ניגודים נמשכים: מפגש בין אשכול נבו להרמן קוך
הסופר ההולנדי הרמן קוך כותב על היצר הרע של האדם, בזמן שאשכול נבו מעדיף דווקא עלילות עם סוף שמח. "אני חושב שבגברים יש יצר מועד לאלימות", הסביר קוך מדוע הדמויות בסיפורים שלו תמיד עושות בעיות, ואיך זה קשור לבראד פיט
נדמה כי במסגרת סופרי הדור העכשווי, לא היו יכולים אנשי פסטיבל הסופרים להציב מול קהל הקוראים והאורחים שלהם, שני כותבים כל כך שונים זה מזה. הראשון הוא האורח ההולנדי בפסטיבל ואחד מהסופרים הבולטים ביותר של זמננו, הרמן קוך, איש טלוויזיה שהפך לסופר. בספריו "ארוחת הערב" ו"בית קיץ עם בריכה" (שניהם ראו אור בעברית בהוצאת כתר) הוא שואף לתת בעיטה הגונה בבטן הרכה של התרבות הבורגנית.
עוד מפסטיבל הסופרים הבינלאומי:
- אתגר קרת משתעשע מגארי שטיינגרט
- דנה מודן עושה סדר בין סופרי דור ה-X
בשני רומנים אלו קוך מציב את שורשי הרוע והאלימות בחברה, דווקא בדמות גברים או נערים מהוגנים כביכול, שפועלים בדרכים אלימות והרסניות, כמעט ללא סיבה, למרות שהגיעו מהמשפחות הכי טובות. נבו, סופר ישראלי מצליח, מתאר בספריו את החברה הישראלית על מגבלותיה והתמודדויותיה, דרך סיפורי מסע, משפחה והתבגרות גברית (כב"ארבעה בתים וגעגוע", "משאלה אחת ימינה" ו"נוילנד", שראו אור בהוצאת כנרת זמורה-ביתן). צפו בקטע הוידאו מתוך המפגש בין השניים:
שיחת הפתיחה בין הסופרים נפתחה בווידוי של נבו, כי כשפגש את קוך לראשונה אחרי שקרא את הספרים המצמררים שלו, הופתע לפגוש אדם נחמד. קוך אמר שהוא שומע את התגובה הזו הרבה, והסביר כי בספריו מעניין אותו לחזור אל בסיס האלימות שיש בכולנו, ואולי בגברים בפרט, מכיוון שבטבעם הם סוג של ציידים מודחקים. במהלך הפאנל נבו עימת את קוך עם הקדרות המובילה את ספריו, ואיך היא קשורה, במישרין או בעקיפין לחברה ההולנדית,
בעוד שדווקא החברה הישראלית היא חברה שחווה לחצים ואלימות על בסיס קבוע, יחסית לחברה האירופית. עוד דיברו השניים על הקשר הגורדי בין התנהגות אנושית לבחירה מוסרית, והיכן באמת טמונה בחירה זו באישיותו של אדם.
הרמן קוך, יליד 1953, הוא יוצר תוכניות טלוויזיה, שחקן, בעל טור ב"טיימס" וסופר. אחרי רומן הביכורים שלו Red ons Maria Montanelli שפורסם ב-1989 וזכה להצלחה רבה, כתב ספרים נוספים ומצליחים, ביניהם "ארוחת הערב" ו"בית קיץ עם בריכה", שראו אור בעברית בהוצאת "כתר" ספריו תורגמו ללמעלה מ-10 שפות.
אשכול נבו, יליד 1971, הוא נכדו של לוי אשכול, ראש הממשלה השלישי של מדינת ישראל. נבו, בוגר החוג לפסיכולוגיה וכתיבה יוצרת באוניברסיטת בן גוריון בנגב, החל את הקריירה הספרותית שלו ב-2001 בקובץ הסיפורים הראשון שלו, "צימר בגבעתיים". מאז פרסם את הרומנים: "ארבעה בתים וגעגוע", "משאלה אחת ימינה", "נוילנד", ואת ספר הילדים "אבא של עמליה נוסע לאוסטרליה". ספריו תורגמו לשפות רבות ברחבי העולם.