שתף קטע נבחר

 

הפלסטינים חגגו: 'צעד בדרך לשחרור כל האסירים'

בחברון, בשכם ובעזה יצאו מאות לחגוג את הסכם האסירים, שיביא לסיום שביתת הרעב ולשיפור תנאי חייהם. הם חילקו ממתקים והכריזו: "האסירים ניצחו". אבו מאזן בירך, משעל לכלואים בישראל: "ערבים לחופש שלכם, יש לנו אפשרויות"

פלסטינים בשטחי הרשות וברצועת עזה חגגו אמש (יום ב') את החתימה על ההסכם בין ישראל לאסירים הביטחוניים בבתי הכלא, שבמסגרתו התחייבה להקל את תנאיהם של האסירים. בין השאר היא תוציא אסירים מבידוד ותאפשר ביקורים של בני משפחה מדרגה ראשונה החיים בגדה המערבית וברצועה.

 

צפו: פלסטינים חוגגים את סיום שביתת הרעב

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

זמן קצר אחרי ההודעה על סיום שביתת הרעב, יצאו מאות פלסטינים לחגוג באופן ספונטני את העסקה. בחברון קיים מועדון האסיר הפלסטיני אירוע בסמוך לאוהל המחאה שהוקם בעיר לאות הזדהות עם האסירים. במקום הונפו שלטים ששיבחו את "ניצחונם של האסירים הכלואים בישראל".

 

מנהל מועדון האסיר הפלסטיני בעיר, אמג'ד נג'אר, שיבח את עמידתם האיתנה של האסירים והעצירים המנהליים ואת תמיכתו של העם הפלסטיני בהם. המנהיגים הפלסטינים המקומיים שהגיעו לעצרת בחברון הדגישו במהלכה את החשיבות של האחדות הלאומית שנוצרה בין האסירים מהפלגים השונים ושהביאה לניצחונם ולהשגת מטרותיהם.

 

בשכם התקיימה תהלוכה של מאות בני אדם, שיצאה לדרך ממשרדיו של מושל שכם והגיעה עד לאוהל המחאה שהוקם בעיר. בראש התהלוכה צעדו מושל שכם, ג'ברין אל-בכרי, וחברי המועצה המחוקקת הפלסטינית.

 

פלסטינים חוגגים ומפגינים בעד האסירים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פלסטינים חוגגים ומפגינים בעד האסירים(צילום: רויטרס)

 

ברצועת עזה התכנסו התושבים באוהל המחאה שהוקם בכיכר החייל האלמוני בעיר עזה עם תחילתה של שביתת האסירים. החוגגים שם קראו "אללה הוא אכבר", כרעו לתפילת הודיה וחילקו ממתקים לאות שמחה. ברחבי העיר הוזמנו התושבים מכל הפלגים "לצאת בשם האחדות הלאומית בתהלוכות בשל ניצחון האסירים".

 

גם הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, בירך את האסירים הפלסטינים עם ההגעה להסכם על "מאבקם להשיג את זכויותיהם". אבו מאזן הביע גאווה על הקמפיין העממי, שלדבריו העניק לסוגיה את החשיבות שלה הייתה ראויה. הוא הודה למצרים על מאמציה להביא לפתרון המשבר וכן למדינות ערב האחרות שהעלו אותו בדיונים עם גורמים בינלאומיים. הוא אמר כי זהו צעד ראשון בדרך לשחרור כל האסירים.

 

החגיגות בשטחים הפלסטיניים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
החגיגות בשטחים הפלסטיניים(צילום: AFP)

 

ראש הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל, אמר מצדו בעקבות ההגעה להסכם כי זה רק צעד בדרך הארוכה לסיום סוגיית האסירים. "ניצחון הכבוד הוא צעד בדרך, והאחריות הגדולה ביותר שלנו היא להיות ערבים לחופש שלכם. יש בידינו אפשרויות, למרות התנאים הקשים שלנו, ורוחנו חזקה יותר מרוחו של האויב הישראלי. אנחנו ננצח את הכיבוש".

 

1,550 אסירים, 28 יום

בשביתת הרעב שנמשכה 28 יום נטלו חלק כ-1,550 אסירים פלסטינים בבתי הכלא הישראליים, ובמהלכה הזהירו נשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן וגורמים פלסטיניים אחרים כי למוות של אסירים - אפילו של אסיר אחד - יהיו השלכות חמורות. בישראל חששו כי מותו של אסיר יעורר ביקורת בינלאומית חריפה.

 

האסירים העלו שלל דרישות בשביתתם: הפסקת מדיניות הבידוד של אסירים, מתן אפשרות ביקור למשפחות אסירים מרצועת עזה, השבת האפשרות ללימודים בבתי הכלא, הפסקת המעצרים המנהליים, הוספת ערוצי טלוויזיה והגדלת מכסת הכסף החודשית לקנייה בקנטינה של הכלא.

 

ערוצים ברוסית במקום בערבית. מפגינים למען האסירים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ערוצים ברוסית במקום בערבית. מפגינים למען האסירים(צילום: רויטרס)

 

ההבנות שגובשו בין ישראל למנהיגי האסירים הפלסטינים ושעליהן חתמו הפלסטינים, הושגו בתיווך מצרים. ההתקדמות בדרך להבנות התאפשרה אחרי שמפקדי הארגונים הפלסטיניים מחוץ לכלא נתנו למנהיגי האסירים אור ירוק לחתום על כתב ההתחייבות, שלפיו יימנעו האסירים מכל פעילות שתהווה תמיכה מעשית בטרור, לרבות גיוס אנשים לפיגועים, הנחיה, מימון וכולי.

 

בשב"ס אומרים כי במסגרת ההסכם שהושג לא תינתן לאסירים האפשרות להתמסר ללימודים אקדמיים בתוך הכלא כפי שדרשו, והם גם לא יקבלו ערוצי טלוויזיה נוספים. מנגד, שני ערוצים בשפה הרוסית יוחלפו בשני ערוצים בערבית. לפי

השב"ס, עדיין לא ברור אם הסכם הפסקת שביתת הרעב יתקבל על ידי העצירים המנהליים. העצירים המנהליים שובתים לא על תנאי המחיה בכלא, אלא על עצם מעצרם.

 

שביתת הרעב הגדולה החלה ביום האסיר הפלסטיני, שצוין ב-17 באפריל. הנהגת האסירים הכריזה עליה עוד קודם לכן, עם

סיום שביתת הרעב של אחד ממנהיגי תנועת הג'יהאד האיסלאמי, חאדר עדנאן, ששוחרר מהכלא לאחר 66 ימי שביתה. אחריו שוחררה גם הנא שלבי, אסירה פלסטינית ששבתה רעב במחאה על שנעצרה בחשד כי שבה לעסוק בטרור לאחר שחרורה במסגרת עסקת שליט. היא גורשה לרצועת עזה למשך שלוש שנים.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החגיגות הפלסטיניות עם סיום שביתת הרעב
צילום: EPA
הפגנה למען האסירים הפלסטינים בירדן
צילום: רויטרס
מומלצים