שתף קטע נבחר

 

מרד על גדות האמזונס: לא רוצים סכרים

בברזיל מנסים לנצל את הפונציאל של אחת מהעתודות הגדולות בעולם של חשמל הידרו-אלקטרי. אבל מאמציהם לבנות סכרים שיאפשרו זאת נתקלים בשטף של שביתות מצד העובדים במחאה על תנאיהם, ובביקורת מצד ארגוני סביבה

אתר הבנייה של סכר גי'ראו שעל גדות נהר מדיירה, היובל הגדול ביותר של האמזונס - הוצת לאחרונה על ידי קבוצת עובדים שזעמו על השכר ועל תנאי המחייה שלהם. האש, שהוצתה עם שקיעת החמה, כבתה רק בשעות הבוקר, לאחר שכוחות הכיבוי לחמו בה לילה שלם.

 

עוד בערוץ כלכלה ירוקה :

 

המצב המורכב באזור הסכר, מדגים את הדילמה של מנהיגי ברזיל. מצד אחד, אגן האמזונס הוא אחת מהעתודות הגדולות בעולם של חשמל הידרו-אלקטרי, כאשר ברזיל מובילה את המגמה בקרב מדינות דרום אמריקה, לבניית עשרות סכרים על גדותיו.

 

האמזונס. אחת מהעתודות הגדולות בעולם של חשמל הידרו-אלקטרי (צילום: jupiter) (צילום: jupiter)
האמזונס. אחת מהעתודות הגדולות בעולם של חשמל הידרו-אלקטרי(צילום: jupiter)

 

מצד שני, העובדים, שמספרם מגיע לעשרות אלפים לאורך אתרי הבנייה על גדות הנהר - מקיימים שביתות ומחאות, שמעכבים ומזניקים את עלויות הפרויקטים. כך למשל, המרד האחרון התרחש לאחר שביתה של 17 אלף עובדים בחודש שעבר, שנמשכה 26 יום.

 

אלטאיר דוניזטה, מנהיג איגוד העובדים במקום, מנה בין הגורמים שתורמים למתח הגואה בקרב העובדים שכר נמוך, מגורים צפופים ובקשות ליותר ביקורי בית. "אף אחד לא שורף דברים אם הוא מרוצה", אמר.

 

עובדים מפגינים בברזיל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עובדים מפגינים בברזיל(צילום: רויטרס)

 

ביקורת: יותר נזקים מרווחים

בברזיל לבדה קמו עד כה 20 פרויקטים לפחות, לייצור חשמל ממים, הגדול מביניהם בעלות של יותר מ-12 מיליארד דולר. הקמת הסכרים גם משכה ביקורת מצד ארגוני איכות סביבה, שטענו כי הפרויקטים דורשים העברה של קהילות ילידים מגדות הנהר והצפה של שטחי יערות גשם - נזקים שעוקפים את הרווח שהסכרים מעניקים למדינה.

 

מנגד, נציגי הממשל טוענים כי המדינה זקוקה לסכרים על מנת לעמוד בביקוש הגובר לחשמל, שצפוי לזנק ב-56% עד שנת 2012. נשיאת ברזיל, דילמה רוסף, הגנה על הפרויקטים בחודש אפריל האחרון ואמרה, כי המתנגדים חיים "בפנטזיה" אם הם חושבים שברזיל תצליח לעמוד בביקושים לחשמל. 

 

המרד הנוכחי הוא לא הראשון - במהלך 2011 הציתו העובדים בג'יראו 35 מבנים ששימשו למגורים ו-45 אוטובוסים. נציגי הממשל קראו למחאות באפריל "פרחחיות" ודרשו תגובה חזקה מצד כוחות הביטחון. המחאות האלימות עיכבו את הפרויקט כבר בחודשים רבים, יחד עם פרויקטים נוספים באזור שהשלמתם נדחים בכל פעם. 

 

השכר בפרויקטים לבניית הסכרים מגיע ל-525 דולר לחודש, במדינה בה עלות המחייה מגיעה לממוצע הנרשם בארצות הברית. לאור נתוני השפל של אבטלה במדינה, שהגיעו ל-6.2% לאחרונה, עולה חשש מפני אפקט דומינו של מחאות עובדים בפרויקטים אחרים של תשתיות בברזיל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סכר בברזיל
צילום: גיא רונן
מומלצים