שתף קטע נבחר

 

ברוגז בפסגה? פוטין ואובמה נמנעים זה מזה

הניסיון לחמם את היחסים בין מוסקבה לוושינגטון לא עולה יפה. נשיא רוסיה הודיע שהוא טרוד מכדי להגיע לפסגת ה-G8 בארה"ב, והנשיא האמריקני מיהר להשיב באותה מטבע וביטל השתתפות בכינוס בינ"ל ברוסיה

הצטננות משמעותית ביחסי ארה"ב-רוסיה, לאחר בחירתו של ולדימיר פוטין לנשיא. נשיא רוסיה החדש-ישן הודיע השבוע שהוא "עסוק בנושאי פנים" ואין בכוונתו להשתתף בפסגת המדינות המתועשות, ה-G8, שתתקיים בקמפ-דייויד בסוף השבוע. במקרה או שלא במקרה, הודיע אתמול (יום ב') הבית הלבן כי הנשיא ברק אובמה לא ישתתף בפסגת אפי"ק, מפגש מנהיגי המדינות השוכנות לחופי האוקיינוס השקט, שתיערך בספטמבר בוולדיווסטוק שברוסיה.

 

אמנם לאובמה יש תירוץ להיעדרות מהפסגה הכלכלית שנערכת שלושה ימים בלבד לאחר ועידת המפלגה הדמוקרטית, אבל עכשיו כבר ברור לחלוטין שאתחול היחסים שניסה לייצר ממשל אובמה עם רוסיה ב-2009 אינו עולה יפה.

 

קלינטון ולברוב לוחצים על "כפתור הריסט" ב-2009 (צילום: AP) (צילום: AP)
קלינטון ולברוב לוחצים על "כפתור הריסט" ב-2009(צילום: AP)

 

זה כמה שבועות שהיה ברור שפוטין אינו מתכוון להופיע בפסגת נאט"ו בשיקגו ולא בכינוס מנהיגי ה-G8 שהועתק לקמפ דייויד בתקווה שנשיא רוסיה יגיע. פוטין נימק את היעדרותו בצורך לטפל בנושאי פנים בוערים, אבל הסיבה העיקרית להפגנת השרירים היא המחלוקת בנושא הצבת הטילים של נאט"ו באירופה.

ארה"ב מתנגדת להצעת פוטין להוריד בדרגה את מערכות ההגנה של נאט"ו ולאפשר לרוסיה להגן על מדינות אירופה מפני איום טילים בליסטיים.

 

אובמה נסוג לפני כשלוש שנים מתוכניתו של ממשל בוש להציב מערכת הגנה מפני טילים בליסטיים בצ'כיה ובפולין, והחליף אותה בפריסת ספינות מתקדמות המסוגלות ליירט טילים שכאלה. מאז החלה וושינגטון בפרויקט הגנה מקיף שכולל את ספרד, טורקיה ורומניה - שאליו הוזמנה גם רוסיה, החוששת מאיום על יכולת ההרתעה הגרעינית שלה.

 

עם בחירתו לנשיא ארה"ב הגדיר אובמה את אתחול היחסים עם רוסיה "עדיפות גבוהה ביותר". הגדרה זו הביאה אותו, בין היתר, לחתום יחד עם הנשיא הרוסי הקודם, דמיטרי מדבדב, על אמנת START החדשה לצמצום הארסנל הגרעיני של שתי המעצמות הגדולות. ב-2009 נפגשה מזכירת המדינה הילרי קלינטון לראשונה עם שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב והשניים הכריזו על "התחלה חדשה" ביחסי ארה"ב ורוסיה, שמטרתה "לא רק לשפר את היחסים בין המדינות, אלא גם כדי להוביל את העולם בנושאים החשובים".

 

עם זאת, כשנודע שפוטין עתיד להחליף את מדבדב בתפקיד, אמרו פרשנים כי הדבר עלול לפגוע ביחסי המדינות. בנוסף, שתי המעצמות חלוקות בגישותיהן לגבי כמה נושאים מרכזיים, בנוסף לסוגיית מערכת ההגנה נגד טילים.

לאחרונה למשל נתגלעו חילוקי דעות ביניהן בנושא תוכנית הגרעין האיראנית והיחס הבינלאומי לסוריה.

 

בעוד היעדרותו של פוטין מפסגת נאט"ו בשיקגו מובנת, הרי שהיעדרותו מפסגת ה-G8 היא כבר עניין אחר. אובמה קיווה לפגישה ראשונה עם פוטין כנשיא ולהמשיך בשיתוף הפעולה בנושא האיראני ובהפחתה של ראשי החץ הגרעיניים. פוטין העביר לאובמה מסר שההיעדרות נובעת מהצורך להרכיב ממשלה חדשה במוסקבה, אבל לאמריקנים ברור שאת הממשלה מרכיב ראש הממשלה מדבדב ולא הנשיא פוטין. ההערכה היא שבין היתר פוטין נמנע מהופעה בפסגה כדי לא לספוג ביקורת על דיכוי אלים של הפגנות האופוזיציה לפני השבעתו לנשיא ואחריה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פוטין ואובמה בימים חמימים יותר
צילום: רויטרס
מומלצים