איך בוחרים עכבר ומקלדת? המדריך לרכישת ציוד היקפי
ציוד היקפי הוא הגורם העיקרי המשפיע על חוויית השימוש במחשב.פעמים רבות צרכנים מקציבים אלפי שקלים עבור מחשב חדש, אך סכום נמוך מאוד עבור הציוד היקפי. במדריך הבא ננסה להסביר למה הציוד היקפי שלכם חשוב יותר מכפי שאתם חושבים, ואיך תבחרו את הציוד המותאם בשבילכם
ציוד היקפי למחשב נחשב לקטגוריה המוזנחת ביותר, ועם זאת אחד התחומים החשובים ביותר עבור המשתמש. ישנו הבדל ענק בין מסך 17 אינץ' ל-23 אינץ', בין מקלדת ועכבר לא ארגונומיים לארגונומיים ובין ורמקולים ג'נריים לרמקולים איכותיים בעלי טווח צלילים עשיר. במדריך זה נסביר למה הציוד היקפי שלכם יותר חשוב מכפי שאתם חושבים, ונדריך אתכם לקניה חכמה יותר בעזרת טיפים ודגשים על הדברים החשובים באמת.
עוד ב-hwzone.co.il
- שוק הסלולר הישראלי רותח
- אורך חיי הסוללה של ה-Galaxy S III נחשף
- באינטל רוצים להשתלט על שוק המעבדים הנייד
מסך המחשב
נתחיל עם אחד הרכיבים החשובים ביותר אשר לרוב נשארים איתכם למשך תקופה לא קטנה- לרוב יותר משאר ציוד היקפי שלכם או אפילו מהמחשב, לכן מומלץ לא להתפשר עליו. על מנת לעזור לכם לבחור מסך מתאים, נבחן מספר אספקטים עיקריים:.
מיקום, גודל וארגונומיה
הדבר הראשון שצריך לעשות זה לבחון את המיקום שבו המסך ימוקם ומרחק צפייה. נכון שיש כל מני שיטות לחישוב גודל מסך ביחד למרחק מסויים, אך עם כל הכבוד - עדיין מדובר פה על העדפה אישית - יש אנשים שיעדיפו לרכוש מסך 20 אינץ' ולשבת כמה מטרים ממנו, ויש שיעדיפו 27 אינץ' עם מרחק צפייה של חצי מטר. מומלץ ללכת לחנויות האלקטרוניקה ולבדוק גדלי מסך שונים, כדי לקבל העדפה לגודל מסויים.
כאשר אתם בודקים גודל מועדף, שימו לב להפרשי המחירים בין מסכים בגדלים שונים. ישנם תקופות בהם מסכים בגודל מסויים יהיו משתלמים יותר מאשר בגודל אחר. כיום לדוגמא, הגדלים המשתלמים ביותר הם 22 אינץ' עד 24 אינץ', כאשר מסכים איכותיים קטנים יותר יעלו כמה עשרות שקלים פחות, ומסכים גדולים יותר כמה מאות שקלים יותר.
בחירת סוג פאנל מתאים
הפאנלים הם אלו שקובעים את זויות הצפיה, זמן תגובה, ניגודיות ועוד. פאנל איכותי יותר הוא לרוב יקר יותר אך לפעמים זה שווה את ההשקעה. שימו לב שלא תמיד המסך בעל הנתונים "על הנייר" הוא הטוב ביותר שכן מדובר על טכנולגיות שונות.
למסכי LCD/LED כיום יש שלושה פאנלים עיקריים- TN, VA ו- IPS. מסכים המבוססים פאנל TN הם הנפוצים והזולים ביותר לרוב. מדובר על זויות צפיה צרות יותר, איכות צבעים וניגודיות ירודה יחסית אך עם זמן תגובה מהיר. גם אם המספרים שרשומים לכם במפרט הטכני של המסך הם מפציצים - מדובר על פאנל פשוט. פאנל ה-VA הוא פאנל מעט איכותי יותר המציע מעט יותר מפאנלי ה-TN. מסכים מסוג זה לרוב יקרים יותר אך עם הזמן הפרש המחירים מצטמצם וניתן לרכוש מסך המבוסס פאנל זה במחיר של מסכים בעלי פאנל TN (כמו מסך דגם 2333T של סמסונג למשל).
הפאנל האחרון אשר נחשב לאיכותי מאוד הוא ה-IPS, אשר כולל איכות צבעים מצויינת, זויות צפיה רחבות ללא שינוי ניכר בצבע, אם בכלל. מסכים המבוססים פאנל זה לרוב יקרים מאוד ויכולים לעלות אלפי שקלים לגודל סטנדרטי של 22 אינץ למשל. היות ויותר ויותר מסכים מיוצרים עם פאנל זה - הוא נהפך לאט לאט לסטנדרט לכן ישנם דגמים טובים שלא יקרים במיוחד (לדוגמא דגם U2311H של דל).
עוד כמה טיפים:
- בחירת חברה: ישנם לא מעט חברות טובות למסכי מחשב - יש טובות יותר ויש פחות. העיקריות שביניהן בארץ הן Eizo, Samsung, Dell, Benq, LG ועוד. חשוב לא להנעל על חברה אחת אלא להיות פתוחים לכל הדגמים הקיימים.
- פינוקים נוספים: חלק מהמסכים כוללים תוספות נחמדות כגון ארגונומיה משופרת, רמקולים מובנים, כניסות וידאו מגוונות, מפצל USB מובנה ועוד.
- LCD או LED: אולי חלקכם לא יודע זאת, אך מסכי ה-LED הנמכרים היום הם בעצם LCD עם תאורת אחורית המבוססת נוריות LED. לרוב ה-LED מעט יקר יותר, אך הוא חסכוני יותר בחשמל ולרוב דק יותר. למרות שהוא מציע ניגודיות גבוהה יותר, בפועל ההבדל באיכות התצוגה בין LCD ל-LED הוא די אפסי ויותר תלוי בסוג הפאנל עליו המסך מבוסס.
- רזולוציה: לכל מסך יש את הרזולוציה הטבעית (מקסימאלית) שלו. במידה ואתם תראו הרבה תכנים באבחנה גבוהה (כגון 1080p), מומלץ לבחור במסך עם רזולוציה שווה או גבוהה יותר (לדוגמא 1080*2560ומעלה). יש לשים לב שככל שהרזולוציה גבוהה יותר, יש לכם יותר מרחב עבודה במסך.
- כניסות וידאו: למסכים יש מספר סוגי כניסות. כניסת VGA היא הכניסה הותיקה יותר, אנלוגית. כניסת ה-DVI הינה כניסה דיגיטאלית כאשר לרוב גם מציגה איכות מעט גבוהה יותר. כניסת HDMI היא גם כן כניסה דיגיטאלית ואחד ההבדלים העיקריים בינה לבין כניסת ה-DVI, היא שהיא מעבירה גם האודיו. לאיכות תצוגה, אין להעדיף HDMI על פני DVI, שכן מדובר על איכות זהה.
עכבר
העכבר משפיע בצורה ישירה על רצף העבודה במחשב, כאשר עכבר מתאים יכול לשפר בעשרות אחוזים את עבודתכם. שימו לב, אם אתם מחפשים דווקא עכבר למטרות גיימינג, אתם מוזמנים להיכנס למדריך בחירת עכבר גיימינג.
העכבר משפיע ישירות על מפרק כף היד שלכם. עכבר שאינו בנוי או מותאם כראוי, יכול לגרום לכאבים ואף במקרה הגרוע יותר דלקות בפרק כף היד. לכן, מומלץ לבחור עכבר איכותי המתאים כמה שיותר עבורכם לנוחות עבודה מירבית.
ראשית, מומלץ לבחור עכבר שהוא ארגונומי - כלומר מעוצב ליד ימין או שמאל ולא לשניהם. היתרון בעכבר ארגונומי הוא שהוא בנוי בצורה התואמת את כף היד ומאפשר הנחת יד טבעית על העכבר, ובכך תורמת לנוחות ובריאות כף היד.
ישנם עכברים בצורות וגדלים שונים. כדי לדעת מי מהם יהיה הכי מומלץ עבורכם, בידקו את צורת האחיזה שלכם על העכבר. ישנם 3 סוגי אחיזה עיקריים:
- אחיזת Palm: כלומר אחיזה עם כל פרק כף היד שלכם בעכבר. לסוג אחיזה זה, מומלץ לבחור עכבר שאינו קטן מכף היד שלכם אלא מעט באותו הגודל או מעט גדול יותר.
- אחיזת Claw: כלומר אחיזה בצורת טפר (האצבעות שלכם אינן מיושרות על העכבר, אלא מעוגלות פנימה). בסוג זה של אחיזה, גודל העכבר פחות רלוונטי אם כי הצורה שלו חשובה יותר- מקש שמאלי וימני ארוכים מהרגיל יוסיפו לנוחות.
- אחיזת Fingertip: כלומר אחיזת והזזת העכבר בעזרת קצות האצבעות שלכם בלבד, ללא מגע העכבר עם פרק כף היד. כאן, הרוב יעדיפו עכבר הזהה לגודל כף היד או קטן יותר.
חלק ניכר מהעכברים מגיעים עם אריזה בעלת מעטפת פלסטיק בצורת העכבר. זאת על מנת שתוכלו להניח את כף ידכם על מעטפת זו כדי לבדוק האם העכבר, אחרי שתפתחו אותו, יתאים ויהיה נוח לכם. עכבר ארגונומי לא חייב להיות יקר ויש לא מעט עכברים שכאלו שעולים כמה עשרות שקלים בלבד..
מבט טכני
לעכברים אופטיים ועכברי לייזר יש דיוק מסויים, והוא נמדד במספר נקודות שהעכבר יכול לעקוב בכל אינץ '- בקצרה, DPI. תוכלו לראות שקיצור זה רשום בהרבה מן אריזות העכברים. לרוב, משתמש סטנדרטי אינו צריך יותר מכמה מאות DPI, היות והוא לא יבחין בהבדל. אנשים העוסקים בתוכנות הדורשות דיוק מירבי - ככל הנראה כן ירגישו הבדל, אך עדיין ישנו גבול (כלומר בספק אם יהיה כדאי להשקיע מאות שקלים ולרכוש עכבר עם דיוק מטורף). אין טעם לשבור את הראש בעניין של עכבר לייזר או אופטי - המשתמש הממוצע לא יבחין בהבדלים.
בחלק מהעכברים, יש כפתורים נוספים, כמו כפתור לשינוי ה-DPI בזמן אמת, העברת דף קדימה ואחורה בדפדפן ועוד. בחלק מהעכברים ניתן לתכנת את הכפתורים הללו דרך הדרייבר כדי שיעשו את הדברים שאנו רוצים. מדובר על תוספת נחמדה ויכולה לייעל את העבודה על המחשב, אך יש אנשים שזה דווקא מפריע להם ומעדיפים עכבר "נקי".
שאלה פופולארית היא האם לקחת עכבר חוטי או אלחוטי. התשובה אינה חד משמעית ומשתנה מאדם לאדם, בהתאם לעדיפויותיו. עכבר אלחוטי (תקף גם למקלדת) אומנם מאפשר חופש תנועה גדול יותר, אך יש צורך להטעינו לעיתים תכופות מאוד (במידה וניתן להטעין אותו - אם לא, יהיה צורך להשתמש בסוללות נטענות) והטווח מוגבל לכמה מטרים בלבד. עכבר שכזה יהיה מומלץ למערכות מדיה - סנטר. ניתן גם להשיג משטח מגע המשמש כעכבר המשולב במקלדת אלחוטית לנוחות מירבים במערכות שכאלה, אך לרוב העלות היא כמה מאות שקלים.
מחיר
עכברים טובים ואיכותיים לא חייבים להיות יקרים במיוחד. לרוב עכברים שעלותם עד 150 שקל יהיו מעל ומעבר למשתמש הממוצע, כאשר עכברים יקרים יותר לרוב יהיו עדיפים לגיימרים וגרפיקאים הדורשים דיוק גבוה יותר ומספר רב יותר של אפשרויות מצד העכבר. מה שכן, עכברים עדיפים ועכברים משתלמים הם שני דברים שונים, לכן ביחרו בצורה חכמה.
מקלדת
המקלדת לא פחות חשובה מהעכבר וכמוהו, היא משפיעה באופן משמעותי על מהירות ונוחות העבודה. המקלדות מגיעות במגוון גדלים, עם צפיפות ומספר מקשים משתנה, משטח תחתון להנחת כפות הידיים שלכם וכפתורי מולטימדיה נוספים - כאן זאת העדפה אישית נטו. בנוסף, ישנם מקלדות ארגונומיות שצורתן מעוגלת. גם פה, הבחירה היא שלכם. לפני קניה של מקלדת כזו, חובה לנסות ולבחון אותה. דבר נוסף - ישנם סטים של מקלדת ועכבר המגיעים במחיר מוזל. אם ברצונכם לרכוש סט שכזה, בדקו שאכן המקלדת וגם העכבר מתאימים עבורכם ואל תתפשרו.
המקלדות באות במגוון גדלים לכן יש לשים לב האם אותה מקלדת ששמתם עליה עין אכן תכנס לאיזור בו תרצו להכניס אותה - גם מבחינת רוחב ואורך, וגם מבחינת גובה (שכן יש רגליות). צריך לקחת בחשבון שאם תבחרו לקחת מקלדת שהיא גדול או קטנה מאוד, עם מרווח גדול או קטן בין המקשים - מעבר לעובדה שככל הנראה יקח לכם מעט זמן להתרגל אליה, יהיה לכם קשה אחר-כך להשתמש במקלדות סטנדרטיות אחרות. זה תקף גם לגבי מקלדות ארגונומיות ושונות בעיצובן.
ישנם מספר סוגי מקלדות, אנו נתמקד בשני סוגים עיקריים:
- מקלדת מכאנית: מקלדת שכל מקש שלה הוא מעין מתג. לכן, סוג זה לרוב יקר יותר ורועש יותר (בשעת לחיצה), אך הרוב עמידות יותר ממקלדות הגומי הסטנדרטיות.
- מקלדת ממברנה: מקלדת כאשר בתחתית כל מקש שלה יש מעין בועת גומי המשמשת כקפיץ. לרוב מדובר על מקלדות שקטות יותר אך עמידות פחות לאורך זמן.
ביחרו מקלדת איכותית אך לא יקרה מדי- ישנן מקלדת מיוחדות כגון מקלדות גיימינג שעולות מעל 300 שקל אך כוללות תמיכות שממילא רובכם לא תשתמשו בהם, לכן בפועל אתם משלמים אקסטרה על צורה, תאורה, מסך קטן מובנה וכדומה.
פד (משטח) לעכבר
מדובר במשהו שהרבה לא משתמשים בו, וזו טעות. הזזת העכבר על גבי משטחים כמו עץ ופלסטיק גורמת לשפשוף תחתיות הסיליקון שעליהן העכבר זז - מה שגורם לתנועה מחוספסת ולא נוחה של העכבר, מעבר לשיפשוף תחתית העכבר. אי שימוש במשטח עכבר גם גורם לאבק רב להיצבר על גבי משטחי הסיליקון ועל העינית. עקב זאת, לפעמים סימן העכבר לפתע יזוז לכם שלא לצרוך וידרש ניקוי תכוף של תחתית העכבר. אומנם בחלק מהפעמים ניתן לרכוש בנפרד (בעיקר בחנויות מחו"ל) רגליות סיליקות מותאמות, אך עדיין - למה לא לתת מראש תרופה למכה?
משטחים מגיעים במגוון גדלים ועשויים מחומרים שונים. ישנם שני סוגי משטחים עיקריים - גמישים וקשים. משטחים קשים עמידים יותר וקלים מאוד לשטיפה אך לרוב יקרים יותר וכל גרגיר קטן עליהם יורגש על-ידי העכבר, מה שיגרום לסמן העכבר שלכם לפתע לקפוץ שלא מרצון. חלק מהמשטחים מחוספסים לאחיזה מדוייקת יותר או חלקים יותר כדי שהעכבר ינוע בקלות ומהירות מצד לצד - זה שיקול שלכם. משטחים גמישים לרוב זולים יותר ונוחים יותר לנשיאה שכן ניתן לגלגל אותם. החיסרון העיקרי שלהם הוא עמידות וכאשר שוטפים אותם- לרוב חלק מלכלוך אינו מוסר.
מומלץ לבדוק את מרחב העבודה שיש לכם לעכבר וגודל השטח שעליו אתם מזיזים את העכבר. משטח עכבר גדול יותר לרוב יהיה יקר יותר. משטח עכבר מינימאלי איכותי לרוב יעלה כ-50 שקל ויגרום לעכבר לנוע יותר בקלות, ימנע את הרס הרגליות שלו ואת כאב הראש שיהיה לכם.
יש לכם טיפים משלכם? טקבקו