לקטוף קינוח: מתכונים עם תותי עץ
החורף כבר חלף לו ואיתו נעלמו אט-אט התותים, אבל למתגעגעים יש פתרון בדמות תותי העץ השחורים והמתוקים. מרב ברזילי מכינה סלט, סורבה ועוגה בחושה - כולם עם תותי עץ
עם כל הכבוד לתות השדה, שנפרד מאיתנו בימים אלה, החגיגה האמיתית מבחינתי מתחילה עם תות העץ. כשעץ התות הגבוה והנדיב הזה מתחיל להתמלא במבול של פירות שחורים-סגולים עסיסיים, טעימים ומזינים, אני מתחילה להיכנס לאווירת חג השבועות.
עוד בערוץ האוכל:
העץ הזה מזכיר לי ילדות: שמחה, תום והמון לכלוך שאין נקי וטהור ממנו. מה היה מענג יותר בילדותנו מאשר לרוץ בחבורה לעץ שלנו - וכמעט לכל ילד יש אחד כזה, בפינה של רחוב סמוך, בקצה המושב או סתם באיזה שטח פתוח בטבע, לא רחוק מהבית - ולמלא את הפה בממתק הנפלא הזה של הטבע? זוכרים את "זרעים של מסטיק"? הכל קרה בגלל רותי / הלכנו לקטוף לנו תותים / קטפנו , קטפנו עד שעייפנו / ועד שנהיה מאוחר / קצת אכלנו / קצת קלקלנו / קצת גם נשאר למחר.
הוא כל כך שונה מתותי הבר הקרירים של אינגמר ברגמן, אלה הטבולים באוויר פסגות אירופי, ביחד עם החמוציות, הפטל, הדומדמניות, האוכמניות ושאר פירות היער, אבל הוא גם כל-כך דומה בתכונותיו המיתולוגיות: סופר אוכל בריא במיוחד, מלא נוגדי חימצון, ויטמינים ומינרלים, מעכב מחלות וזקנה. כל אלה נמצאים גם בתותי העץ שלנו במזרח התיכון.
אז קחו לכם שעה עם ילד או שניים, התלבשו במיטב הסמרטוטים הסגולים או השחורים שלכם, קחו כמה קופסאות פלסטיק וצאו לעץ הקרוב למקום מגוריכם לקטיף מרגש (אם אתם לא מכירים כזה, אתם תמיד מוזמנים לעץ הנפלא שיש לנו במשק). לסטרילים כדאי ללבוש כפפות חד פעמיות, והאחרים צריכים לקחת בחשבון ידיים סגולות לאיזה יומיים-שלושה.
את היבול כדאי לחלק: חלק להקפיא לטובת שייקים קיציים, חלק לבשל עם סוכר ותבלינים, וחלק פשוט לבלוע בהנאה צרופה. אם עדיין נשארתם עם ערימה, הנה כמה רעיונות: סורבה תותי בר, סלט חסות ותותי בר ברוטב ויניגרט תותי בר ועוגת בננות ותותי בר.
סלט תותי עץ
המרכיבים:
1/2 ראש חסה
2 כוסות תרד שטוף
100 גרם גבינת פטה חתוכה לקוביות
1 כוס תות עץ טרי
לויניגרט:
1 כוס תות עץ טרי
1/3 כוס שמן זית טוב
2 כפות מיץ לימון טרי
1 כפית סוכר חום
2 כפות חומץ בלסמי
מלח פלפל לפי הטעם
אופן ההכנה:
- מכינים את הרוטב: טוחנים את כל מרכיבי הרוטב ללא השמן זית במג'ימיקס. מוסיפים את השמן זית בהזלפה איטית. טועמים ומתקנים תיבול.
- מערבבים בקערה את מרכיבי הסלט ושופכים עליהם את רוטב הויניגרט.
סורבה בננות ותותי עץ
המרכיבים:
5 בננות קפואות
1/2 כוס טחינה גולמית
2 כפות דבש
2 כפות קוקוס טחון
2 כפות שקדים מולבנים
כוס תותי עץ מוקפאים
אופן ההכנה:
- טוחנים יחד את כל המרכיבים.
- מחלקים לכוסות הגשה ומפזרים מעל שערות חלבה (אופציונאלי)
עוגה בחושה עם פירורי בצק, גבינה ותותי עץ
המרכיבים (לתבנית אינגלישקייק):
100 גרם חמאה
200 גרם סוכר קנים
כפית תמצית וניל
180 גרם גבינה לבנה 5%
80 גרם שמנת חמוצה
3 ביצים
180 גרם קמח מלא מנופה
5 גרם אבקת אפייה
250 גרם תותי עץ
לשטרויזל:
40 גרם חמאה
40 גרם סוכר קנים
60 גרם קמח מלא מנופה
אופן ההכנה:
- מכינים את השטרויזל: מערבבים יחד, ידנית, את כל החומרים עד לקבלת תערובת פירורית.
- מכינים את העוגה: מערבבים במיקסר את החמאה, הסוכר והווניל עד לקבלת תערובת אחידה.
- מוסיפים את הביצים, הגבינה והשמנת וממשיכים לערבב עד לקבלת תערובת אחידה.
- מערבבים בנפרד את הקמח, אבקת האפייה ומוסיפים לתערובת הרטובה.
- מוסיפים את תותי העץ ומערבבים ידנית.
- משטחים את התערובת בתבנית אינגליש קייק, מפזרים מעל את השטרויזל.
- אופים בתנור שחומם מראש לטמפ' של 180 מעלות כ-40 דקות עד שקיסם הננעץ במרכז בעוגה יוצא יבש.
- מרב ברזילי היא בעלת משק ברזילי
- מסעדה צמחונית אורגנית במושב ירקונה