העובד הלך לעולמו - מי יקבל את כספו?
מומחי דטה פקס מפרטים את עיקר המחלוקות בנושא ומסבירים את לשון החוק והפסיקה. למי יש לשלם את שכרו האחרון של עובד שנפטר לפני ששולם לו שכר העבודה המגיע לו?
פטירה של עובד הינה סיטואציה מצערת, אשר למרבה הצער, יוצרת לא אחת מחלוקות סביב הזכאות של קרוביו לקבל את הזכויות הסוציאליות המגיעות להם על פי חוק.
- באיבה טובה: איך יוצאים בסדר עם כולם בצוואה?
האם המשפחה זכאית לקבל את שכרו האחרון והאם פטירה מהווה אירוע המזכה בפיצויי פיטורין? מומחי חברת דטה פקס, מרכז המידע הישראלי ליחסי עבודה, שכר וחישובים, מפרטים את עיקר המחלוקות בנושא ומסבירים את לשון החוק והפסיקה.
שאלה: למי יש לשלם את שכרו האחרון של עובד שנפטר לפני ששולם לו שכר העבודה המגיע לו?
תשובה: חוק הגנת השכר (סעיף 7) קובע כי: "נפטר עובד לפני ששולם שכר העבודה המגיע לו, ישולם שכר העבודה, על אף האמור בדיני הירושה, לידי מי שהעובד הורה לענין זה. לא הורה - ישולם לבן זוגו, ובאין לו בן זוג - ליורשו".
תשלום פיצויים לשאירי עובד שנפטר
שאלה: עובד, שהיה אלמן, נפטר והשאיר אחריו שני ילדים בוגרים (בעלי משפחות). האם חלה על המעביד החובה לשלם פיצויי פיטורים לילדי העובד שנפטר ?
תשובה: במקרה של עובד שנפטר, אשר השאיר אחריו רק ילדים בוגרים, שלא היו תלויים בו לפרנסתם – לא קיימת, מכוח החוק, כל חובת תשלום פיצויי פיטורים לילדיו.
סעיף 5 לחוק פיצויי פיטורים קובע, כי במות עובד, "ישלם המעביד לשאיריו פיצויים כאילו פיטר אותו". לפי הגדרת החוק, המונח "שאירים" כולל את בן-זוגו של הנפטר, וילדיו שהם בגדר "תלויים" בו.
ילד "תלוי" פירושו, לצורך סעיף זה, אחד מאלה (לרבות ילד חורג או מאומץ או נכד שכל פרנסתו על הנפטר) :
(1) ילד שלא מלאו לו 18 שנה;
(2) לא מלאו לו 20 שנה, ועיקר זמנו מוקדש לסיום לימודים במוסד חינוכי על-יסודי, או במסגרת קדם צבאית של צה"ל;
(3) לא מלאו לו 22 שנה והוא -
(א) בשירות סדיר.
(ב) בת המשרתת בשירות לאומי.
(ג) לומד באחד ממסלולי העתודה האקדמאית כשהשירות הסדיר נדחה עקב הלימודים כאמור.
(4) לא מלאו לו 21 שנים והוא משרת בהתנדבות בשירות למטרה ציבורית או לאומית, תקופה שאינה עולה על 12 חודשים והשירות הסדיר נדחה עקב השירות בהתנדבות כאמור;
(5) הוא משרת בשירות סדיר ובתכוף לפני שירותו נתקיים בו האמור בפיסקה (4) .
חוק פיצויי פיטורים ממשיך וקובע, כי במידה ואין בן זוג או ילדים לנפטר, אזי ישולמו פיצויי הפיטורים "לילדים והורים שעיקר פרנסתם היה על הנפטר וכן, אחים ואחיות שגרו בביתו של הנפטר לפחות שנים עשר חודשים לפני פטירתו, וכל פרנסתם היתה על הנפטר". במקרה זה, יש להפקיד את פיצויי הפיטורים בבית-הדין האזורי לעבודה והוא זה שיקבע את חלוקת הפיצויים בין השאירים הנ"ל, "בהתחשב במצבם הכלכלי ובמידת תלותם בעובד שנפטר".
יש להדגיש, כי באין שאירים מסוג כלשהו מהמנויים לעיל – לא קיימת - מכוח החוק - כל חובת תשלום פיצויי פיטורים ליורשים אחרים של הנפטר.
מכאן, שעל-פי העובדות שהוצגו בשאלה שלעיל, כשהעובד הנפטר השאיר אחריו רק שני ילדים בוגרים ואין אחרים התלויים בו לפרנסתם. לכן, לא חלה על המעביד כל חובה לשלם פיצויי פיטורים מכוח החוק.
תשלום פיצויי פיטורים במקרה של פטירת עובד
שאלה: עובד נפטר לאחר חמש שנות עבודה. המעביד שילם פיצויי פיטורים לבת-זוגו בשיעור משכורתו האחרונה של הנפטר פי חמישה. בת הזוג טוענת, כי השאירים זכאים לתשלום פיצויי פיטורים בשיעור של שתי משכורות פי 5 שנים. לטענתה, נובע הדבר מעצם הפטור מתשלום מס הכנסה על תשלום פיצויים, בגובה של שתי משכורות לשנה, במקרה של מות עובד. האם צודקת האשה בטענתה ?
תשובה: פקודת מס הכנסה קובעת, אמנם - סעיף (7א) (ב), כי מתשלום פיצויי פיטורים ששולמו עקב מותו של עובד, יהיה הסכום הפטור ממס עד שתי משכורות לכל שנת עבודה או יותר – לפי אישור נציב מס הכנסה – אך בשום מקרה לא יותר מאשר הסכום שנקבע מידי פעם בעד כל שנת עבודה למקרה מוות ( ב – 1.1.2012 עומד הסכום הפטור, כאמור לעיל, על סך 23,920 שקל לשנה) .
אולם, הזכות המהותית לתשלום פיצויי פיטורים במקרה של מות עובד נקבעה בחוק פיצויי פיטורים, שם נקבע (סעיף 5) :
"נפטר עובד, ישלם המעביד לשאיריו, פיצויים כאילו פיטר אותו". כלומר – שכר חודש אחד לכל שנת עבודה. דהיינו, יש להפריד בין שאלת הזכות המהותית לתשלום פיצויי פיטורים במקרה של עובד שנפטר (שהיא – תשלום משכורת חודש אחד לכל שנת עבודה) לבין – שאלת הפטור ממס על הסכום האמור (שהוא בגובה שתי משכורות לשנה) .
הודעה מוקדמת במקרה של פטירת עובד
שאלה : בחוזה עבודה אישי שנערך בין עובד בכיר למעבידו, עם קבלתו של העובד לעבודה, כלולה היתה הוראה, לפיה, בכל מקרה של פיטורי העובד על-ידי המעביד חייב הוא לתת לעובד הודעה מראש של שלושה חודשים. העובד נפטר.
המעביד שילם לאלמנתו של העובד את כל חובותיו כלפי העובד, כמו: פיצויי פיטורים, הפרשי שכר, פדיון חופשה, הפרשי הבראה, תגמולים וכד'. האלמנה תובעת מהמעביד גם את שלושת חודשי ההודעה המוקדמת. לטענת המעביד, אין היא זכאית לתשלום זה מאחר והעובד נפטר.
עם מי הצדק במקרה שתואר לעיל?
תשובה: אכן, המעביד נהג כשורה, שעה ששילם לאלמנתו של העובד שנפטר את התשלומים השונים שנשאר חייב לו לתקופה של טרם פטירתו, כפי שקובע גם חוק הגנת השכר:
"נפטר עובד לפני ששולם שכר העבודה המגיע לו, ישולם שכר העבודה, על אף האמור בדיני הירושה, לידי מי שהעובד הורה לענין זה; לא הורה - ישולם לבן זוגו, ובאין לו בן זוג - ליורשו" (סעיף 7).
חוק פיצויי פיטורים קובע הוראה דומה: "נפטר עובד, ישלם המעביד לשאיריו, פיצויים כאילו פיטר אותו. "שאירים" לענין זה - בן זוג של העובד בשעת פטירתו..." סעיף 5 (א).
אולם, כדי לענות על השאלה - האם במסגרת התשלומים להם היה זכאי העובד טרם פטירתו, כלול גם התשלום עבור שלושת חודשי ההודעה המוקדמת (שאם כן - תהיה זכאית גם אלמנתו לקבלו מהמעביד) - יש לבחון את הוראות ההסכם שנערך בין הצדדים לענין זה. בהסכם נקבע, מפורשות, כי רק במקרה של "פיטורים" זכאי העובד להודעה מראש של שלושה חודשים.
אי-לכך, נראה לנו, כי במקרה הנ"ל בו נפטר העובד (דהיינו - התנאי של "פיטורים אינו מתקיים), הצדק עם המעביד והאלמנה אינה זכאית לתשלום התמורה עבור שלושת החודשים האמורים.
שונה היה, אולי, המצב, אילו נקבע, למשל, בהסכם, שבכל מקרה של סיום יחסי העבודה בין השניים ומכל סיבה שהיא, יהיה חייב המעביד בתשלום של שלושה חודשי הודעה מוקדמת לעובד.
יתר-על-כן: המטרה שעומדת מאחורי הרעיון בצורך במתן הודעה מוקדמת לפיטורים היא, כידוע "שלעובד תהיה האפשרות לחפש עבודה אחרת... כשהוא עדיין עובד ועדיין מקבל משכורת". לרוע המזל, מטרה זו אינה מתגשמת במקרה הנ"ל. גם מסיבה זו ניתן, להסיק, לדעתנו, שאלמנת העובד אינה זכאית לתשלום התמורה עבור שלושת החודשים האמורים.