ח"כים מקדימה: "חוק הריתוק" יזרז פיצול המפלגה
המהלך שנועד למנוע פילוג בשותפה החדשה של נתניהו עורר תרעומת בקרב המורדים: "זה לא מפחיד אף אחד". אנשי מופז קיוו לחקיקת בזק, בליכוד האטו את הקצב: "מסר לקדימה, כדי שיבינו מי שולט בעניינים". גם קבלן הקולות הגדול ביותר יעזוב?
סערה בקדימה בעקבות "חוק הריתוק ", שנועד לכלוא במפלגה את המורדים במופז: ההצעה לביטול חוק מופז, שנחשפה בסוף השבוע ב-ynet, ממשיכה לעורר מהומות בשותפה הקואליציונית החדשה של בנימין נתניהו. ח"כים המעורבים במהלכים שנועדו להוביל לפילוג במפלגה מתחו הלילה (יום ב') ביקורת חריפה על הכוונה להחזיר את החוק לקדמותו והזהירו: "קידום החוק עשוי להביא להאצת התהליכים שיפלגו את קדימה". בתוך כך, כמה ח"כים מתכוונים לדרוש בישיבת סיעת קדימה, שתתקיים היום, הסברים מהיו"ר, שאול מופז, בכל הנוגע לקידום החוק.
החוק שישאיר את המורדים בקדימה:
בסוף השבוע הגיש ח"כ יובל צלנר מקדימה הצעת חוק לביטול "חוק מופז", שנוגע לפיצול מפלגות. לפי ההצעה, החוק יוחזר לקדמותו ויאפשר פיצול רק כאשר שליש מחברי הסיעה תומכים בכך. "הגשתי את החוק לחיזוק היציבות השלטונית בישראל", טען ח"כ צלנר, שהושבע לאחרונה לכנסת - אבל מי שדחף לקידום החוק היה מופז עצמו, מחשש כי יימצאו שבעה ח"כים שיתפלגו ויפרקו את קדימה.
במהלך הערב התבררו פרטים נוספים, המדגישים את הלחץ שבו נתון מופז. יו"ר סיעת קדימה, ח"כ דליה איציק, ניסתה לשכנע את מי שהיה מעורב בהגשת החוק להעביר את המושכות לידי הליכוד. איציק רצתה שהליכוד, שיזם את חוק מופז, יהיה גם זה שיבטלו. אלא שההצעות של איציק לא נפלו על אוזניים קשובות, וצלנר מיהר כבר ביום חמישי והניח את הצעת החוק.
בליכוד אומרים כי איציק לא שוחחה בנושא עם יו"ר הקואליציה, ח"כ זאב אלקין - ואלקין עצמו פסל מכול וכול את האפשרות כי הליכוד יהיה זה שיניח את הצעת החוק. "אלקין לא מטומטם", אמר בכיר בליכוד. "הוא לא היה נותן למצב כזה לקרות. הוא ידע שאם הליכוד יוביל את המהלך, המפלגה תחטוף ביקורת על זה שהם הובילו את שינוי החוק פעמיים. לא היה שום מצב שאלקין יסכים".
מופז ואנשיו היו כה לחוצים לקדם את החוק, עד שביקשו להביא אותו כבר אתמול בבוקר לישיבת ועדת השרים לענייני חקיקה - כדי שיעלה להצבעה בכנסת כבר ביום רביעי הקרוב. אלא שבסופו של דבר, אחרי התייעצויות בצמרת הליכוד, הוחלט להאט את קצב הטיפול בחוק.
צלנר עוד האמין הלילה כי החוק יזכה לפטור מחובת הנחה, דבר שיאפשר לסיים את החקיקה עד סוף השבוע הבא. אלא שלאלקין, שסייע לצלנר להניח את החוק, אין כוונה לקצר את ההליך ובכירים בליכוד ציינו כי "החוק יעבור את התהליכים הרגילים. אין סיבה לרוץ לשום מקום. אם יש שבעה חברי כנסת בקדימה שרוצים להתפלג, הם יתפלגו בכל מקרה - גם מחר".
שאמה מהליכוד: הציבור נגעל מזגזוגי קדימה
בליכוד אמרו גם כי האטת קצב הטיפול בחוק היא "מסר לאנשי קדימה שיבינו מי שולט בעניינים, וזה לא הם. אם היינו רוצים להתאבד על החוק הזה, היינו מעבירים אותו כבר כיום להצבעה בוועדת השרים לענייני חקיקה".
ח"כ כרמל שאמה הכהן מהליכוד הדגיש כי למפלגתו "אין שום אינטרס בשותפה הסובלת מפיצול אישיות ומוחזקת ומתוחזקת על ידי חקיקה סרוחה מוזמנת לפי מידה". לדבריו, "אסור לתת למפלגת מחנה פליטים להפוך את הקואליציה למחנה שבויים. תחושת הגועל בציבור כלפי המערכת הפוליטית שוברת שיאים בעקבות זגזוג ההישרדות של קדימה, חוק הריתוק הוא מה שחסר שהציבור ימאס לגמרי וכבר לא יבדיל בין המפלגות השונות".
אמש התברר גם כי מופז ואנשיו ניסו להסתיר את קידום הצעת החוק מעיני התקשורת. לאחר שביום שישי נחשפו המהלכים שנועדו להביא לביטול חוק מופז, המשיכו בקדימה לטעון כי החוק רק נבחן. במוצאי שבת טען צלנר, שהגיש כזכור את החוק כבר ביום חמישי, כי רק במהלך השבוע יבחן את "ההשלכות המשפטיות, החוקתיות והפוליטיות של החוק".
לדברי חבר כנסת אחר בקדימה, "אם בליכוד לא למדו מה זה אפקט הבומרנג, שהיה עלול לפעול עם החוק הנוכחי, אז הם בטוח ילמדו בסיטואציה כלשהי עם החוק החדש-ישן. זו פגיעה קשה בדמוקרטיה וביזיון מוחלט לכנסת ישראל מה שהם מנסים לעשות".
שטרית לא פוסל הצטרפות למורדים
בתוך כך, שני שמות נוספים העסיקו אתמול את אנשי קדימה - מאיר שטרית ואחמד דבאח, קבלן הקולות הגדול ביותר בקדימה, שהפך את מופז ליו"ר המפלגה.
שמו של שטרית נקשר לפילוג קדימה, והיו שטענו כי הוא עשוי להצטרף למהלך כזה. שטרית עצמו אמר: "שידברו איתי כשיהיה משהו רציני. יש המון דיבורים. אני לא פוסל כלום". בקדימה יש המעריכים כי שטרית מנסה להפעיל לחץ על מופז על מנת לזכות במינוי לתפקיד שר או יו"ר ועדה יוקרתית בכנסת, במסגרת סבב המינויים העתידי.
במקביל, על דבאח דובר בנושא להקמת מפלגה ערבית חדשה. קבלן הקולות הגדול אישר כי "היו אליי פניות, אבל בינתיים אני בקדימה. אם המצב יהיה גרוע בקדימה, נראה מה יהיה".