השמאי הממשלתי: השינוי במחירי הדירות - 0%
למרות הציפייה להוזלה, נתונים רשמיים של משרד המשפטים מלמדים כי, מחירי הדירות בישראל לא עלו ולא ירדו בשלושת החודשים האחרונים. "הציבור מתחיל לרדת מהגדר כשהדרך היחידה להשיבו לשם היא באמצעות המחאה החברתית החדשה. בכל תסריט אחר, לא נראה, לצערנו, ירידות מחירים"
קיפאון בענף הדיור, או חזרה להתייקרויות המוכרות? על פי נתוני השמאי הממשלתי במשרד המשפטים, מחירי הדירות בישראל לא עלו ולא ירדו ברבעון הראשון של 2012.
עוד על מחירי הדירות בערוץ הנדל"ן :
- האוצר: מחירי הדירות החדשות ירדו במרס ב-1.1%
- דוד ברודט: "מחירי הדירות יחזרו לעלות ב-2015"
- "ירידת מחירי הדירות לא מתרחשת במציאות"
מחד, הנתונים מאשרים את הדיווחים על המצב בשוק הדירות, כאשר הצרכנים נמנעים מרכישות בציפייה לירידת מחירים והקבלנים נמנעים מלהוריד מחירים בציפייה שהביקוש לדירות יכריע את הצרכנים. מאידך, בשמאי הממשלתי מדווחים על עלייה בהיקף העסקאות ברבעון הראשון של 2012, לעומת הרבעון הרביעי של 2011. בנוסף מדווחים על עלייה של 1% במחיר לעומת הרבעון הראשון של 2011.
יתכן שהעלייה בהיקף העסקאות, לצד היציבות במחירים, מעידה על כך שמגמת הירידה במחירי הדיור, שהחלה בקיץ האחרון, מיצתה את עצמה. "נתוני השמאי הממשלתי מהיום ממחישים שוב את שטוענת לשכת שמאי המקרקעין מיום תחילתה של המחאה החברתית - המחירים אינם יורדים באמת", אומר אוהד דנוס, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין.
לדבריו, הסקירה האחרונה מציגה גידול "דרמטי" בכמות העסקאות. נתון זה, מוסיף דנוס, סותם את הגולל על הטענה ש"ירידת מחירים מתחילה בקיטון בהיקף העסקאות". "מה שקורה בפועל", מסביר דנוס, "הוא שהציבור מתחיל לרדת מהגדר כשהדרך היחידה להשיבו לשם היא באמצעות המחאה החברתית החדשה. בכל תסריט אחר, לא נראה, לצערנו, ירידות מחירים, לפחות לא בטווח הקצר כפי שהיינו רוצים".
מחירי דירות קטנות נוטים לתנודתיות
סקירת השמאי הממשלתי במשרד המשפטים כוללת רק דירות בנות ארבעה חדרים בבנייה רוויה ב-16 הערים הגדולות בארץ. דירות אלו נבחרות לסקירה בשל היותן המוצר השכיח ביותר בשוק הדירות.
מחירי דירות קטנות נוטים לתנודתיות רבה, בשל הפערים בין דירות ישנות ומרווחות לדירות חדשות או או מחולקות שבהן החדרים קטנים. בדירות בנות חמישה חדרים ומעלה קיים פער גדול בין דירות שגרתיות בבניינים לבין וילות ודירות יוקרה שמקפיצות את המחיר הממוצע.
בשל כך, בוחרים באגף השמאי הממשלתי להתרכז בדירות ארבעה חדרים בערים. הנתונים אודות דירות אלו מגיעים מרשות המסים ועוברים סינון במשרד המשפטים, להוצאת הדירות שמחירן חריג.
סקר השמאי הממשלתי הוא אחד משלושת הסקרים המרכזיים שעורכת הממשלה בנוגע למחירי הדירות, לצד הסקר של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) ושל משרד האוצר.
מדד מחירי הדירות האחרון שפורסם על ידי הלמ"ס (סקר מחירי דירות בבעלות דיירים) עלה ב-0.1%. על פי נתוני האוצר, לעומת זאת, מחירי הדירות ירדו בחודש מרס, בשיעור של 1.1% בהשוואה לחודש פברואר.
הסקירה של הלמ"ס היא הנרחבת ביותר, וכוללת את כלל העסקאות שהתבצעו תוך ניפוי של עסקאות על פי פרמטרים שונים. הסקירה של משרד האוצר כוללת את הדירות שנמכרו במסגרת פרויקטים חדשים בערים הגדולות.