שתף קטע נבחר
 

הטריק שיעזור לכם לשכנע את הילדים לאכול בריא

גם אצלכם הילדים מבקשים כל היום לאכול פיצה, פסטה או נקניקיות? הגיע הזמן להכיר להם גם עגבניות, גבינות ואפילו בצל. איך מובילים שינוי בריא בבית? השפית תמי רום והדיאטנית גלית קאוון עם הטריק הפשוט שיגרום לכל ילד לאכול בריא

בשנים האחרונות הפך תחום הבישול לפופולרי במיוחד וחדר לכל אמצעי תקשורת. האוכל הוא כבר לא צורך בסיסי בלבד, אלא מרכיב מרכזי בתחום הבידור והפנאי שלנו. שפים שבעבר הסתתרו במטבח בין הסירים והמחבתות עברו לקדמת הבמה וזוכים כיום לחשיפה עצומה וכיסוי תקשורתי של סלבריטאים.

 

במקביל, היצע המזון העצום, בעיקר של מזון מעובד, חסר ערכים תזונתיים וזול יחסית, פוגע בתזונה של כולנו - החל בילדים קטנים ועד לאחרון המבוגרים. תופעות של השמנה ורגישות למוצרי מזון שונים הופכות לשכיחות יותר ויותר ואם בעבר התמודדות עם בעיות השמנה ותזונה הייתה נחלתם של מבוגרים, היום הבעיות מתחילות בגילאים צעירים מאוד. בבתי ספר יסודיים ואפילו בגני ילדים ניתן לזהות בקלות אחוז גדול מהילדים שסובלים מבעיות תזונה.

 

בשל עובדה זו הוגדרה בכל העולם ההשמנה כמגיפה וברור שאנחנו חייבים לבצע שינוי. השאלה היא רק איך.

 

עוד על תזונת ילדים בערוץ הורים :

שוב סנדוויץ' עם שוקולד? לאכול בריא בביה"ס  

ממתק כפרס אחרי האוכל? 10 כללים לתזונת ילדים  

לוקח לילד שעה לאכול? 5 סימנים להפרעות אכילה

 

הפתרון הוא פשוט למדי: תנו לילדים להכין את האוכל בעצמם. אלה לא חייבים להיות "מתכוני ילדים", דוגמת פיצה ועוגיות, אלא מתכונים של ממש כמו סלט קינואה עם חמוציות, מרק מינסטרונה ודומיהם. לאחר שמסבירים לילדים בקצרה על המתכון מתחילים לעבוד איתם על הרחבת קשת הטעמים שלהם, כאשר בכל שלב חושפים את הרכיב הבא, נותנים עליו הסבר קצר, הילדים מריחים, נוגעים וטועמים בעצמם. כשהם אלו שמכינים את המנה, הילדים פתוחים יותר להתנסויות חדשות, הם סקרנים מטבעם וחומות הסירוב במקרים רבים נעלמות. ככל שמתקדמת הפעילות הם מעיזים יותר ומנסים יותר, ובסופו של דבר הם גם יאכלו את המנה הסופית מכיוון שהם יודעים בדיוק מה נכנס לתוכה.

 

כדי להבהיר עד כמה הגישה של הילדים משתנה הדוגמה הטובה ביותר היא בצל יבש. נסו לשאול את הילדים מה הטעם שלו. התשובה ב-99% מהמקרים תהיה "חריף". התשובה הזו מגיעה, דרך אגב, מכם. זה מה שלימדתם את הילדים. אבל אם תחתכו חתיכה קטנטנה של בצל ותטעמו תגלו כי הבצל מאוד מתוק, כיוון שיש בו הרבה סוכר (וכן, גם קצת חריפות). עכשיו נסו להציע לילדים לטעום – יש סיכוי שהם ינסו וילמדו משהו חדש.

 

ואם זה עובד עם בצל, למה שזה לא יעבוד עם כוסברה, סלק, קינואה, תרד ועוד?

 

אל תהפכו את הנושא למאבק כוחות

חשוב לציין שבניסיון שלנו לגרום לילדים לאכול בריא, אל לנו להפוך את הנושא לזירה של מאבק כוחות בין ההורה והילד, כיוון שזה יוביל לתוצאה ההפוכה. לעומת זאת, על ידי הכנת מזון משותפת כולם מרוויחים: זמן איכות משותף עם הילדים, גאוות הכנת הארוחה המשפחית, ארוחה מושקעת בזמן קצר וסיכוי רב יותר לטעימת המזון על ידי הילדים.

 

נקודה חשובה נוספת היא שתפקיד ההורים לחשוף את הילדים לאכילה של מזונות בריאים. הם האחראיים על המזון עולה על שולחן האוכל ועל הגשת מזון מכל קבוצות המזון. גם אם הילדים לא אוכלים ירקות או סלט, אורז מלא או לחם מחיטה מלאה, המסר שעובר יום אחרי יום על השולחן הוא שמזונות אלו הם דוגמה למזון בריא, הנושא מחלחל ובסופו של דבר הם לומדים מהדוגמה של ההורים ומחקים אכילה בריאה זו.

 

כמובן שיש חשיבות רבה גם לארוחה משפחתית משותפת לפחות פעם אחת ביום. ארוחה כזו מאפשרת זמן איכות משפחתי, שיחה מעניינת ובעיקר הזדמנות ללמד את הילדים נימוסי שולחן ותזונה מאוזנת ובריאה. הכנת המזון ביחד, מתן תפקידים של עריכת השולחן, חיתוך סלט והכנת סלט פירות - מגבשת את המשפחה ומעצימה את החוויה של הארוחה המשפחתית.

 

אז איך מתחילים לבשל עם הילדים?

1. יוצרים אווירה

הלבישו את הילדים בסינר ואף בכובע שף ליצירת האווירה.

 

2. תנו להם לקחת חלק בתהליך כולו

מבחירת המנה שתכינו, דרך בחירת מוצרי המזון ואיסופם מהמקרר והארונות במטבח ועד נטילת חלק פעיל בשלבים שונים בהכנה.

 

3. שמרו על כללי הבטיחות

הרחיקו מהילדים סכנות אפשריות כמו סכינים ומכשירי חשמל, אך אפשרו להם להכין חלק מהמתכון.

 

4. התחילו מוקדם

ככל שתתחילו את הפעילות עם הילדים בגיל צעיר יותר הם ילמדו לאהוב את חוויית

הבישול ועל פני זמן יוכלו להיחשף לחלקים נוספים בתהליך ההכנה.

 

5. למדו אותם על המוצרים השונים

במהלך ההכנה מומלץ ללמד מעט את הילדים על המוצרים השונים שמרכיבים את המנה, למשל ערכיהם התזונתיים, סגולותיהם וכד'.

 

6. התחילו עם מתכונים אהובים

בהתחלה אפשר להכין עם הילדים מתכונים שהם יותר אוהבים (כמו פיצה ועוגיות) ולהתקדם למתכונים מורכבים יותר, ובריאים יותר.

 

7. בישול הופך אותם לפתוחים יותר

ילדים שלוקחים חלק בבישול מכירים יותר מוצרי מזון, פתוחים יותר להתנסות במוצרים, טעמים וריחות חדשים וכתוצאה מכך גם אוכלים מגוון יותר.

 

גלית קאוון היא דיאטנית קלינית המתמחה בטיפול בילדים. תמי רום מעבירה סדנאות בישול לילדים "מבשלים עם תמי" מדי יום שלישי, בין השעות 17:00-19:00, בקניון "שרונים"בהוד השרון




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תנו להם לבשל - ולהכיר את עולם המזונות הבריאים
צילום: shutterstock
מומלצים