זבל, ריח ביוב והצפות באשקלון: "חיים כמו חיות"
באמצע העבודה הפסיק קבלן מאשקלון את השיפוצים בשכונת רמת אשכול הוותיקה בשל סכסוך כספי עם העירייה. התושבים נאלצים להתמודד עם פיגומים, בורות, ריח ביוב ומקלטים מוצפים. "זה סבל איום", אומרת בת 78. "אכנס למקלט עם בגד-ים?"
התחושה הראשונה שעולה בכניסה לשכונת רמת אשכול הוותיקה באשקלון היא שהגענו למחנה פליטים. זבל בכל מקום, ריח ביוב באוויר כתוצאה מחפירות שנעשו בשטח ומקלטים שהוצפו במי הצנרת שזרמו אליהם. כבר שלושה חודשים שהדיירים מרגישים כמו בני ערובה, אחרי שעבודות השיפוץ הופסקו על ידי הקבלן בשל סכסוך עם העירייה, ופתרון לא נראה באופק. "אפילו לחיות יש תנאים טובים יותר", קובלת דיירת בת 66.
רמת אשכול היא אחת הוותיקות באשקלון וחלק מדייריה מתגוררים בה מאז קום המדינה. בשנות השישים נבנו ברחוב דוד רזיאל ארבעה בנייני רכבת, ששופצו לאחרונה בשנת 1981. בשנה שעברה הוחלט במשרד השיכון להכניס את הבניינים לפרויקט שיקום שכונות, כשכל אחד מ-150 הדיירים נדרש לשלם 1,100 שקל, לכיסוי עשרה אחוז מהעלויות.
באוגוסט 2011 החלו העבודות, שאמורות על פי החוזה בין הקבלן לעירייה לכלול את החלפת צנרת הביוב, החלפת צנרת המים, הטמנת צנרת הגז והחשמל, צביעת הבניינים ושיפוץ דרכי הגישה אליהם. מועד הסיום נקבע לחג הפסח (אפריל האחרון) אך לפני כשלושה חודשים הופסקה העבודה בטענה שהקבלן לא קיבל את כספו. וכך עומדת הבניינים, כשפיגומים מקיפים אותם ובכל פינה יש בורות וריחות לא נעימים.
בת 78: "נלחמת מול היתושים והזבובים"
"בושה וכלימה. זה סבל איום. למה עשו לנו את זה?", זועמת סעדה נגר אני בת 78. "קשה לחיות ככה עם כל הפיגומים, הזבובים והיתושים. אם תהיה אזעקה לאן אני אלך? אני אכנס למקלט עם בגד ים או בלי? אני עם מקל הליכה ולא יכולה ללכת הרבה. עכשיו אני לא יוצאת מהבית, אני רק נלחמת עם היתושים והזבובים וזה לא מעניין אף אחד".
"אפילו לחיות יש חיים יותר טוב מאשר הצורה בה אנחנו גרים פה עכשיו", אומרת תהילה בילינסקי בת ה-66. "בחורף המים בכניסה לבניין מגיעים עד הברכיים ואי אפשר להיכנס או לצאת, ועכשיו עכברים וחולדות מתרוצצים פה. שילמנו עבור השיפוצים ולמרות זאת אנחנו במצב הזה. היה חשוב לנו שהעבודה תסתיים אז שילמנו מראש. אני ובעלי פנסיונרים ואנחנו מרוויחים יחד 4500 שקל בחודש, ומתוך זה אנחנו צריכים לשלם גם על משכנתא ואוכל".
עוד בחדשות ynet:
בוועד השכונה מפנים אצבע מאשימה גם לעירייה, שלטענתם מזניחה אותם. "הקבלן אמר לי שלא נותנים לו כסף, ובחוזה כתוב שחור על גבי לבן המון דברים שהיו צריכים להיעשות ולא נעשו", טוען יו"ר הוועד, ישראל חדד. "יש פה משהו מסריח ולא זה לא רק בריכות הביוב, שללא מכסה. כתבתי מכתבים לעירייה על 27 ליקויים בבנייה. אנשים לא יכולים להיכנס לבתים. העירייה אחראית על הפרויקט הזה אז שתסיים אותו. הם הבטיחו לנו שתהיה פה שדרה יפה - תראו אתם איזו השדרה יש לנו. צריך לקרות אסון כדי שיזוזו דברים?".
למחאה מצטרף גם חבר מועצת העיר, אורן שני, שאמר: "דיירי השכונה חיים בתנאים לא תנאים. כאשר אני לא מדבר על חס וחלילה מקרה של גראד לאזור. ממה הם ימותו מהפיצוץ או מטביעה במקלט? אני קורא לראש העירייה, בני וקנין, לבוא לכן ולהשגיח בצורה אישית על השלמת הפרויקט. אלה לא תושבי וילות אלא כאלה שרק רוצים צבע יפה לקירות, אבנים משתלבות בכניסה לבית ומקלט מטופח שיציל חיים".
קבלן השיפוצים, שאול כהן, טוען כי הכסף שהובטח לו לא הגיע. לדבריו, הצעת המחיר שהוגשה הייתה נמוכה מצורכי העבודה בשטח, כך שסוכם כי המחיר יעלה מ-2.9 מיליון שקל ל-4, אולם עד עתה הוא קיבל רק 1.3 מיליון שקל. "אין קבלן בעולם שיעבוד בלי לקבל תמורה", אומר כהן. "זכיתי על פי מכרז בחוזה לביצוע השיפוץ, ואני עומד בכל תנאי החוזה ונמצא בשיתוף פעולה מלא עם כל הגורמים, כולל דרישות הדיירים. מעבר לכך למקרי סעד קשים שיפצתי על חשבוני בתים וחלונות של דיירים קשיי יום".
עוד טען כהן: "כל ההסכמים שהיו בין הצדדים בוטלו והופרו על ידי החברה הכלכלית לאשקלון. נכון להיום, קיים פיגור בחשבון בכל החשבונות ששולמו עד כה. מעבר לכך חשבון רביעי שהיה אמור להיות משולם לפני חודשיים לא שולם כלל. גם לאחר ניסיונות רבים להגיע להסדר ותיקון ההסכם הקיים לא קיבלתי את שסוכם".
מעיריית אשקלון נמסר בתגובה: "אנו והחברה הכלכלית פועלים בכל האמצעים העומדים
לרשותנו על מנת להביא להשלמת העבודות בהקדם האפשרי. עבודות אלו התעכבו לנוכח חילוקי דעות עם הקבלן המבצע, שקיבל את כל ומלוא התשלומים שהגיעו לו בגין העבודות שבוצעו על ידו עד כה וחרף זאת אינו פועל להשלמת העבודות בהתאם להתחייבויותיו ועל גבם של דיירי הפרוייקט
העירייה והחכ"ל לא תאפשרנה זאת בנסיבות אלו ומחמת שרווחת התושבים והדיירים הינה בראש מעייניהן ונפעל בכל האמצעים החוקיים העומדים לרשותנו על מנת להביא להשלמת העבודות בהקדם האפשרי, ובתוך כך למנוע כל אפשרות למפגע אן ליקוי בטיחותי או אחר, ככל שקיים".