שתף קטע נבחר

פרסום ראשון: יחל פיילוט להוספת מגנזיום למי שתייה

המחסור הקשה במים בישראל מוביל לשימוש הולך וגובר בהתפלת מי ים, אך בשל התהליך נוצר חוסר במגנזיום העלול לפגוע בבריאות, להוביל למחלות לב ולמוות פתאומי. לאחר ויכוח ממושך בין משרדי הממשלה הוחלט להתחיל בפיילוט להוספת מגנזיום למים המותפלים. ההשלכות: מחיר המים עלול להתייקר

בקרוב יחלו בפיילוט להוספת מגנזיום למי השתייה המותפלים: אחת הסוגיות השנויות במחלוקת בין משרדי הממשלה השונים הוכרעה היום (ד') במשרד רה"מ. מדינת ישראל היא שיאנית בהתפלת מי ים. בשל המחסור ההולך ומחריף במים, ישראל הפכה לשיאנית בהתפלת מי ים, ועל פי ההערכות בעוד מספר שנים כ-70% ממי הברז יהיו מותפלים.

 

הוספת מגנזיום למים - גלגולי ההחלטה:

 

הליך ההתפלה אמנם מציל אותנו מהמחסור במים, אך הוא מוציא רכיב חיוני ממי השתייה - מגנזיום. על פי משרד הבריאות, המגנזיום חשוב לבריאות בעיקר למניעת מחלות לב וכלי דם. היעדרו מהווה סכנה ממשית לבריאות הציבור, והוספת מגנזיום למי השתייה תוכל לחסוך כ-250 מקרי מוות בישראל בשנה.

 

ההשלכות - מחיר המים עלול להתייקר

הוויכוח העיקרי בסוגיית הוספת המגנזיום למים התגלע בין משרד הבריאות לרשות המים. משרד הבריאות העריך שהוספת המגנזיום למי הברז המותפלים תעלה כ-20-15 מיליון שקל בשנה, ואילו ברשות המים העריכו שהעלות תגיע למאות מיליוני שקלים בשנה, מה שיגרום להעלאה משמעותית של מחירי המים עבור הצרכנים.

 

בחודשים הקרובים יעבוד צוות בין-משרדי מיוחד, הכולל נציגים ממשרד הבריאות, רשות המים, משרד האוצר ומשרד החקלאות, על הכנת פיילוט שיבדוק את אפשרויות היישום ואת העלות של הוספת המגנזיום בכל הארץ. במסגרת הפיילוט יוסף מגנזיום למי השתייה באחד או יותר ממתקני ההתפלה הקיימים כיום בארץ

 

"בראייה מערכתית", כתב הראל לוקר, מנכ"ל משרד ראש הממשלה במכתב אל סגן שר הבריאות יעקב ליצמן, "שומה עלינו כממשלה לראות את האינטרס הציבורי הרחב - הסיכון והנזק העלולים להיגרם מהמחסור במגנזיום, לעומת אפשרות של ייקור תעריף המים בשיעור ניכר".

 

ליצמן, שיזם את הפיילוט, אומר ל-ynet כי "השבת מגנזיום למי השתייה הנה צעד חשוב לבריאות הציבור. אני מאמין שהפיילוט יצליח להוכיח כי הדבר אפשרי ויביא בסופו של דבר להחלטה להשבת מגנזיום למים המותפלים בכל הארץ".

  

מגנזיום מצוי לא רק במים אלא גם במזון, בירקות עם עלים ירוקים, אגוזים, טחינה חומוס וקצת במוצרי חלב, אולם כ-20% מצריכת המגנזיום הממוצעת בעולם המערבי מגיעה ממי השתייה.

 

מומחה: "אי אפשר לוותר על הוספת מגנזיום"

פרופ' יונה אמיתי, יו"ר החברה הישראלית לרפואת ילדים ומומחה בטוקסיקולוגיה ובריאות הציבור מאוניברסיטת בר אילן, אומר ל-ynet שאין צורך בהשקעה תקציבית גדולה כל כך. "לדעתי זה חשוב מאוד לבריאות הציבור ואי אפשר לוותר על הוספת המגנזיום למים", הוא אומר. "הבעיה היא שזה יקר ורק אחוז אחד מהמים המותפלים הולך באמת לשתייה.

 

"צריך לחשוב על פתרון חכם ויצירתי שיאפשר להוסיף מגנזיום למים המותפלים המיועדים לשתייה בלבד, כיוון שכל שאר שימושי המים אינם מחייבים מגנזיום".

 

פרופ' אמיתי הציג את השלכות היעדרו של המגנזיום ממי השתייה בכנס מדעי לתזונת תינוקות וילדים של מכון מטרנה, שהתקיים אתמול (ג') בתל אביב. סקירת מחקרים שנערכו ב-30 השנים האחרונות מצביעה על מגמה ברורה: קיים קשר בין מחסור במגנזיום לבין מוות פתאומי. על פי המחקרים, מקרי מוות פתאומי היו שכיחים יותר באזורים שבהם אספקת המים לאוכלוסייה חסרה במגנזיום.

 

עוד התברר במחקרים שהפרעות בקצב הלב וכיווץ כלי הדם הכליליים שלו עלולים להיגרם ממחסור במגנזיום. מחקרים נוספים שהציג פרופ' אמיתי מצביעים על השפעה אפשרית של המגנזיום על הקטנת הסיכון לחלות בסרטן.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כ-20% מצריכת המגנזיום הממוצעת בעולם המערבי מגיעה ממי השתייה
צילום: Gettyimages Imagebank
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים