דו"ח: צריכת יתר תחסל את כדוה"א בקרוב
קרן הטבע העולמית מזהירה כי יכולת ההתאוששות של הטבע אינה מדביקה את קצב הצריכה של תושבי כדור הארץ. בחמישיה הפותחת של המדינות שצורכות הכי הרבה משאבים נמצאות קטאר, דנמרק וארה"ב. ישראל נמצאת במקום ה-43, עם צריכה גבוהה משל לטביה ופולין
הגידול ההולך וגובר של אוכלוסיית העולם וצריכת-היתר של תושביו, מאיימים לכלות את כדור הארץ. כך עולה מדו"ח בשם The Living Planet Report, שפרסמה היום (ג') קרן הטבע העולמית WWF. על פי הדו"ח, הביקוש הנרחב למשאבים מפעיל לחץ עצום על המגוון הביולוגי של כדור הארץ.
- אזהרה: הגירה המונית לישראל עקב בצורות היום שאחרי מחר: מומביי ומיאמי בסכנה
- הרע עוד לפנינו: מצוקת המים תחריף בכל העולם
הדו"ח דירג את המדינות השונות בעולם, על פי השוואת צריכת המשאבים המתחדשים מול יכולת התאוששות המשאבים של כדור הארץ. מהנתונים עולה כי המדינה שגורמת לנזק האקולוגי הגדול ביותר היא קטאר, עם מדד של של 11.68.
אחריה נמצאות שכנותיה למפרץ הפרסי - כוויית (9.72) ואיחוד האמירויות. את החמישיה המובילה משלימות דנמרק וארצות הברית. ישראל נמצאת במקום ה-43, עם מדד של 3.94. מדובר אמנם בניצול משאבים קטן מזה של טורקמיניסטן ושל ערב הסעודית, אך גבוה מזו של מדינות כמו לטביה ופולין.
"גם שני כדורי ארץ לא יספיקו"
עוד מצוין בדו"ח, כי למדינות בעלות הכנסה גבוהה לנפש יש השפעה גדולה פי 5 מזו של מדינות בעלות הכנסה נמוכה לנפש. "אנחנו חיים כאילו יש לנו עוד כדור ארץ שלם לכלות", אמר ג'ים ליפ, מנהל הארגון. "אנחנו משתמשים ב-50% יותר משאבים לעומת יכולת ההתאוששות הנוכחית של כדור הארץ ואם לא נשנה את המגמה - המספר הזה יגדל במהירות. עד 2030, גם שני כדורי ארץ לא יספיקו לנו".
על פי הדו"ח, מאז 1970 הצטמצם המגוון הביולוגי בכ-30%, ובאזורים טרופיים בשיעור של עד 60%. הירידה המהירה ביותר התרחשה במדינות בעלות נתוני הכנסה נמוכים, "מה שמראה שהמדינות העניות והפגיעות ביותר הן אלו שמסבסדות את סגנון החיים של המדינות העשירות יותר", כך נכתב בדו"ח.
הדו"ח ממליץ לממשלות ליישם מערכות ייצור יעילות יותר, שדורשות פחות שטח קרקע, מים ואנרגיה, לצד שינויים נדרשים במדיניות הכלכלית, מעבר לנתון התמ"ג. עם זאת הוא קובע, כי ההתמקדות המיידית חייבת להיות בהפחתה דרמטית של ההשפעה האקולוגית של מדינות בעלות הכנסה גבוהה ובמיוחד בפליטת הפחמן הדו-חמצני שלהן.