משרד הבריאות: צמיד Bioguard X לא מגן מקרינה
הצמיד, שהפך לפופולארי בשבועות האחרונים ונמכר באלפי יחידות בחנויות הפארם, מבטיח להגן מקרינה, אולם משרד הבריאות, לאחר שלטענתו בדק את המחקרים שמציג היצרן אומר - "הצמיד אינו מגן מפני קרינה, לא הוכחו כל התועלות הבריאותיות שהיצרן מייחס לו"
לא מעט טוקבקים סקפטיים עלו לרשת מיד עם פרסומו של הצמיד הכל-יכול הזה. צמיד שיכול לפתור אותנו מהחשש הגדול מפני קרינה סלולארית, קרינה אלקטרו-מגנטית ושאר ירקות. כשהצמיד החל התפרסם בקמפיין בטלוויזיה, גם במשרד הבריאות הרימו גבה.
היום (ד'), לאחר בדיקת הנושא, משרד הבריאות מפרסם הודעה לציבור המבהירה כי הצמיד המכונה Bioguard X ומשווק כבעל סגולות רפואיות להגנה מפני קרינה - אינו מזיק לבריאות ולכן קיבל את אישור משרד הבריאות, אך גם אין לו תועלות
רפואיות כפי שנטען: "לאחר שמשרד הבריאות בדק את המידע על הצמיד Bioguard X כפי שנטען על ידי היצרן, לא נמצאו הוכחות לתועלות בריאותיות של המוצר", נכתב בהודעת המשרד, "הצמיד לא עומד בסטנדרטים המקובלים להוכחת יעילות ולא נחקר במחקר קליני כמקובל לבדיקת מוצר המתיימר להיות בעל השפעה בריאותית".
מתברר שכשמשרד הבריאות אישר את שיווקו של הצמיד הזה, הוא התייחס רק לבטיחות שלו, ואף כלל הוראה שלא ליחס לו תכונות רפואיות. במשרד הבריאות מציינים גם כי המשרד נמצא בקשר עם הרשות להגנת הצרכן לבדיקת הטענות בדבר המוצר כדי לשקול את המשך פרסומו.
עם זאת, האיש שעומד מאחורי פיתוח הצמיד, פרופ' משה עירון-שטרנפלד, מתעקש שמחקריו מוכיחים את יעילות הצמיד: "עשינו עבודה מחקרית שדומה לזו שנעשתה במכון וייצמן ב-2007, שלפיה חשיפה קצרה לטלפון סלולארי גורמת נזק. ההוכחה לנזק הייתה מציאת חלבון שהזדרחן. במחלות סרטניות רמות החלבון הזה גבוהות, ואם מצליחים לעורר אותו - אז יש בעיה"
עירון-שטרנפלד גם סיפר ל-ynet על ניסוי שערך מחוץ למעבדה: "בדקנו 35 אנשים, שענדו את הצמיד במשך חודשיים. מצאנו ש-85% מחברי הקבוצה העלו בגופם באופן משמעותי את רמות האנטיאוקסידנטים, שהם חומרים שיכולים למנוע תהליכים חמצוניים אשר גורמים נזק לתאי גופנו ועלולים להוביל להתפתחות מחלות רבות".
אז מה בכל זאת גרם למשרד הבריאות לפקפק? היעדרם של מחקרים חיצוניים מגורמים בלתי תלויים שיאשרו את יעילות הצמיד בהגנה מפני קרינה. גם על הסוגיה הזאת הגיב פרופ' עירון-שטרנפלד: "אני מודה שעוד לא הגענו לזה. מדובר בהשקעה של לפחות מיליון דולר כדי להגיע למחקר כזה, וכרגע אין לנו את המשאבים הדרושים".