טורקיה: כלי טיס ישראלי חדר לקפריסין הטורקית
לטענת צבא טורקיה, מטוס ישראלי חדר ביום שני 5 פעמים למרחב האווירי של צפון קפריסין ומטוסי קרב הוזנקו כדי לגרשו. בשנה שעברה איימה טורקיה להשתמש בכוח בגלל הקידוחים המשותפים של ישראל וקפריסין היוונית באזור האי המפולג
חדשות נוספות מהעולם הגדול :
- "קללת קנדי": "אשת אחיין הנשיא התאבדה בתלייה"
בהודעת הצבא הטורקי לא נמסרו פרטים נוספים על התקרית ולא נאמר באיזה כלי טיס מדובר.
העיתון "הורייט" הטורקי דיווח כי רמטכ"ל צבא טורקיה דיווח למשרד החוץ באנקרה על התקרית וזה העביר את פרטי המקרה למשרד החוץ הישראלי. עוד דווח כי גורמי מודיעין טורקים טוענים שהמטוס הישראלי התכוון לאסוף מידע בעניין חיפושי הנפט והגז הטבעי של הטורקים.
הקידוחים שהרגיזו את אנקרה
ממשלת קפריסין היוונית חתמה על חוזה עם חברת אמריקנית וחברת "דלק" בבעלותו של יצחק תשובה, לקידוחים בשטח דרומית-מזרחית לאי, שגובל במים הטריטוריאליים של ישראל, סמוך לאזור שבו נמצאו שדות גז טבעי עצומים ובהם נמצא למשל קידוח "לווייתן".
באנקרה לא רואים בעין יפה את שיתוף הפעולה הישראלי-טורקי, שלטענתה פוגע בזכותה של קפריסין הטורקית לקדוח באזור, ושיגרו בשנה שעברה איום לעבר קפריסין היוונית לפיו טורקיה לא תהסס לשלוח ספינות מלחמה לים התיכון אם זו תחדור למים הטריטוריאליים של טורקיה, במסגרת מאמציה לגילוי נפט בים התיכון.
האי קפריסין התפצל ב-1975, כשטורקיה פלשה לאי בעקבות הפיכה שהובילו תומכי האיחוד עם יוון. ב-1983 הכריזו תושבי קפריסין הטורקים על הצפון כרפובליקה עצמאית.
מאז הכרזת העצמאות, הגבול בין שני חלקי האי - שמחלק את עיר הבירה ניקוסיה לשניים - מכונה "הקו הירוק", והוא למעשה שטח הפרדה מפורז הנשלט בידי כוחות האו"ם וכוחות בריטיים.
אף על פי שהיא פועלת כמדינה דה פקטו, רק טורקיה מכירה בקפריסין הטורקית, מנהלת עמה יחסי מסחר ומעניקה לה סיוע צבאי וכלכלי. השלכה עיקרית של הכרזת העצמאות הקפריסאית-טורקית היא בידודה של המדינה על ידי שאר העולם. בעוד קפריסין היוונית הצטרפה לאיחוד האירופי בשנת 2004, רק 800 אלף התושבים היוונים בדרום האי מוכרים כתושבי האיחוד האירופי בעוד שאר תושבי האי הטורקיים נותרו מאחור.
Read this article in English