שתף קטע נבחר
 

השטיח הפרסי נשמט מתחת לרגלי האיראנים

סוחרים בשוק השטיחים היקרים והמפורסמים טוענים כי הסנקציות האמריקאיות הביאו לפגיעה קשה בענף. מצד שני, התחרות הגוברת מסין גם תורמת לירידה בביקוש

השמועות אומרות כי כשנשיא ארה"ב ברק אובמה נפגש עם סגן הנשיא ההודי מוחמד חמיד אנסארי בשלהי 2010, הם שוחחו על הסנקציות כנגד איראן. אנסארי, שנחשב למומחה בתחום האיראני במסדרונות הממשל ההודי, הישווה את תהליך הסנקציות לתהליך ההתמקחות על קניית שטיח מסוחר איראני.

 

 

"אתה צריך לנהל מו"מ בסבלנות כדי להגיע למחיר ולשטיח טוב", אמר הפוליטיקאי ההודי. אובמה השיב כי אין לו סבלנות ואז קיבל את התשובה: "אם כך, לא תקבל את השטיח". מהסיפור הזה ניתן ללמוד על יחסה של הודו כלפי הסנקציות.

 

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

 

אך הבחירה בסיפור על סוחר השטיחים האיראני אינה מפתיעה: במשך שנים התפרסם השטיח הפרסי בכל העולם בשל איכותו הגבוהה והוא הפך חלק מהתרבות הפרסית. אין מוצר המזוהה יותר עם איראן מהשטיח הפרסי (יותר מהפיסטוק). ברם, למרות הכחשות נמרצות מכיוון טהרן, סוחרים בשוק השטיחים הפרסים טוענים כי הסנקציות האמריקאיות על איראן הביאו לפגיעה קשה בענף זה.

 

השוק האמריקאי נסגר

הסנקציות של הממשלים האמריקאים השונים אוסרות על ייבוא השטיחים המפורסמים מתוצרת איראן גם כשהייבוא מתבצע דרך צד שלישי. בעבר, היווה השוק בארה"ב השוק הגדול ביותר לשטיחים הפרסים והיה אחראי על 20%-15% מסך כל ייצוא השטיחים של איראן. רשתות בתי מלון, שגרירויות ועשירי ארה"ב היו הצרכנים הגדולים של השטיחים תוצרת יד מאיראן.

 

גם המבורג בגרמניה נחשבה לאחד ממרכזי הסחר העולמי החשובים של השטיחים הפרסים. בשנות השיא פעלו בעיר הנמל הגרמנית כ-300 סוחרי שטיחים איראנים, אולם כיום מספרם ירד לכ-40 בלב ושטיחים רבים מאוחסנים כיום ללא דורש.

 

בזמן ממשל קלינטון בוטל לזמן קצר האיסור על ייבוא השטיחים מאיראן, כמחווה של רצון טוב. אולם בספטמבר 2010 שוב נסגרו שערי השוק האמריקאי. באיראן טוענים כי הירידה במכירות השטיחים פוגעת באלפי נשים מהמעמד הנמוך המועסקות בעיקר בפריפריה בייצור השטיחים. הערכות באיראן מדברות על כך שלמעלה ממיליון בני אדם מועסקים בתעשיית השטיחים.

 

מיליארד דולר ייצוא

ייצוא השטיחים מהווה מרכיב חשוב בתעשיית הייצוא האיראנית מחוץ למגזר הנפט. התפוקה השנתית מגיעה לכ-5 מיליון מ"ר של שטיחים, כאשר כ-80% מיועדים לייצוא.

 

בשנה הפרסית האחרונה (הסתיימה במארס 2011) הגיע שווי ייצוא השטיחים מאיראן לקצת פחות מ-600 מיליון דולרים. השנה קיימת כוונה להעלות את הנתון למיליארד דולר בעיקר באמצעות הגברת הייצוא לסין, לברזיל, לוייטנאם ולמדינת איחוד האמירויות. האיראנים טוענים כי בשנה שעברה יוצאו השטיחים הפרסים לכ-80 מדינות בעולם.

 

אבל יש לזכור כי לא רק הסנקציות פגעו בתעשיית השטיחים המסורתית של איראן. התחרות הגוברת מסין וההיצע של שטיחים זולים יותר הביאו לירידה בביקוש לשטיח הפרסי היקר יחסית.

 

הכותב הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד
צילום: AFP
מומלצים