הבנק העולמי: לא צריך לפגוע בסביבה כדי לצמוח
דו"ח חדש מנפץ את המיתוס לפיו פיתוחים ידידותיים לסביבה הם מותרות עבור רוב המדינות ומפציר בממשלות לחשוב מחדש על מושג הצמיחה, באופן שימדוד גם את המשאבים המנוצלים ואת הזיהום שנוצר כתוצאה מכך
דו"ח של הבנק העולמי הודף את המיתוס לפיו צמיחה ירוקה היא מותרות שרוב המדינות לא יכולות להרשות לעצמן ומפציר בממשלות העולם להתייחס לסביבה בניסיונותיהן להגדיל את הצמיחה. נתוני הדו"ח פורסמו בכנס שעסק באיכות הסביבה ושנערך בדרום קוריאה.
עוד בערוץ כלכלה ירוקה :
- דו"ח: צריכת יתר תחסל את כדוה"א בקרוב אזהרה: הגירה המונית לישראל עקב בצורות
- הרע עוד לפנינו: מצוקת המים תחריף בכל העולם
הדו"ח קובע כי המכשולים המרכזיים בדרך לפיתוח שהוא גם ידידותי לסביבה, הם שיקולים פוליטיים, התנהגות מושרשת והיעדר מערכות מימון מתאימות. בנוסף, הוא מפציר בממשלות לבצע חשיבה מחודשת מושג הצמיחה, באופן שלא יתחשב אך ורק בתוצרת, אלא שימדוד גם את גם המשאבים שמנוצלים לטובת העניין ואת הזיהום שנוצר כתוצאה מכך.
"קיימת תפיסה מוטעית ונפוצה לפיה מדינות לא יכולות לצמוח מבלי לפגוע בסביבה ולשרוף את מקורות האנרגיה הזולים והמזהמים ביותר, זה פשוט לא נכון", אומר מנהל ארגון הפיתוח התעשייתי של האו"ם, קנדה יומלקה.
לדבריו, מדינות מתפתחות לא צריכות לנסות להעתיק את תבניות הצמיחה שנרשמו במאות הקודמות. "עליהן לצמוח בצורה חכמה יותר, ירוקה יותר ומהירה יותר", אמר יומלקה.
מנהל תוכנית הסביבה של האו"ם, אקים סטיינר, ציין בכנס כי על המומחים למצוא פתרונות שיספקו "ביטחון לאלו שמשוכנעים שדיונים על צמיחה ירוקה הם עתידניים".
הפתרון - לא מאנרגיה גרעינית
בכנס בו הוצגו נתוני הדו"ח, השתתף גם נשיא דרום קוריאה, לי מיונג-באק, שהודיע על הקמת ועדת מומחים בינלאומית שתפעל ממדינתו ותסייע למדינות בכל העולם בתחום. "צמיחה ירוקה חוצה כעת גבולות והופכת לנכס גלובלי", אמר. עוד הוא ציין, כי דרום קוריאה פועלת לפיתוח טכנולוגיות ירוקות שיעודדו את צמיחת המדינה.
מנכ"ל ספקית הסלולר היפנית Softbank, מאסיושי סן, אמר בכנס כי הפתרון אינו טמון בייצור אנרגיה גרעינית. לדבריו, על מדינות העולם לחסל את תחנות הכוח הגרעיניות, "הבלתי ניתנות לשליטה" כדבריו, לאחר התקרית שהתרחשה אשתקד בכור בפוקושימה ביפן, שהובילה לחשש מזיהום של קרינה באזור.
"אסור שטרגדיה כזו תחזור על עצמה, לטובת הילדים והמין האנושי", אמר. "לכן לא צריכה להיות לדעתי אנרגיה גרעינית בשום מקום בעולם". במקום זאת קרא סן לרתום את אנרגיית השמש והרוח במקומות כמו מדבר גובי, ולרשת את המדינות באסיה ברשתות חשמל חכמות.