המרקל והגזר. הבליץ של אובמה על הקנצלרית
מאחורי המילים היפות והחיוכים בוועידת ה-G8 בקמפ דיוויד מתנהל מאבק קשה בין ברק אובמה לאנגלה מרקל - שניהם מבקשים להיבחר שוב אבל הדרך שלהם לחלץ את אירופה מהמשבר שונה בתכלית. אובמה יודע שזה משחק אירופי, אבל בינתיים נהנה משידורים חיים ופוזה של מנהיג העולם
החיוכים בצילום המשפחתי כביכול של ראשי המדינות המתועשות (G8) כשהנשיא ברק אובמה באמצע בין הקנצלרית אנגלה מרקל והנשיא הצרפתי הטרי פרנסואה הולנד, לא היה בכוחם להסתיר את חילוקי הדעות הקשים על הדרך לחילוץ אירופה מהמשבר הכלכלי החמור. הדבר היחיד שעליו הסכימו כולם היה שב-14:00 (שעון מקומי) מפסיקים לדבר ויושבים לצפות בגמר גביע האלופות בכדורגל באירופה.
"עדיין צריך להפשיל שרוולים", העיר אובמה לכתבים, על העבודה הרבה שנותרה ושאינה באה לידי ביטוי בהודעה המשותפת הלקונית. מנהיגי ה-G8 פרסמו הודעה לפיה "הכלכלה הגלובלית מגלה סימני התאוששות מבטיחים", אבל הדרך לשיקום ארוכה וכי המנהיגים "מחוייבים לנקוט את הצעדים ההכרחיים לחזק ולהמריץ את הכלכלות שלנו".
אבל מאחורי המילים היפות והכלליות, החיוכים והצ'פחות, מתנהל מאבק קשה בין שני מנהיגים שמבקשים להיבחר שוב והדרך שלהם מנוגדת בתכלית. מצד אחד, מרקל מובילה את המהלך לכניסת העם היווני לתקופת צנע. העם הגרמני דורש זאת ממנה. הוא לא מוכן לממן את היוונים. מצד שני, אובמה משוכנע שקיצוצים חדים בלי השקעות, ידרדרו את אירופה והוא הוביל קו של הזרמת כספים ממשלתיים להצלת המשק האירופי.
הניצחון של אובמה הוא ההפסד של מרקל שתחטוף מהעם הגרמני בקלפיות. ההפגנות המתקיימות בגרמניה אינן מותירות למרקל מרחב תמרון. ניצחון של מרקל עלול, בעיני אובמה, לעלות לו בהפסד בקלפי ב-6 בנובמבר, כשהתמוטטות האירו תגרור למטה גם את הכלכלה האמריקנית.
מרקל מובילה מהלך כלכלי של ריסון תקציבי ודורשת צעדי צנע מיוון, ספרד, פורטוגל ואירלנד ומדינות אירופיות אחרות, הכוללים קיצוץ במשכורות עובדי מדינה ופגיעה בפנסיה. אובמה מוביל את מחנה התמריצים לאישוש הכלכלה האירופית. מבחינתו של אובמה בלי השקעות בצמיחה, אין התאוששות.
החבר החדש של אובמה: הולנד
אובמה ניסה לגייס לצידו ידיד חדש - הולנד הסוציאליסטי. עד אליו נאלץ הליברל האמריקני לעשות עסקים עם עם מרקל וסרקוזי השמרנים. עכשיו יש לו בן ברית פוטנציאלי חדש באירופה ואכן הולנד היה המנהיג היחידי שנתקבל בבית הלבן לפגישה לפני היציאה לפסגת קמפ דיוויד וקירב אליו בן ברית חדש. הולנד מבטא עמדה מנוגדת למרקל של גיוס כספים מהטלת מסים נוספים.
בבוקר של הפיסגה הזמין אובמה את "ידידו", דיוויד קמרון ראש ממשלת בריטניה, לחדר הכושר, אבל חיזוק שרירי הידיים והרגליים לא עזר לאובמה לשכנע את קמרון לשנות את עמדתו השמרנית ואת תמיכתו במרקל. "אני חושב שהקנצלרית הגרמנייה צודקת לגמרי שכל מדינה צריכה שתהיה לה תוכנית חזקה להתמודד עם הגירעון. גידול וצנע אינן אלטרנטיבות. צריך להוריד את החוב כדי שתהיה צמיחה", אמר קמרון ל-BBC וביטא את מדיניות ממשלתו, שמואשמת על ידי ליברלים שהיא מסיגה את הכלכלה למיתון.
"וול סטריט ג'ורנל" השמרני כתב כי הפסגה נראתה כאירוע שבו יהיה לחץ ממשי על מרקל לשנות את המדיניות שלה - המצטיירת כמכשול העיקרי לתגובה נמרצת יותר למשבר. אבל קמרון אמר ש"פסגת ה-G8 לא יכולה להורות לגוש האירו מה לעשות". עם זאת, קמרון הבהיר שיש דחיפות בפעולות חירום לחזק את הבנקים והממשלות באירופה בהקדם האפשרי.
זהו הכינוס הגדול ביותר בהיסטוריה של קמפ דיוויד. אבל מאחורי השקט והפסטורליה, מתנהלת שם מלחמה של ממש על הכיוון שאליו צריך להתקדם. קמפ דיוויד נבחר בגלל בידודו מהתקשורת. חיילי מרינס שורצים בכל פינה של המחנה המבודד בהרי מרילנד וגם נציגי התקשורת המוזמנים פנימה לזמן מוגבל, נאלצים להתמודד עם מגבלות קשות של צילום.
הצילום שוושינגטון רוצה שיראו בעולם זהו צילום משפחתי של מנהיגות עולמית מלוכדת, אך כשאובמה ניסה להתלוצץ עם אנגלה מרקל ושאל מה שלומה, הקנצלרית חמורת הסבר משכה בכתפיה. אובמה הבחין במבוכה והוסיף בניסיון לרכך: "נראה שיש כמה דברים שמטרידים את מוחך".
אבל אובמה יודע שבסופו של דבר, עם כל ניסיונות ההשפעה שלו, מדובר במשחק אירופי, במיוחד מאחר שארה"ב המתמודדת עם הצרות שלה, אינה רוצה להשתתף בחילוץ אירופה מהמשבר הכלכלי. הנטל הוא בעיקר על מרקל. "אנחנו לא במשחק. זהו בפירוש עניין שאירופה חייבת להתמודד אתו",
אומרת הית'ר קונלי, בכירה במרכז למחקרים אסטרטגים בוושינגטון.
גם אם עמדת אובמה להזרמת כספים ממשלתית להמרצת כלכלות אירופה לא תתקבל, הרי שהוא המנצח הגדול של פסגת ה-G8 בקמפ דייויד וכינוס נאט"ו החל ממחר בשיקגו, מאפשרים לנשיא האמריקני לשבת בראש השולחן העגול, לקבל דקות שידור חי ברשתות האמריקניות בפוזה של מנהיג העולם.