כשכאב מקרין לרגל: מהו כאב גב נוירופטי?
לפעמים כאב ביד או בירך מעידים דווקא על כאב גב. מהו הכאב הנוירופטי, מהם הסימפטומים השכיחים, מי מאבחן אותו, איך מאבחנים אותו ומהם הטיפולים שיגמלו אתכם מהסבל. מנהל יחידת הכאב, בבי"ח שיבא, תל השומר מסביר
1 מהו כאב גב נוירופטי?
"מדובר בכאב שנגרם מפגיעה במערכת העצבים. הוא יכול לנבוע מהדיסק, לא בהכרח בגלל פריצת דיסק, אלא בגלל שהדיסק מודלק ויש כאבים כתוצאה מזה, או שהעצב עצמו עבר תהליך בגלל כאבי הגב. זה גם קורה כשלמשל דיסק שפרץ לוחץ על העצב, והעצב משדר את הכאב, או בעקבות דלקת שנוצרה על עצב או אחרי ניתוחי גב במהלכו העצב נפגע".
2. מה ההבדל בין כאב גב נוירופטי לכאב גב רגיל?
"ההבדל הגדול הוא במופע הקליני של הכאב. במהלך כאב גב רגיל, הכאב מתרחש בגב עצמו, אין הקרנה של כאב, הכאב מתגבר כשמפעילים משקל, בעמידה או בשכיבה, בעת ביצוע תנועות שונות, הקשתה של הגב או תנועה סיבובית. בעת כאב נוירופטי, מורגשת הקרנה של הכאב לרגל,לשוק, לירך או לכף הרגל עד הבהונות. מה שקורה הוא שהעצב משדר למוח כאילו יש בעיה בגפה. כאב צווארי, למשל, יכול להקרין ליד".
3. מהם הסימפטומים של כאב הגב הנוירופטי?
"מרגישים כאב עצבי, מדובר בכאב שמלווה ברדימות, חולשה בתנועתיות של הגפה, קשה לחולה ללכת, החולה מרגיש זרמים לאורך העצב, כמו חשמל, כמו נמלים, הכאב בהרבה מקרים שורף, דוקר, מתפרץ. כאב גב רגיל יותר עמום, חם וממוקד".
4. מי מאבחן כאב גב נוירופטי?
"כל רופא שמתעסק בבעיות גב יכול לאבחן, מרופא המשפחה דרך אורתופד, רופא שיקום, נוירולוג ורופא כאב. האבחנה היא קלינית – כל בדיקות ההדמיה שנעשות לאחר מכן הן לצורך אישוש האבחנה".
5. איך מאבחנים כאב גב נוירופטי?
"שואלים את המטופל איפה הוא מרגיש את הכאב, מתי הוא מרגיש אותו, באילו תנועות. אחרי כן מתבצעת בדיקה פיזית של החולה. מבצעים בדיקות כמו הרמת רגל ישרה תוך כדי שכיבה, מה שגורם למתיחות העצב. אם הוא סובל מכאב נוירופטי, הוא ירגיש את הכאב במנח הזה. אם כאב הגב הוא רגיל, החולה לא תמיד ירגיש את הכאב".
6. למה חשוב להבדיל בין כאב גב נוירופטי לכאבים אחרים?
"כי הטיפול הוא שונה. גם מבחינת התרופות שאנחנו נותנים. לכאב שמקורו נוירופטי אנחנו נותנים תרופות נוגדות דלקת, כי הכאב הוא לא בגלל לחץ פיזי אלא בגלל הדלקת שנוצרת כתוצאה מהחיכוך בין הדיסק לעצב".
7. מהן ההשלכות היומיומיות של כאב הגב הנוירופטי?
"כאב גב בכלל הוא עסק מאוד לא נעים. יעידה על כך 90% מכלל האוכלוסייה, שיסבלו מכאב גב לפחות פעם אחת בחייהם, אבל אצל רובם הכאב יחזור כמה פעמים. כאב גב פוגע בתפקוד היומ-יומי, החולה לא מסוגל ללכת, לא הולך לעבודה, הסבל עצום, יש נזקים פסיכו-סוציאלים, דיכאון חרדה הפרעות שינה. כאבים שמקורם שרירי, ברוב המקרים יחלפו לבד, הכאב הנוירוטי חמור יותר ומצריך התערבות כדי לעזור לחולה להגיע לשיקום גם אם לא מדובר בניתוח".
8. מהן דרכי הטיפול בכאב גב נוירופטי?
"הטיפול בארץ זהה לטיפול שמוענק בעולם. מבחינת סל הבריאות, יש לנו את הטיפול המתקדם ביותר, כל התרופות המקובלות בעולם קיימות כולן בארץ במסגרת הסל, כנ"ל לגבי הטיפולים, אם מדובר בהזרקות, או בהתערבויות כירורגיות. לעיתים גם טיפול פיזיותרפי עוזר במקרים של כאב נוירופטי, מכיוון שלעיתים קרובות, כשמשנים את מנח הגוף, הכאב משתחרר. אם למשל מישהו הולך שמוט ומלמדים אותו ללכת זקוף, הלחץ שנוצר כתוצאה מההליכה השמוטה משתחרר והכאב נעלם".