שתף קטע נבחר

 

17 שנה למלחמה: הקצב מסרברניצה עומד לדין

שנה אחרי שנלכד רטקו מלאדיץ', פושע המלחמה שהיה אחראי לטבח האכזרי ביותר שידעה אירופה מאז השואה, ייפתח השבוע משפטו בבית הדין הבינלאומי. דמם של 8,000 גברים ונערים שנורו למוות והושלכו לקברי אחים עדיין זועק מהאדמה

בבית הדין הבינלאומי בהאג ייפתח השבוע משפטו של רטקו מלאדיץ', המנהיג לשעבר של הצבא הבוסני הסרבי. מלאדיץ' נאשם בפשעי מלחמה שביצעו אנשיו בימי מלחמת בוסניה, ובית הדין עשוי להרשיע אותו באחריות לזוועות הקשות ביותר שידעה אירופה מאז מלחמת העולם השנייה.

 

עוד חדשות מהעולם הגדול:

 

כשמלאדיץ', בן 70, פיקד על הצבא הבוסני הסרבי, ביצעו כוחותיו בין השאר במשך שני לילות ביולי 1995 את טבח סרברניצה. במהלך הטבח, אחד האירועים הזכורים ביותר מימי המלחמה ההיא, הוציאו לוחמיו להורג ביריות 8,000 גברים ונערים מוסלמים בעיירה סרברניצה שבמזרח בוסניה, וטמנו את רובם בקברי המונים. היה זה רצח העם הגדול ביותר באירופה מאז השואה.

 

רטקו מלאדיץ' בבית הדין. "אני כבר זקן" (צילום: AP) (צילום: AP)
רטקו מלאדיץ' בבית הדין. "אני כבר זקן"(צילום: AP)

 

תובעים בבית הדין הפלילי הבינלאומי לענייני יוגוסלביה לשעבר מאשימים את מלאדיץ' באחריות לג'נוסייד, רצח, מעשי טרור ופשעים נוספים נגד האנושות במהלך מלחמת בוסניה שהתנהלה בשנים 1995-1992. מלאדיץ', אחד האנשים הבכירים הראשונים להיות מואשמים על חלקם במלחמות שפרצו בעקבות התפרקות יוגוסלביה, הוא האחרון מביניהם לעמוד לדין בפועל.

 

מלאדיץ' הואשם כבר ב-1995 יחד עם רדובן קרדז'יץ', המנהיג הפוליטי של הבוסנים הסרבים, אף ששניהם נותרו חופשיים ברחבי יוגוסלביה לשעבר למשך יותר מעשור נוסף עד שנעצרו והועברו לאנשי בית הדין בהאג. משפטו של קרדז'יץ' כבר נפתח. הנשא הסרבי לשעבר, סלובודאן מילושביץ', הואשם ב-1999 ומשפטו נפתח בהאג בשנת 2001, אולם הוא הלך לעולמו ב-2006, בטרם הוכרע דינו.

 

התובעים אומרים כי מלאדיץ' היה חלק מ"יוזמה משותפת של פושעים שנועדה לחסל את הבוסנים המוסלמים בסרברניצה על-ידי רצח הגברים והנערים... ולעקור מבתיהם את הנשים, הילדים הקטנים וחלק מהגברים הזקנים". הם אומרים כי הכוחות הבוסניים-הסרביים ניסו להסתיר את הטבח על-ידי הטמנת גופותיהם של הקורבנות בקברים לא מסומנים באזורים מרוחקים ומבודדים.

 

נעצר בדירת מסתור, מרושש וחולה

"כשהחל להיות ברור שלמרות המאמצים האלה העולם התוודע לרצח ההמוני של הגברים המוסלמים בסרברניצה, הכוחות הסרביים-הבוסניים החלו להוציא לפועל מבצע שנועד להסתיר עוד יותר את הגופות ואת פשעיהם", נכתב בתקציר של ההאשמות לפני פתיחת המשפט. "אלפי גופות הוצאו בעזרת מחפרונים, הועברו במשאיות ונקברו במקומות רחוקים ומבודדים עוד יותר".

 

טבח סרברניצה. הגופות הועמסו על משאיות (צילום: איי אף פי) (צילום: איי אף פי)
טבח סרברניצה. הגופות הועמסו על משאיות(צילום: איי אף פי)

 

מלאדיץ' מואשם גם באחריות למצור ולהפצצה על הבירה הבוסנית סראייבו, שבה נהרגו כעשרת אלפים אזרחים. התביעה תיארה זאת כתוכנית "לזרוע טרור בקרב האוכלוסייה האזרחית". זוועות המצור, יחד עם טבח סרברניצה, הביאו בסופו של

דבר לתמיכת העולם במבצע האווירי של נאט"ו נגד מטרות בוסניות-סרביות, שהביא את הסכסוך לסיום זמן קצר אחר-כך.

 

מלאדיץ' חי באין מפריע בבלגרד בשנים הראשונות שאחרי הגשת כתב האישום נגדו, אולם הפך פושע נמלט שאין יודעים את מקום מחבואו אחרי נפילת מילושביץ' בשנת 2000. לחץ גובר ללכידתו מצד האיחוד האירופי הפך אותו מבודד אף יותר בעשור שלאחר מכן, כשסרביה החלה לחתור לעבר הצטרפות לאיחוד האירופי. במאי 2011 הוא נעצר בבית בצפון סרביה, מרושש ובמצב בריאותי ירוד.

 

לאחרונה עבר מלאדיץ' ניתוח בשל בקע בדופן הבטן, ובמהלך השימועים שלפני המשפט נראה היה כי הוא אינו מרוכז. "אני מתקרב לגיל 70, אני זקן מאוד. בכל יום אני חזק פחות וחלש יותר. אני מדבר עכשיו על הבריאות שלי ועל היכולת שלי להתרכז", אמר בחודש שעבר. "אתם חייבים להעריך את זה שכאיש זקן אינני יכול לעקוב אחרי זה במשך 90 דקות כל יום, חמישה ימים בשבוע".

 

על קברי הקורבנות מטבח סרברניצה (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
על קברי הקורבנות מטבח סרברניצה(צילום: איי פי)

 

סרז' ברמרץ, התובע הראשי בבית הדין לענייני יוגוסלביה לשעבר, שלל את הדאגות שמלאדיץ' לא יוכל לשבת במהלך 200 שעות המשפט, שבו יישמעו עדויות של 411 בני אדם. "נראה שהוא מרגיש טוב יותר מכפי שהרגיש כשהגיע לבית הדין", אמר לאחרונה ברמרץ לכתבים.

 

מלאדיץ' נהנה מטיפול רפואי מאז הגיעו להאג. בהופעתו הראשונה בפני בית המשפט בשנה שעברה הוא לא היה מסוגל אפילו להסיר את משקפיו בידו הימנית ונזקק לעזרה כדי להרכיב את האוזניות שבהן תורגמו לו הדברים. בשימועים האחרונים נראָה כי הוא מצליח להפעיל שוב את ידו הימנית.

 

אף אחד לא האמין, אבל פושעי יוגוסלביה נעצרו

גם אם מלאדיץ' חלש יותר פיזית, הוא עדיין ניחן בכוח ההתרסה של המצביא שכולם הכירו בשנות ה-90'. "אתם בית משפט של נאט"ו", אמר בשימוע שנערך לו לפני המשפט, "אסור לכם לשפוט אותי או את בני עמי. נאט"ו הפציצה את עמי באותו האופן שבו היא מפציצה עכשיו אנשים באפריקה ובאסיה. אתם מוטים".

 

בית הדין לענייני יוגוסלביה לשעבר הוקם ב-1993 בתגובה לכישלון הלחץ הדיפלומטי שנועד להביא לסיום מלחמות יוגוסלביה, שבמהלכן הצבא של מלאדיץ', שאליו השתייכו אנשים בני מוצא אתני סרבי, כבש 70% משטח בוסניה וטיהר אותו באכזריות ממוסלמים ומבני הלאום הקרואטי.

 

היה זה בית המשפט הראשון שהוקם כדי לדון בפשעי מלחמה מאז משפטי נירנברג בסוף מלחמת העולם השנייה, והוא סלל את הדרך להקמת בתי דין מיוחדים דומים כמו זה לענייני סיירה לאון, שם הורשע לאחרונה מנהיג ליבריה לשעבר צ'רלס טיילור בסיוע לפשעים נגד האנושות ובעידודם.

 

סלובודאן מילושביץ'. מת לפני הכרעת הדין (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
סלובודאן מילושביץ'. מת לפני הכרעת הדין(צילום: איי פי)

 

בית דין של האו"ם בארושה, טנזניה, הרשיע עשרות פושעי מלחמה ברצח העם שבוצע ברואנדה ב-1994. בית דין בפנום פן העמיד לדין כמה מבכירי משטר הקמר רוז' בגין אחריותם לרצח העם בקמבודיה בשלהי שנות ה-70'. בית הדין הקבוע

הבינלאומי הראשון לפשעים נגד האנושות, בית הדין הפלילי בהאג, ציין לאחרונה עשור להקמתו עם הרשעתו בפשעי מלחמה של המצביא הקונגולזי תומס לובנגה דיילו.

 

ב-19 השנים האחרונות הצליח בית הדין לענייני יוגוסלביה לעצור את כל 161 האנשים שנגדם הוגשו כתבי אישום, למרות הסקפטיות הרבה שהובעה בעולם בנוגע ליכולתו לעשות כן. "כשהתחלתי לעבוד כאן בשנת 2008, רק מעטים חשבו שמלאדיץ' וקראדז'יץ' ייעצרו. אבל הנה הם", אמר ברמרץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רטקו מלאדיץ'. חי טוב עד נפילת מילושביץ'
צילום: AFP
על קברי קורבנות טבח סרברניצה
צילום: רויטרס
מומלצים