לידות בית: לא אושרו ההנחיות השנויות במחלוקת
הישג ליולדות הבית: מועצת המיילדות והגינקולוגיה החליטה שלא לאשר את הנחיות משרד הבריאות ללידות בית בישראל - בטענה שהן מחמירות מדי. כעת חוזרות הההנחיות למשרד הבריאות - שייאלץ לערוך בהן שינויים. המיילדות: "רוצים שניילד עם אזיקים על הידיים". מש' הבריאות: "ממליצים ללדת בבי"ח"
תמיכה למיילדות הבית: ל-ynet נודע כי מועצת המיילדות הארצית דורשת ממשרד הבריאות לשנות את ההנחיות החדשות ללידות בית. במועצה תומכים בעמדתן של מיילדות הבית וגורסים כי ההנחיות החדשות מחמירות מדי - ויגרמו לפגיעה אנושה בתחום. כעת חזר מסמך ההנחיות למשרד
הבריאות - שצפוי לערוך בו שינויים, לפני פרסום הנוסח הסופי.
המועצה: ההנחיות נוקשות מדי
עשור עבר מאז ניסה משרד הבריאות לנסח בפעם הראשונה חוזר מנכ"ל שיסדיר את ענף לידות הבית, ענף שבו חל גידול משמעותי בשנים האחרונות. לפני כחודש הוציא המשרד טיוטה חדשה להנחיות, שלטענת מיילדות הבית הייתה מחמירה מדי. מיילדות הבית טענו כי ההנחיות החדשות עשויות לגרום לנשים שחפצות בכך ללדת בבית ללא פיקוח רפואי הולם.
בימים האחרונים הובאה הטיוטה לאישורה המקצועי של המועצה למיילדות וגינקולוגיה. ל-ynet נודע כי חברי המועצה הביעו התנגדות לסעיפים רבים, שנחשבו בעיניהם מחמירים מדי, ולכן הוחלט להחזיר את הטיוטה עם הערות המועצה למשרד הבריאות - במטרה שייערכו בה שינויים.
"היו לנו הרבה הערות, שהגיעו גם מצד ארגון המיילדות הארצי וגם מצד חלק מהרופאים", אומרת ל-ynet מיכל בונשטיין, יו"ר ארגון מיילדות הבית, שהשתתפה בדיון. "כולם סברו שההנחיות נוקשות מידי. אחת הדרישות הבולטות להן הייתה התנגדות הייתה הדרישה לבצע סקר להימצאות חיידק מסוים אצל האישה, שבהימצאותו יש לתת אנטיביוטיקה בלידה. הדרישה הזאת לא קיימת כשיולדים בבית החולים, ולכן המועצה סברה שאין בכך צורך.
"דבר נוסף שביקשו להכניס לטיוטה אך נתקל בהתנגדות היא הדרישה שמהשבוע 40 להריון האישה תגיע בכל 48 שעות לביצוע מוניטור או אולטרסאונד, אם יש בכוונתה ללדת בבית. במועצה סברו שזה מוקדם מדי וכי צריך להתאים את זה להנחיות לנשים שיולדות בבית חולים, כלומר רק מהשבוע ה-41".
-אם, כפי שאתן טוענות, המחקרים מוכיחים שלידות הבית בטוחות כמו בבית החולים, מדוע לאורך ההיסטוריה נשים מתו בלידות בשיעורים גבוהים - עד שהן החלו ללדת בבתי חולים?
"התשובה בגוף השאלה", מסבירה בונשטיין, "הרפואה התקדמה. היום יש לנו מידע רפואי שלא היה בעבר. המיילדת יודעת אם היולדת סובלת מאנמיה, אם צפויים לה סיבוכים, אם יש צורך באנטיביוטיקה. היא גם משתמשת במוניטור ועוקבת אחר התינוק לאורך כל הלידה, אבל לא הופכת את התהליך הזה לפרוצדורה שבה יש נטייה לבדיקת יתר של היולדת וקבלת ההחלטות לא נעשית משיקולים של ביטוח, אלא ממחשבה על רצון היולדת.
"חוץ מזה, אנחנו גם יודעות להמליץ ליולדת בסיכון שלא ללדת בבית. יש פיקוח רפואי, רק בלי הפולשנות והזיהומים של בתי החולים".
"מדובר בנהלים לא הגיוניים"
ביום ו' האחרון, בעת שנערך דיון של המועצה למיילדות וגינקולוגיה על ההנחיות החדשות, הפגינו מול הבניין בו התכנסה המועצה עשרות נשים שהתארגנו באמצעות קבוצת "נשים קוראות ללדת" בפייסבוק – וביקשו מחברי המועצה "לא לשמש חותמת גומי של משרד הבריאות ולהכיר בזכותן הבסיסית לבחור היכן הן מעוניינות ללדת".
לנשים התומכות בלידות בית יש טענות רבות בנוגע ליחס המדינה לבחירה שלהן שלא ללדת בבית חולים. בין היתר הן דורשות לקבל את מענק הלידה ומימון מלא של הוצאות הלידה שלהן, כפי שנעשה עם יתר היולדות. לדבריהן משרד הבריאות מעדיף, מתוך דעה קדומה שאינה מסתמכת על מחקרים, שכל אישה בישראל תלד בבית חולים.
"יש פה אטימות", אמרה בהפגנה אחת ממיילדות הבית הבולטות, אילנה שמש. "לא פטרו את בעיית הביטוח של המיילדות, שפוגעת במיילדות וביולדות. ההנחיות החדשות רוצות שמיילדות הבית יעבדו עם אזיקים על הידיים. זה לא הגיוני. הסטטיסטיקה שלנו מוכיחה שאנחנו מיילדות בית מקצועיות שיודעות איך לעבוד ולשמור על היולדות שלנו. התוצאות שלנו יותר טובו מתוצאות הלידה בבית החולים. תנו לנו לעבוד".
לדברי נירית שפירא, אחת ממובילות המאבק, ההנחיות של משרד הבריאות למעשה כופות על נשים את עמדתו, דבר מנוגד לחוק יסוד כבוד האדם וחירותו ולא יעמוד במבחן בג"ץ. שפירא טוענת גם כי ההנחיות מסכנות את הנשים ואינן מותאמות למציאות.
"אי אפשר לחייב נשים לעבור סדרה של בדיקות שאינה מחייבת נשים אחרות, על אחת כמה וכמה נשים שבוחרות ללדת בבית, שהאג'נדה שלהן מלכתחילה היא להמעיט בבדיקות. כך יוצא שהנוהל שכביכול בא להגן על יולדות הבית הוא בלתי הגיוני, לא מתאים לצרכים שלנו וההשלכה שלו היא הפקרה של יולדות הבית, כי למיילדות אסור יהיה ללוות נשים שיעמדו על שלהן".
ממשרד הבריאות נמסר: "משרד הבריאות ממליץ ללדת בבית החולים, אך זכותה של כל אישה ללדת היכן שתרצה. טיוטת חוזר המנכ"ל בנושא לידות הבית צפויה להתעדכן בימים הקרובים. בחוזר החדש ייקבעו כללים שנועדו להגן על היולדת והילוד. לעניין בקשת המיילדות שהמדינה תשלם תשלום מקביל להוצאות אשפוז, כפי שניתן היום לבתי החולים בגין לידה – זו דרישה סהרורית".