קרת ושטיינגרט: "סדרות טלוויזיה הן מעין רומנים"
מה קורה כשסובייטי פסימי פוגש ציניקן מישראל? אתגר קרת והסופר האמריקני גארי שטיינגרט ניסו לענות על השאלה בפאנל מרתק בפסטיבל הסופרים בירושלים, שכלל שאגות צחוק מהקהל, קינה לספרות העולמית וגם מחווה לסדרות הטלוויזיה. צפו
אתגר קרת וגארי שטיינגרט נראים - לפחות בפאנל שנערך אמש בפסטיבל הסופרים בירושלים - כאחים תאומים שהופרדו בלידתם הספרותית. קרת, שאותו לא צריך להכיר לקהל הישראלי, הוא אחד האנשים הכרזימטיים והמשעשעים ביותר - כשהוא מדבר על הספרים של עצמו, וגם על ספרים של אחרים.
שטיינגרט, המוכר לציבור הקוראים בארץ מספריו "סיפור אהבה מצחיק ועצוב במיוחד", "אבסורדיסטאן", ו"מדריך לרוסי המתחיל" (בהוצאת "סימנים" ו"ידיעות אחרונות"), הוא ברוקלינאי ממוצא יהודי-רוסי, שכותב בספריו בעיקר על תחושת ההגירה הגרוטסקית שמלווה את היהודים האמריקנים ככלל, ובפרט את בני משפחתו, במעין אפיזודות סמי-ביוגרפיות שמציבות את כל מה שרציני בחיים: זוגיות, הורות, משטרים ושיטות חינוך ודיכוי - באוהל קרקס פרובוקטיבי ומצחיק להחריד.
שטיינגרט פתח את האירוע בהקראה ארוכה מתוך "סיפור אהבה מצחיק ועצוב במיוחד", והתגלה כמקריא מקצועי (הוא גם המקריא האישי של סיפוריו של קרת המתורגמים לאנגלית בגרסת ההאזנה שלהם) וכשחקן מודחק. הסיפור מתאר את לני, הגיבור הראשי, ואת יחסיו מול הוריו בעלי המבטא הרוסי הכבד והחשדנות כלפי העולם החדש שהגיחו אליו במסגרת המהפכות הפוליטיות שהתרחשו על הפלנטה העתידית בה הם חיים.
קרת, בעודו מבצע ג'אגלינג מהיר במקרופונים האל-חוטיים עד שצוות הפסטיבל פתר בעיית סאונד נקודתית, שאל את שטיינגרט מדוע הוא כותב על מדינות מהגרים, ומה מעניין במהגרים אמריקנים שהתיישבו בניו יורק. שטיינגרט הסביר כי "אני אוהב לכתוב על מדינות שמתפרקות, וכל מדינה שאני מגיע אליה מיד מתפרקת".
בהמשך השיחה נגעו שני הסופרים במקומה של הספרות בעידן בו אנו חיים, ובפרט במקומו של הספר הכתוב. "אנשים כל כך עייפים היום, שאין להם חשק לקרוא ספרים" קבע שטיינגרט. "אנחנו האמריקנים עובדים 15 שעות ביום, ובערב הרבה יותר כיף לצ'טט בפייסבוק ובטוויטר מאשר לקרוא ספרות". קרת מצדו טען כי הוא מרגיש כי כמו העם היהודי, האנשים הקוראים הופכים למינוריים בעולם, למיעוט שכזה. שטיינגרט סיפר כי בתקופת המלחמה הקרה הוא זוכר את הוריו מתייחסים לספרים כבעלי משמעות, ובתקופות של משבר, אולי יותר קל לאדם להקשיב לנאמר בספרים.
כדי לקדם את ספרו "סיפור אהבה מצחיק ועצוב במיוחד", יצר שטיינגרט טריילר עבור הספר, "כי היום צריך לעשות סרטים כדי שאנשים יקראו". בטריילר מככב השחקן ג'יימס פרנקו בתפקיד סטודנט המנסה לשכנע את הסופר ללמוד ולקרוא, כמעין אמירה על מצב הספרות בעולם.
טריילר הספר "סיפור אהבה מצחיק ועצוב במיוחד" בכיכובו של ג'יימס פרנקו
קרת סיפר על שטיינגרט כי הוא "אלוף הטוויטר", וידוע כאחד הברברנים המצליחים באינטרנט, כזה שיודע למצוא את הדברים הטובים בכל סיטואציה. "אני רואה בזה מצווה", הסביר האורח.
התורה על פי שטיינגרט
הכתיבה, לפחות על פי הגרסה המשותפת של אמש, החלה אצל שטיינגרט כבר בגילאי הילדות המוקדמים, בהן החל לכתוב את סיפורי התורה מחדש - דבר שסיקרן את הילדים האחרים בכיתתו. "קראתי לזה 'גנורה' על שמי", סיפר שטיינגרט בדרכו האירונית, "וזה עבד מצוין. אנשים בכיתה התחילו להתפלל".
שטיינגרט הגדיר את עצמו כסובייטי אשכנזי פסימי (תופעה אותה הוא מכנה בראשי תבות "SAP") ותיאר דרך סיפורים הומוריסטיים, אך גם עצובים, איך הוא צופה בספרות נפרדת מהעולם, ואיך הוא מגיע למקומות נידחים במסגרת עבודתו כסופר, ומנסה לשכנע את הציבור שיקרא ספרים.
על עטיפת הגרסה האמריקנית ל"סיפור אהבה מצחיק ועצוב במיוחד", מצוירים עיגולים צבעוניים. "כשפניתי לילדים עם הספר הזה, הם פשוט ניסו ללחוץ על העיגולים הצבעוניים כדי לנסות ולהפעיל אותו". קרת לעומתו, הפגין אופטימיות צינית וזהירה, והמליץ לשטיינגרט לא לכתוב סיפורים קצרים, כי אנשים בטח לא יקראו אותם.
בהמשך דיברו השניים על הקשר בין ספרים לסדרות טלוויזיה עכשוויות כמו "הסמויה" או המהפך שביצעה בעולם המסך הקטן "הסופרנוס". "סדרות הטלוויזיה הן מעין רומנים", סיכם שטיינגרט שכותב בימים אלו תסריט ל-HBO, "כמו כל הסופרים שאני מכיר. הסמויה' היא לגמרי דיקנסית, והעתיד אולי נמצא שם".
אתגר קרת נולד ב1967 ברמת גן לזוג הורים ניצולי שואה. ספרו הראשון
"צינורות" יצא לאור ב-1992. מבין ספריו המצליחים: "הקייטנה של קנלר", "אניהו", ו"פתאום דפיקה בדלת". ספריו תורגמו לכ-30 שפות וזיכו אותו בפרסים רבים ברחבי העולם. לצד ספריו עוסק קרת גם בתחום הקולנוע, האמנות והתיאטרון.
מבין הפרויקטים שיצר: "לא באנו ליהנות" - ספר קומיקס שכתב עם אסף חנוכה ורותו מודן, ובימוי הסרט "מדוזות " עם אשתו שירה גפן ב-2007 שזכה בפרס "מצלמת הזהב" בפסטיבל קאן. ב-2010 העניק לו שר התרבות הצרפתי את מדליית "מסדר אבירי האמנויות והאותיות". קרת הוא אמן נבחר של הקרן למצוינות בתרבות וזוכה פרס ראש הממשלה לספרות לשנת 1996.
גארי שטיינגרט נולד בלנינגרד ב-1972 והיגר לארצות הברית בגיל שבע. ספרו הראשון "המדריך לרוסי המתחיל" זכה בפרס קריין ובפרס הספר היהודי הלאומי ליצירה בדיונית. ספרו השני "אבסורדיסטן" נמנה עם עשרת ספרי השנה של "ניו יורק טיימס" ונבחר לספר הטוב ביותר של השנה על ידי המגזינים המשפיעים "טיים", "וושינגטון פוסט", "סן פרנסיסקו כרוניקל", "שיקגו טריביון" ועוד.
גארי שטיינגרט נכלל ברשימת העשור של "עשרים הסופרים הטובים ביותר עד גיל ארבעים" של "ניו יורקר" וברשימת הסופרים הצעירים הטובים של "גרנטה". ספריו תורגמו לכ-24 שפות.