בתחנה שאינה עמידה לרעידות אדמה, הוא יימעך יחד עם רכב הכיבוי. לכן הכבאים צריכים היו להתרגל שעם נשמעת התרעה על רעידת אדמה, צריכים לרוץ לשטח פתוח ורק בתום הרעידה להמשיך ולתפקד".
לדבריו, רוב האזרחים גם אינם יודעים לתפקד בקרבת מפעלי תעשייה המכילים חומרים מסוכנים. "יש פרק זמן קצר מאוד במהלכו ניתן להתפנות. האזרחים לא יודעים לאן להתפנות, או מתי. זה אפשרי, אבל אף אחד לא יודע איך לעשות את זה, וצריך לזכור שבפרק הזמן הקריטי הזה, הרשויות ייהפכו שקופות. לא קיימות".
ד"ר לאור הוסיף כי במקרה שרעידה חזקה תתרחש בשעות הלימודים, המצב צפוי להיות קשה מאוד. "אני מעריך שתהיה פגיעה חמורה בשכבות הגיל 6-18, שכן יש
בישראל מעל ל-1,800 בתי ספר שלא מחוזקים אפילו לרעידת אדמה בינונית". בנוסף הוא מזהיר, כי מקור הקורבנות הגדול בעת רעידת אדמה משמעותית בישראל וצונאמי, יהיה בשל כמות החומרים המסוכנים שתשתחרר בעת פגיעה במפעלי תעשייה.
הוא אמר כי לא מדובר בתחזיות פסימיות, אלא בציפיות התואמות את היערכות המדינה והאזרחים. הוא הזהיר עוד, כי לאחרונה אף צמצמה המדינה את מסגרת התרחישים על סמך מחקרים המעידים על ההיסטוריה הגיאולוגית הרחוקה של האזור. "זה לא מדעי וזה מופרך", הזהיר ד"ר לאור. "הם מתעלמים מהחיזוי ביחס למה שהתרחש ב-20 השנים האחרונות בעולם, ונשענים על אירועים מלפני 10,000 שנה".