מחקר: אכילת אורז לבן מעלה הסיכון לסוכרת
חוקרים אמריקנים מצאו כי צריכה יומיומית של אורז לבן מעלה משמעותית את הסיכון ללקות בסוכרת מסוג 2. הסיבה: אורז לבן מכיל כמויות מעטות של ויטמינים וסיבים תזונתיים. כל 158 גרם אורז ביום, נקבע במחקר, מוסיפים 10% סיכון ללקות במחלה
אם אתם אוכלים סושי ללא הגבלה, כדאי להיזהר: מחקר חדש מגלה כי אורז לבן מגביר משמעותית את הסיכון ללקות בסוכרת מסוג 2, כך מדווח לאחרונה כתב העת הרפואי בריטיש מדיקל ג'ורנל.
איך אפשר למנוע סוכרת?
- חטיף בריא: 8 נשנושים למניעת סוכרת
- לא מספיק לקצץ במתוקים: תזונה נגד סוכרת
- סוכרת: אפשר למנוע גם בלי שימוש בתרופות
אורז לבן הוא סוג האורז הנצרך ביותר בעולם. סין היא המדינה שבה נצרכת כמות האורז הגדולה ביותר: הסיני הממוצע צורך ארבע מנות אורז ביום.
אורז לבן הוא בעל כמות נמוכה יותר של חומרי תזונה הטובים לבריאות בהשוואה לאורז חום, הכולל סיבים תזונתיים, מגנזיום וויטמינים, חלקם קשורים בהפחתה בסיכון ללקות בסוכרת. מחקרים מדווחים כי צריכה מרובה של אורז לבן עשויה להעלות את הסיכון, בשל הכמות המועטה של מרכיבים אלה.
החוקרים מבית הספר לבריאות הציבור בהארוורד בחנו מחקרים קודמים שבדקו את הקשר בין אכילת אורז לסוכרת, וביקשו לבדוק אם הסיכון קשור לכמות האורז הנצרכת או למוצא אסיאתי, שם נהוג כאמור לצרוך כמויות גדולות של אורז.
החוקרים סיכמו את הממצאים של ארבעה מחקרים: שניים ממדינות אסיאתיות (סין ויפן) ושניים ממדינות מערביות (ארצות הברית ואוסטרליה). כל המשתתפים היו בריאים וללא סוכרת בתחילת המחקר.
המחקר הראה מגמה זהה הן באסיה והן במערב: ככל שנצרך יותר אורז, כך עלה הסיכון לסוכרת. כל צריכה של 158 גרם אורז ליממה העלתה את הסיכון ללקות בסוכרת ב-10% נוספים.
"אורז לבן קשור לסיכון מוגבר משמעותית לסוכרת סוג 2", כתבו החוקרים. "הממצאים זהים הן בתרבויות המערב והן באסיה. ככל שאדם אוכל יותר אורז, כך עולה הסיכון שלו ללקות במחלה. הסיכון הגדול ביותר נמצא אצל אסיאתים, בשל כמויות האורז הגדולות שהם צורכים". החוקרים המליצו להעדיף אורז מלא על פני מעובד, מה שעשוי להפחית את שיעור החולים בסוכרת.
מחלת הסוכרת נחלקת לשני סוגים: סוכרת מסוג 1 הקרויה גם סוכרת נעורים, וסוכרת מסוג 2 הקרויה גם סוכרת מבוגרים. סוכרת נעורים היא מחלה מולדת שבה תוקף הגוף את התאים בלבלב האחראים על ייצור ההורמון אינסולין. האינסולין אחראי על החדרת הסוכר מהדם לתאי הגוף לצורך יצירת אנרגיה. כ-10% מכלל חולי הסוכרת לוקים בסוכרת נעורים, והשאר סובלים מסוכרת סוג 2.
סוכרת מבוגרים מופיעה לרוב אחרי גיל 40 והיא נוצרת עקב רגישות מופחתת של הגוף לאינסולין. במצב זה הלבלב מפריש כמויות הולכות ועולות של ההורמון, עד להידלדלות מוחלטת של מאגרי האינסולין. רבים מהחולים הללו נאלצים להזריק את ההורמון אינסולין מדי יום ביומו.
מלבד 400 אלף חולי הסוכרת החיים בישראל, ישנם על פי ההערכות עוד 700 אלף איש שנמצאים במצב המוגדר "טרום סוכרת", שמתבטא ברמות סוכר גבוליות ומעמיד אותם בסיכון מוגבר ללקות בסוכרת מסוג 2 בתוך כמה שנים.