שתף קטע נבחר

 

קוקוס זה לא רק בהישרדות: גם ככה מפיקים חשמל

עליית מחירי הדלק לצד האיום להצפה כתוצאה מעליית פני הים, מניע את מדינות האיים באוקיינוס השקט להצהיר כי ינטשו את הדלקים המזהמים ויעברו להפקת חשמל מאנרגיות מתחדשות

מדינות האיים באוקיינוס השקט, להם נשקף האיום הגדול ביותר כתוצאה מעליית פני הים - ינטשו את הדיזל ודלקים מזהמים אחרים ויחליפו אותם במקורות אנרגיה נקיים. כך התחייבו מנהיגי המדינות בפגישה שנערכה השבוע ביוזמת תוכנית הפיתוח של האו"ם וממשלה ברבדוס, על פי דיווח של ה-AFP.

 

עוד על אנרגיה מתחדשת בכלכלה ירוקה:

 

כך למשל, מדינת טוקלאו, שכוללת שלושה איים בין ניו זילנד להוואי, מתכננת לספק השנה בעצמה את כל הביקוש שלה לאנרגיה באמצעות שימוש בביו-דלקים המופקים מקוקוס ופאנלים סולאריים.

 

דוגמאות אחרות הן איי קוק וטובאלו, שהצהירו כי כל אספקת החשמל שהן צורכות יגיע ממשאבים מתחדשים עד שנת 2020. "אני יודע שאנחנו מציבים יעד שאפתני, אבל למען האמת זה מרגש", אמר נשיא איי קוק, הנרי פונה. "אנחנו לא חושבים שהיעדים קשים להשגה. הם מעוררים השראה ומעודדים אותנו לפעולה".

 

קוקוס - גם מקור לאנרגיה מתחדשת (צילום: אורנה בן חיים) (צילום: אורנה בן חיים)
קוקוס - גם מקור לאנרגיה מתחדשת(צילום: אורנה בן חיים)

 

גם מדינות איים נוספות ברחבי העולם התחייבו לעבור לשימוש במקורות אנרגיה נקייה. ממשלת מזרח טימור כבר הצהירה שכל בתי האב בעיר הבירה, דילי, יפסיקו להשתמש באש לבישול עד שנת 2015 ושכל החשמל במדינה יגיע ממשאבים מתחדשים עד סוף העשור. בנוסף, מדינת האי סנט וינסנט והגרנדינים שבים הקריבי, מתכננת לייצר 60% מהחשמל ממקורות מתחדשים עד שנת 2020.

 

"תלות שהופכת אותנו לנכים"

פונה מספר שכ-15% מהתקציב של איי קוק מתועל כיום לייבוא דלק דיזל, "תלות שהופכת אותנו לנכים", כדבריו. הוא מוסיף כי ברצונו שעשרות מיליוני הדולרים הללו יועברו להוצאות על שירותי בריאות, חינוך ושירותים חברתיים ל-20 אלף התושבים, החיים ב-15 האיים המרכיבים את המדינה.

 

עד כה, כמעט לכל הבתים באיי קוק יש כבר דודי שמש על הגגות. כעת בכוונת הממשלה לעבור לשימוש בפאנלים סולאריים וטורבינות רוח. העבודה תחל בשנה הבאה, כאשר יפן תסייע בחלק הצפוני של המדינה ואילו ניו זילנד תממן את הפעילות בחלק הדרומי. "אנחנו אנשים עם מודעות סביבתית", אומר פונה, "למדנו לחיות מחקלאות ומהים, זו המסורת שלנו ואנחנו שוב פונים אליה".

 

על פי מחקרים של האו"ם, בחלק מהמדינות באוקיינוס השקט, 30% מהתמ"ג מוזרם לייבוא דלק, במחירים גבוהים מהרגיל הנובעים מעלויות ההובלה היקרות של הדלק לאורך מאות קילומטרים.

 

אולם על פי מנהיגי מדינות האיים, למרות "הפעולה הנחרצת" שלהם בנושא ההתחממות, הפעילות הבינלאומית "איטית ולא מספיקה", בהינתן האיום הגדול של הצפת האיים. לאור זאת הם יצאו בקריאה להפוך את מקורות אנרגיה חדשים ל"נגישים, במחיר סביר וניתנים להתאמה", כך שכל המדינות שנמצאות תחת איום ההצפה יוכלו לנקוט בצעדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איי קוק וטובאלו יעברו לחשמל ממשאבים מתחדשים
מומלצים