שתף קטע נבחר

 

חברות הסלולר החדשות יקימו אנטנות ללא היתר?

המדינה המליצה לבג"ץ לאסור על הקמת אנטנות סלולר קטנות מסוג "מתקני גישה". עם זאת - אם מירס וגולן טלקום, יבקשו להאריך את הפטור שניתן להן להקמת המתקנים - היועמ"ש ישקול להיענות לכך בחיוב, "לאור חשיבותן לתחום התקשורת"

שנתיים לאחר שבג"ץ הוציא צו ארעי שאסר על הצבת מתקני גישה אלחוטיים (אנטנות סלולר קטנות) בפטור מהיתר בנייה - המדינה פנתה היום (ד') לבג"ץ והמליצה להוציא צו מוחלט שיאסור על הקמת מתקנים אלה, כל עוד אין תקנות שהותקנו על ידי ועדת הכלכלה של הכנסת שיסידרו את הענין.

 

הקרב על האנטנות הסלולריות:

 

עם זאת, המדינה מסרה כי אם שתי החברות הסלולאריות החדשות, מירס וגולן טלקום, יבקשו מבג"ץ להאריך את התקופה בה הן יכולות להקים מתקני גישה אלחוטית בפטור מהיתר בנייה - היועץ המשפטי לממשלה ישקול להענות בחיוב, זאת "לאור חשיבותן לתחום התקשורת". התקופה בה ניתן לחברות להקים בפטור עומדת להסתיים בחודשים הקרובים.

 

הודעת העדכון של המדינה הוגשה לקראת הדיון שייערך בבג"ץ בתחילת חודש יוני, בשתי עתירות שמבקשות למנוע את המשך הקמתם של מתקני הגישה האלחוטית לשימוש התקשורת הסלולארית בפטור מהיתר בניה.

 

בהודעה נמסר כי היועץ המשפטי לממשלה סבור כי לאור עמדתו בסוגייה, הזמן הרב שחלף מאז הגשת העתירות והעובדה שהתקנות לא אושרו עדיין על ידי ועדת הכלכלה של הכנסת - אין מנוס מהוצאת צו על-תנאי בשתי העתירות, שיורה לכל המשיבים להסביר מדוע לא לתת צו מוחלט שיאסור על הקמת האנטנות הפטורות מהיתרי בנייה.

 

רקע: "זכותו של הציבור לדעת"

בספטמבר 2010  הוציא בג"ץ צו ביניים להסדרת התקנות בנושא על ידי הכנסת, לפיו חברות הסלולר לא יוכלו להתקין אנטנות מסוג "מתקני גישה" על מרפסות וגגות, בלי לקבל היתר בנייה מהרשות המקומית. הסיבה: הפטור מהיתר הבנייה מאפשר לחברות הסלולר להציב אנטנות בלי שהציבור ידע עליהן. בכך אימץ העליון את עמדתו של היועץ המשפטי לממשלה, יהודה ויינשטיין, שביקש מבג"ץ לעצור את הקמת אנטנות סלולר קטנות.

 

ההחלטה ניתנה במסגרת מספר עתירות שהוגשו בנושא התקנת האנטנות הללו, בין היתר של מרכז השלטון המקומי, עיריית הרצליה והפורום לסלולריות שפויה. בעתירות נטען כי זכותו של הציבור לדעת על כל אנטנה ומתקן גישה אלחוטי שמפעילי הסלולר מקימים. "ברגע שהציבור יהיה חשוף למידע, הוא יוכל להגיש את התנגדותו", הבהירו העותרים.

 

העתירות והמאבק המתמשך בנושא נסוב סביב העובדה שבניגוד לאנטנות סלולריות רגילות, שזקוקות להיתר בנייה מהרשות המקומית, מתקני גישה אינן זקוקים להיתר בנייה. המשמעות: חברות הסלולר לא מחוייבות להודיע עליהן לרשות המקומית, וגם הציבור אינו יודע על קיומן, ולא יכול להתנגד להצבתן.

 

במשך השנים ניצלו חברות הסלולר את המסלול המהיר הזה והציבו אלפי מתקני גישה אלחוטיים, במקום אנטנות "רגילות" שהליך הקמתן ארוך ומסורבל יותר. ריבוי האנטנות הקטנות אינו מקובל גם על המשרד להגנת הסביבה. האנטנות אמנם עומדות בתקני הקרינה אך מספרן הרב מביא למצב בו אנשים עלולים להיות חשופים אליהן לשעות רבות מבלי לדעת כלל.

 

עו"ד שלי לב-שרמן, מנהלת המוקד הירוק בארגון אדם טבע ודין, בירכה על עמדת המדינה לגבי מפעילות הסלולר הוותיקות. "המנהג של הקמת מתקני גישה בפטור מהיתר בנייה, יצר מצב שבו לרשות המקומית ולציבור אין בקרה ופיקוח על כמות האנטנות הסלולאריות הפרושות ולאיזו קרינה אנו נחשפים", מסרה. "אין ספק כי מדובר במצב שהיה צריך לעבור מזמן מן העולם ועל כן, אנו סבורים כי בית המשפט העליון צריך לקבל את עמדת המדינה ולאסור את הקמת המתקנים בפטור מהיתר בנייה עד שהנושא יוסדר על ידי הכנסת".

 

בהכנת הידיעה השתתף אביעד גליקמן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אנטנות סלולריות
צילום: קובי קואנקס
מומלצים