שתף קטע נבחר

 

מחקר ישראלי: פוטנציאל ניכר לדמוקרטיה באיראן

צוות חוקרים ישראלי פרסם כי ערך משאל טלפוני בקרב אלף איראנים ובאמצעות מדד עולמי שפיתח הגיע למסקנה שהחברה האיראנית מתאפיינת לא רק בשמרנות, אלא גם בערכים ליברליים. ראש הצוות: "נדהמנו מהפתיחות של העם האיראני"

"בדיון הבינלאומי רב הסיכונים סביב הניסיון של איראן להשיג נשק גרעיני, בדרך כלל נשכחים 80 מיליון אזרחיה. לכן אני וצוות מצומצם של ישראלים החלטנו לחקור את הכוחות המניעים את החברה האיראנית. היו סימנים, ברחוב ובאינטרנט, לקרב שמתחולל בין הפונדמנטליסטים האיסלאמיים לבין מקדמי החירות. השאלה שביקשנו לחקור היא איפה עומדים בנושא רוב האנשים".

 

במילים אלה מסביר החוקר הישראלי יובל פורת את המשימה שניצבה בפניו ובפני חוקרים ישראלים נוספים שערכו מחקר בנוגע לגישתם של אזרחים איראנים כלפי דמוקרטיה. במאמר פרי עטו שפורסם היום (יום ב') ב"וול סטריט ג'ורנל" הוא טוען כי לצד ערכים שמרניים, החברה האיראנית מתאפיינת בתמיכה ניכרת בערכים ליברליים.

 

פורת כתב כי צוותו ערך משאל טלפוני בקרב אלף איראנים מכל מחוזות המדינה, במהלך 2011 ותחילת 2012. השיחות, שנערכו בפרסית, היו אנונימיות והמדינה שממנה התקשרו החוקרים הוסתרה כדי לא לסכן את המשתתפים. גם השאלות נוסחו בקפידה ובדרכים עקיפות כדי להתגבר על גורם הפחד. הן נוסחו בצורה שהתייחסה לאדם בגוף שלישי ולמידת ההזדהות של הנשאל עם אמירות שיוחסו לו. הצוות פיתח מדד השוואתי עולמי שנועד להציג את "הפוטנציאל של חברה לטפח דמוקרטיזציה בהתבסס על ערכיה".

 

"נדהמנו מהפתיחות של העם האיראני", כתב פורת. לדבריו, מהמחקר עולה כי החברה האיראנית מתאפיינת באמונה בחשיבות של הכרעה עצמית וסובלנות. 94% מהנשאלים הזדהו עם האמירה "חשוב לו החופש לבחור מה הוא עושה". 71% מהנשאלים הזדהו עם האמירה "חשוב לו להיות סובלני כלפי כל מיני אנשים וקבוצות".

 

על בסיס המדד שפיתח צוות החוקרים, הוא השווה את איראן ל-47 מדינות ומצא כי הפוטנציאל שלה

לדמוקרטיה ליברלית גבוה מזה של 23 מהן, בהן מצרים, מרוקו, ירדן, דרום קוריאה והודו. החוקרים הסיקו כי קיים פער ניכר בין החברה האיראנית לבין המשטר הפונדמנטליסטי וטוענים כי הדבר מייצג "פוטנציאל משמעותי לשינוי משטר באיראן ולהתפתחות דמוקרטיה ליברלית".

 

באתר האינטרנט של החוקרים נכתב כי הם צוות של איראנים וישראלים המונים מומחים בתחום הסטטיסטיקה והניתוח, ניהול פרויקטים, אסטרטגיה פוליטית, פוליטיקה ותרבות איראניות, פרסית ושיעה. פורת מוצג ב"וול סטריט ג'ורנל" כ"אסטרטג פוליטי". 

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשים בטהרן. "סימנים לקרב בין הפונדמנטליסטים למבקשי החירות"
צילום: EPA
מומלצים