ברק: איראן עלולה לנצל המו"מ בבגדד לטובתה
שר הביטחון המבקר בוושינגטון הביע חשש בראיון ל-CNN כי טהרן תשיג במפגש הקרוב עם נציגי המעצמות הסכמות שיאפשרו לה להוליך שולל את העולם. "סומכים על ארה"ב שתמנע ממנה יכולת גרעין צבאית", הבהיר השר, שייפגש היום עם שורת בכירים
תוכנית הגרעין של איראן - הדיווחים האחרונים:
דו"ח האו"ם: פגיעה חלקית בגרעין האיראני
וינה: התקדמות קלה בשיחות הגרעין עם איראן
איראן: לא נפסיק את ההעשרה, לא נסגור את קוםברק שוהה עתה בוושינגטון וצפוי להיפגש היום עם בכירי הממשל האמריקני. הוא התייחס בראיון גם לאפשרות של פעולה צבאית והבהיר שישראל טרם הכריעה בעניין. "אנחנו לא בשלב של קבלת החלטה. אנחנו בשלב המשא ומתן ונראה לאן הוא מתפתח", אמר השר, אך הדגיש כי ישראל שומרת על הזכות לפעול להגנתה במידת הצורך ולא תעביר זכות זו לאמריקנים או לאחרים.
נציגי המעצמות צפויים להמשיך את המשא ומתן עם איראן ב-23 בחודש בבירת עיראק, וברק ציין כי "אנחנו סומכים על ארה"ב והאחרים לקבוע את הרף שימנע מאיראן להשיג יכולת גרעינית צבאית". עם זאת, הוא הביע דאגה מהאפשרות שאיראן תצליח להגיע במשא ומתן להישגים שיאפשרו לה להוליך את העולם שולל ולקדם את תוכנית הגרעין שלה.
"יש צורך לעצור את העשרת האורניום ל-20 אחוז ואפילו ל-3.5 אחוזים, יש להוציא את האורניום המועשר מחוץ למדינה", קבע ברק באופן חד משמעי. "אפשר רק לתת להם להשתמש בכמות שהיא פחותה מהדרושה לייצור פצצה אחת. אם כל ההיבטים הללו יסוכמו ויהיה פיקוח - אז זהו זה".
בתקשורת האמריקנית מתארים בימים האחרונים את ברק כדמות המפתח בכל הקשור לאפשרות של תקיפה ישראלית באיראן. שר הביטחון צפוי לפתוח את היום בפגישה עם שר ההגנה לאון פאנטה בפנטגון, ובהמשך ישוחח עם מזכירת המדינה הילרי קלינטון. הוא ייפגש בבית הלבן גם עם יועץ הנשיא לביטחון לאומי טום דונילון, ולא מן הנמנע שהנשיא ברק אובמה יצטרף לשיחה זו. בדרך כלל נוהג ברק לקיים בביקוריו בוושינגטון פגישות עם גורמי מודיעין בכירים ועם בכירים בקונגרס האמריקני.
בפגישה של ברק בפנטגון תוצג בפניו הצעת תקציב הביטחון של ארה"ב לשנת 2013, שבתוכה מוקצים במיוחד כספים לרכישה ולפיתוח של רקטות וטילים מכל הסוגים, למען הגנת שמי ישראל. היקף התמיכה האמריקנית עשוי להתקרב למיליארד דולר, בנוסף לסיוע הביטחוני השנתי בסך של 3.1 מיליארד דולר.
ועדות הקונגרס צפויות גם לבחון בשבוע הקרוב את הסיוע לישראל בפיתוח סוללות "כיפת ברזל" להגנה מרקטות קצרות טווח הנורות מרצועת עזה, מערכת "שרביט קסמים" להגנה מטילים לטווח בינוני שבידי החיזבאללה, וסוללות "חץ" משופר להגנה מטילים בליסטיים מאיראן. הממשל והקונגרס כבר הגיעו להסכמה בעניין הקצאת 680 מיליון דולר לפיתוח סוללות נוספות של "כיפת ברזל" וכ-300 מיליון דולר לקידום שתי מערכות ההגנה האחרות.
במקביל, בסנאט צפויה לעלות היום הצעת החלטה של מנהיג הרוב הדמוקרטי, הסנאטור הארי ריד, שיזם חבילת סנקציות כלכליות נוספות נגד איראן, במטרה ללחוץ עליה לזנוח את תוכנית הגרעין שלה. העיצומים החדשים מהווים שדרוג של הסנקציות שהתקבלו בקונגרס בחודש פברואר, והם מתמקדים בתחום הנפט. המהלך נתמך על-ידי השדולה הפרו-ישראלית בקונגרס, איפא"ק.
Read this article in English