שתף קטע נבחר

"תוכנת המחשב של שופרסל לא בתוקף"

בדיון בוועדת הכלכלה של הכנסת דנו בתקלות המחשב בשופרסל בגללה חויבו לקוחות בסכומים גבוהים. מנהלת תחום ביקורת ממוחשבת ברשות המסים: רואה החשבון של הרשת היה צריך לוודא שהוא משתמש בתוכנה שיש לה תעודת רישום בת תוקף של מס הכנסה

לתוכנת המחשב של חברת שופרסל אין רישום בר-תוקף של מס הכנסה המעיד שהיא עומדת בהוראות רשות המסים לניהול פנקסים בישראל. תוקף הרישום שהיה לה פג לפני כשנה וחצי, בסוף 2010, ומאז טרם חודש - עובדה זו נחשפה היום (ד') בוועדת הכלכלה של הכנסת בעקבות הפרסום בערוץ 1 שחשף תקלה במחשב של רשת השיווק בגללה חייבו לקוחות בסכום גבוה ממה שנדרשו לשלם.

 

 

את היעדר הרישום חשפה ענת גלזר, מנהלת תחום ביקורת ממוחשבת ברשות המסים. היא ציינה כי הרישום איננו אישור אלא התחייבות משפטית של מפתח התוכנה שהיא עומדת בהוראות הרשות. עם זאת הדגישה גלזר כי אין קשר בין התקלה להעדר הרישום וגם הם למדו על התקלה מהתקשורת.

 

היא ציינה כי הרשות לא חידשה את האישור לתוכנה מאחר שהתוכנה איננה מפיקה את כל הנתונים הכספיים של עסקאות הרשת בקובץ על פי מבנה אחיד שנקבע בהנחיות הרשות ב-2008. המבנה הקבוע מאפשר לבקר את אמינות נתוני העסקאות שהרשת מדווחת למס הכנסה בין השאר בבדיקה אם יש פער בין סכום המוצרים לחשבון הסופי.

 

"לא חידשנו את הרישום בגלל שהיו בעיות של חוסר התאמה בקבצים", אמרה גלזר. עוד גילתה כי אחת העובדות שלה, שקנתה אתמול בשופרסל, מצאה אי התאמה של 1.8 שקלים בחשבונית לרעת שופרסל. "זה מלחיץ ומחייב בדיקה של רואה חשבון חיצוני, לא ייתכן שאפילו אתמול היה הפרש בקופות". לדבריה, רואה החשבון של הרשת היה צריך לוודא שהוא משתמש בתוכנה שיש לה תעודת רישום בת תוקף של מס הכנסה.

 

נתונים מדאיגים

יו"ר הוועדה ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד) אמר על כך בסיכום הדיון כי הבהרת "הנתונים המדאיגים שנחשפו לגבי התוכנה חשובה ליצירת אמון הציבור באמינות הקופות של שופרסל". עוד אמר שהוא סומך על הרשות להגנת הצרכן וסחר הוגן שתעשה בדיקה יסודית של התקלה בשופרסל שתביא לתיקונה המיידי כדי להרגיע את הציבור.

 

היועצת המשפטית של הרשות עו"ד חנה טירי מסרה כי נשלחה סדרת שאלות לשופרסל ועל פי התשובות שיתקבלו הרשות תקבע את עמדתה ובמידת הצורך היא תיעזר בחוות דעת של מומחים מקצועיים. "הבדיקה הראשונית שלנו היתה אם יש עבירה על החוק שיכולה להיות פלילית אם גביית היתר היא בסכום גדול או נעשתה בנסיבות שהרשת ידעה עליהן מראש", אמרה טירי.

 

ראשי הרשת וחברת התוכנה (ריטליקס) הגיבו שהם ישתפו פעולה עם הרשויות לתיקון המצב כולל הסדרת הרישום. הם הודו כי "נתגלו היבטים חדשים שלא ידענו עליהם" וחזרו וטענו כי התקלה התגלתה בביקורת מערך הקופות ב-27.2. הם ניתחו אותה עם חברת התוכנה ריטליקס ויזמו פתרון מהיר לאיתור הלקוחות שנפגעו וזיכויים. נמצאו 4,100 נפגעים ומתוך גביית יתר של 67,000 שקל הוחזרו 65,000 שקל.

 

מנכ"ל שופרסל יצחק אברכהן השתבח בניטור המהיר של התקלה, שאיננ ראשונה, ובטיפול המיידי. מנהל מערכות המידע של הרשת צבי פישהיימר מסר על 2-3 תקלות בחודש – שיעור מזערי במחזור עסקים של 20 מיליון פעולות בקופות הרשת. לדבריו היו גם תקלות לטובת הלקוחות "אבל לא ביקשנו להחזיר את הכסף".

 

הייתם צריכים ליידע את הציבור

היועצת המשפטית של המועצה לצרכנות, עו"ד סלעית קולר, הטיחה בראשי שופרסל, "הייתם צריכים ליידע את כל ציבור הלקוחות שיש תקלה במחשב ושיבדקו את החשבונות, ולא לטשטש אותה, גם אם מדובר בסכומים קטנים ולא במכה צרכנית. מאחר שלא יידעתם את הציבור לא די בהחזרת הכסף של גביית היתר. הציבור חייב לקבל גם פיצוי".

 

יגאל אכטנברג מנהל קשרי חוץ של עמותת "אמון הציבור" ציין כי שופרסל לא הקפידה על שקיפות. היא הודתה בתקלה רק אחרי לחצים בעקבות הפרסום בערוץ 1, מה שעורר את הרושם שהיא פעלה ב"שיטת מצליח". לדעתו ראוי היה שחברה כמו שופרסל "תעביר את הבדיקה לגורם חיצוני ניטראלי ולא תחזיק את הקלפים קרוב לחזה". גם הוא טען שהנפגעים זכאים לפיצוי.

 

היו"ר שאמה-הכהן אמר בסיכום שהוועדה תמתין למסקנות הבדיקה של הרשות להגנת הצרכן. "חשוב לדאוג שהלקוח ישלם רק מה שהוא צריך, ואם נפגע ושילם יותר צריך לפצות אותו בצורה הראויה", אמר וייעץ לצרכנים לבדוק היטב את החשבונות של קניותיהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים