"אישום ברצח? התביעה נכנעה ללחץ הציבורי"
סנגורים פליליים הופתעו מההחלטה להאשים את עדן אוחיון ברצח גדי ויכמן ולא בהריגה. חלקם סבורים שניתן יהיה להגיע להסדר טיעון, אחרים סבורים כי מדובר ב"פופוליזם משפטי" והיה גם מי שאמר ש"ההמון רוצה לראות את הנאשם נסקל בכיכר העיר"
"צריך להפריד בין הרגשות הקשים שחשים כלפי הנאשם בפרט וכלפי מצב האלימות בארץ בכלל – שהם עניינים שברגש, לבין הפן המשפטי שהוא סבוך מזה". כתב האישום שהגישה היום (ה') פרקליטות מחוז דרום נגד עדן אוחיון בגין רצח גדי ויכמן, עורר פליאה בקרב סנגורים פליליים. חלקם סבורים שההאשמה ברצח ולא בהריגה נובעת כתוצאה מכניעה ללחץ ציבורי.
רצח גדי ויכמן - דיווחים אחרונים ב-ynet:
האישום נגד הדוקר מבאר שבע: קילל, ננגח - ורצח
האלמנה מול הדוקר: איך מתלבטים אם זה רצח?
הפקח מב"ש: לא שיקרתי, רשמתי דו"ח לרכב
את עיקר תחושותיהם מייחסים הסנגורים שעמם שוחחנו לעובדה שכתב האישום שהוגש נגד הדוקר מציין כי ויכמן נגח באוחיון לפני שנדקר למוות. "כאשר מדובר באלימות ספונטנית ישנה בעייתיות מובנית להאשים בעבירת רצח, שמחייבת החלטה מודעת לגרום למוות, הכנה לכך וכן היעדר קנטור", אמר עו"ד אבי חימי.
לדברי עו"ד חימי, "לפעמים גם 'נגיחה', כפי שהנאשם טוען שספג, יכולה להוות קנטור – אלמנט שמוביל להרשעה בעבירה פחותה של הריגה. אני מניח שבמהלך שמיעת הראיות, הצדדים ישכילו לאמוד את המצב המשפטי ואפשר שהדבר יחייב הגעה להסדר טיעון".
עו"ד ירום הלוי, מומחה לתיקי רצח שזוקף לזכותו חמישה זיכויים בתיקי רצח, סבור כי העובדה שויכמן נגח טרם מותו בדוקר, תקשה על הרשעה ברצח. לדבריו, "דקירתו של המנוח אירעה במסגרת תגובה של הנאשם לאלימות שהופנתה נגדו. הפסיקה הרבה בתיקי רצח שדנה בנסיבות שכאלה שללה כמעט תמיד קיומה של החלטה להמית בקרב הנאשם – החלטה שהיא רכיב הכרחי להרשעת נאשם ברצח. הנאשם אמנם דקר את המנוח בחזהו אולם 'הסתפק' בדקירה אחת".
עו"ד הלוי ציין כי בתי המשפט מתייחסים למיקום ומספר הדקירות, אף שבמקרה זה הדקירה הייתה באזור רגיש בגוף. "אני מצטער לומר שבפרקליטות נכנעו ללחץ הציבורי, בראשו עומדת האלמנה. עם כל הכבוד וההזדהות עמה והציבור שמתקומם, ובצדק, נגד האלימות הגואה בארץ, אני סבור שהפרקליטות צריכה להיות אמיצה, ותהיה נאמנה לכללי המשפט הפלילי וכללי הראיות".
עורכי הדין אורון שוורץ ויוגב נרקיס טוענים כי מדובר בפופוליזם משפטי. לדברי עו"ד שוורץ, "עולם עבירות ההמתה הוא עולם מורכב מאוד. יש לעתים להיזהר מרצונו של ההמון לראות בכל עבירת המתה עבירת רצח. רצח היא עבירה ייחודית, שחייבים להתקיים בה אלמנטים רבים. על פניו, עולה לכאורה בעייתיות רבה מאוד בהוכחת כל יסודות עבירת הרצח. דומה כי לעתים החלטה משפטית אמיצה של הפרקליטות נסוגה מפני דעת הקהל ורחש ההמון".
עו"ד שוורץ הוסיף כי "זו סיטואציה ללא ספק מכוערת וחמורה, מצביעה על כשל ערכי-חינוכי, וצריכה להדיר שינה מכל הורה שילדיו משוטטים חסרי מעש ברחובותיה של העיר. ואולם, יש להיזהר פן תחושות אשמה אלה יגרמו לנו לעוות את כללי היסוד של המשפט הפלילי. זו החלטה שעשויה להיות נגועה בפופוליזם משפטי. ההמון רוצה לראות את הנאשם נסקל בכיכר העיר, והדרך היחידה לעשות זאת היום היא להאשימו בעבירת רצח".
לפי כתב האישום שהוגש נגד אוחיון, הוא נהג להסתובב באופן קבוע כשעל גופו סכין מטבח. בלילה שבין 4 ל-5 במאי, שהו הוא וחבריו סמוך לביתו של ויכמן בבאר שבע ועוררו רעש רב. ויכמן, שביקש מהם לשמור על השקט מכיוון שהפריעו למנוחת בתו הקטנה, ירד למטה לאחר שקיללו את אשתו. כתב האישום מתאר כיצד בת הזוג של המנוח קראה לו לחזור הביתה, כאשר בד בבד אמרה בת הזוג של הדוקר לחברה "תעזוב, בוא נלך". למרות זאת החל עימות בין השניים, שבמהלכו נגח ויכמן בראשו של אוחיון.
לפי כתב האישום, אוחיון שלף מכיס מכנסיו את הסכין שנשא עליו, ו"נעץ את הסכין בחוזקה ישירות בעומק חזהו השמאלי של המנוח, ואז חתך עם הסכין בתוך חזהו של המנוח משמאל לימין, ושלף את הסכין בחזרה".
עורכת הדין רותם טובול, אחת מסנגוריו של אוחיון, הביעה גם היא פליאה על סעיף הרצח: "לא יכול להיות שמדובר ברצח, שכן על פי כתב האישום נראה שהקורבן נגח ראשון. אני המומה מכך שהפרקליטות החליטה להאשים את מרשי בסעיף זה. צפינו שיהיה מדובר רק בהריגה".
מנגד, האלמנה מיכל לוי אמרה כי "מבחינתי זה תמיד היה רצח. כשאני והבת שלי ראינו במו עינינו איך דוקרים לנו את גדי, לא היה לנו ספק. אנשים ניסו להגיד לי שמדובר בהריגה כי גדי נגח בו קודם, אבל זה לא משנה. אמנם הדרך עוד ארוכה, אבל זה השלב הראשון והחשוב. זה אמנם לא יחזיר לי את גדי אבל זה עושה צדק וזה ימנע מאנשים להחזיק סכין בידיהם. אולי זה יקטין את הפחד שקיים אצלי ואצל אנשים אחרים להסתובב ברחובות".
לוי אמרה עוד כי "כתב האישום הוא אמירה, תחילה של תיקון עיוות מזעזע שעד עכשיו היה נהוג במדינה. אני מקווה ורוצה להאמין שבסיום הוא יורשע ברצח. אין בזה משהו שינחם אותי, אבל לפחות להבא אנשים יחשבו פעמיים. אני מקווה שאחרי שבית המשפט ירשיע אותו ברצח התופעה הזאת תצטמצם או תיעלם".